27. joulukuuta 2016

Anna-Kaari Hakkarainen - Kristallipalatsi

Mitä yhteistä on 1800-luvulla eläneellä Oscar Wildellä ja tämän päivän lifestyle-bloggarilla? Hakkarainen näyttää meille, että paljonkin - ja käyttää kirjailijasta etunimeä. Oscar oli keikari ja dandy, joka pukeutui näyttävästi ja otatti itsestään taiteellisia muotokuvia - eräänlaisia toisten ottamia selfieitä, joilla loi itsestään mielikuvaa. Ja ennen kaikkea rakensi haluamansa imagon ja maineen. Minua viehättivät kovasti ne lavastukset, joita Hakkarainen pani Oscarin luomaan  sekä ne ajatukset, joita tämä lausui. Ei väliä etten osaa vetää rajaa faktan ja fiktion välille.

Ja sitten tuo nykypäivän täysverinen some-eläin Dora, jonka elämä on täydellistä ja ihanaa, tuoreelta croissantilta maistuvaa ja pioneilta tuoksuvaa. Dora päivittää blogiaan Dora G:n muotokuva useita kertoja päivässä - ja nimi on tietenkin napattu Wilden Dorian Grayn muotokuvasta! Dora näkee elämänsä blogikuvina, ostaa kodin käyttötavaratkin valokuvauksellisuus valintaperusteena ja kuvaa yhtä kuvaa tuntikausia kunnes otos on täydellinen. Merkkivaatteita, merkkiasusteita, täydellisiä kuvia. Lukijoita ei voi pettää, he ansaitsevat parasta ja ilmoittavat sen Doralle tykkäyksillään ja Olet ihana -kommenteillaan.

Hakkarainen kuvaa Doran ajatuksenkulut kerrassaan osuvasti ja satiirisella huumorin pilkkeellä. Mutta Doran kauniin ja siloisen julkisuuskuvan takana piilee myös säröjä: miehensä Paulin kanssa ei mene aivan täydellisesti ja lapsuudessa on sattunut jotain, minkä vuoksi juuret on ollut pakko kieltää. Huvittavinta oli se, kun saatuaan kustannussopimuksen Doran ykkösasia oli suunnitella unohtumaton kirjanjulkistustilaisuus - itse kirjasta viis.

Tässä salaperäisessä Kristallipalatsin kudelmassa esiintyy myös sivistynyt ja menestynyt, mutta yksinäinen Henriikka, Doran ystävätär;  lapsena kiusatuksi tullut eksyneen oloinen Pauliina, joka ostelee pakonomaisesti netistä merkkivaatteita ja haluaisi olla yhtä täydellinen kuin ihailemansa lifestyle-bloggarit; sekä Oscarin ja Talvipuutarhan - Kristallipalatsin lumoissa elävä nukkavieru vanhempi naistutkija. Blogimaailma kuuluu tutkimusaiheeseen, ja niinpä tutkija ryhtyy jopa pakkomielteisesti seuraamaan Dora G:n blogia. Ja alkaa myös imitoida bloggari Doran toimintaa!

Kaiken somen, blogimaailman ja kirjallisuuden keskellä rönsyilee Hakkaraisen rakkaus eri maiden ja eri aikakausien puutarhoihin ja puutarhataiteeseen. Oli aivan pakko googlettaa Lontoon Chrystal Palace, joka toimi maailmannäyttelyn esillepanopaikkana vuonna 1851 ja Helsingin kaupungin Talvipuutarhan arkkitehtuurin esikuvana.

'I have nothing to declare except my genius'
sanoi tarun mukaan Oscar Wilde saapuessaan Amerikan kiertueelleen

Tämä oli aivan hurmaava kirja. Minä pidin asetelmasta Oscar Wilde vs tämän päivän imagonrakentajat eri somen kanavissa ja minua viehätti myös Hakkaraisen kasvitietous. Teksti oli lumoavan kaunista ja sadunomaisen salaperäistä, tosin en ole varma ymmärsinkö kuka kukin oli. Bloggari Doran ajatusmaailma oli kuvattu ihailtavan tarkkanäköisesti ja asioista perillä olevan toimittajan ottein. Lifestyle-blogit ovat itselleni vieras alue, mutta tämä kurkistus oli riemastuttavaa luettavaa. Ihastuin ja haluaisin aloittaa alusta heti samantien!

Toisaalla blogeissa: Katja, Ulla, Jonna, Arja

Anna-Kaari Hakkarainen
Kristallipalatsi
Tammi 2016
****
Kirjastosta

3 kommenttia:

 1. Okei. Sä pidit tästä noin paljon. Minäkin kyllä, mutta olisi odottanut jotain vielä hieman syvällisempää käsittelyä. Tuo Wilden ja nykyajan life-style -bloggarin vertaaminen (jos nyt niin voi sanoa), ei herättänyt varsinaisesti mitään ahaa-elämystä, koska asia oli jo mulle tuttu entuudestaan. Minulle tässä suurinta oli Hakkaraisen tapa kuljettaa tarinaa ja rakentaa mysteeriä. Hieno kirja ja osuvasti sitä kuvaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sopi just mun mielentilaan. Hakkarainen pujahti niin valtavan taitavasti bloggari Doran ajatuksiin että wau! Olen joskus kurkkaillut paria lifestyle-blogia ja ihmetellyt silmät ymmyrkäisinä... Kaunokaiset, ihanaiset, pusi, pusi, olet ihana - ihqua ❤︎❤︎❤︎

   Poista
 2. Mulla oli aikeena lukea tämä jo syksyllä, mutta johonkin se katosi. Pitää nyt laittaa se varaukseen ja yrittää uudestaan. Vaikuttaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.