5. joulukuuta 2016

Anu Kaaja - MuodonmuuttoilmoitusAnu Kaaja on syntynyt vuonna 1984, nuori ja räväkkä nainen siis. Hän on käsikirjoittanut lyhytelokuvia, teatteriesityksiä ja katuperformansseja. Tämä 27 novellin kokoelma on hänen ensimmäinen proosateoksensa.

Kaaja liikkuu absurdeissa ja surrealistisissa, mielikuvitusta kihisevissä sfääreissä. Novellit ovat räävittömiä ja groteskeja performansseja, jotka jäävät pörräämään päässä. Mielikuvitusta niissä on yllin kyllin, mutta ei tyypillisesti normijärjen hiventäkään. Novelleissa seikkaillaan hämärän rajamailla: Napoleonin patsas muuttuu eläväksi, patongeilla on hurjistuneet seksuaaliset himot, ja Aurinkokuninkaan hoviin päästään tiskipöydän ylle ilmestyvästä aukosta. 

Novelleissa on paljon seksiä ja panemista, raiskauksia ja brutaalia väkivaltaa, väkivaltaa monessa muodossa. Rankat aiheet pelastaa Kaajan hulvaton ja hullutteleva kieli. Rumaa todellisuutta yritin itse ottaa vastaan huumorilla, sarkasmina. En tosin voi sanoa kaikista novelleista pitäneeni, monista kyllä.

Kaaja hallitsee kielensä, hänen omaperäistä kirjoitustapaansa ei voi kuin ihailla. Ihailtava on myös hänen rajatonta mielikuvitustaan. Onko se sairasta vai ei, on sitten toinen juttu. Minä pidin hänen kielellisistä leikittelyistään, vaikka hän on ilmaisussaan hyvin brutaali, rienaava, roisi ja räävitön.

Iho
Sylvia on lääkäri. Hänen vastaanottohuoneensa seinällä on julisteena anatomiamies, upeat lihakset selkeinä näkyvissä. Tietenkin lihaksisto pitää esittää miehenä, myös hienoimmat pihvit ovat uroksia. Härän filee, senkin nauta. Mies lihas, nainen rasva. Tämä on heteroseksuaalinen maailmankuva. Novellissa tapahtuu sitten mm. seksiä ja jotta se sujuisi paremmin, Sylvia haluaa tehdä itsestään anatomianaisen, mutta pettymys on melkoinen. Vaan eteisen peilistä ei katso anatomianainen. Ei näy punaisia lihaksia, vain pelkkää valkoista rasvaa, kaikkialla.  Seuraa aika absurdeja juttuja, anatomiamies ja Sylvia mm. vaihtavat nahkoja keskenään kunnes palaavat omaksi itsekseen.

Midas neilikassa
Transvestiitin harras toive on muuttua naiseksi, mutta sitten tämä muodonmuutos tapahtuukin itsestään, ilman kirurgin veistä. Miehisten vehkeiden tilalle ilmaantuu moniterälehtinen tai pikemminkin -huulinen lihakukka. Tässä novellissa dialogia käydään vuoroin  ulkolaisen ystävän, Vladon huonolla suomella, vuoroin englannilla. Aikasten mainiota!

Leipomo
Jeanilla on pikkukaupungin paras patonkileipomo, jonka ohi Sophie sipsuttaa korkokengissään joka päivä töihin. Mutta sitten himo valtaa rapsakat patongit ja ne raiskaavat Sophien päivä toisensa jälkeen. Jeanin leipomoa uhkaa perikato, mutta sitten hän keksii ratkaisun.

Nokkosvyö
Näin aluksi haluaisin sanoa, että minä en ole luonnostani yhtään taikauskoinen ihminen. Kaikki kuitenkin alkoi siitä kun yhtenä aamuna näin vessassa tontun, enkä minä vielä tänäkään päivänä tiedä miten se oli sinne päässyt. Vasta novellin viimeisessä kappaleessa oivaltaa, kenelle tämä nainen puhui!

Loistavan absurdia ja surrealistista mielikuvituksen lentoa. Omaan makuuni tosin liikaa raakaa väkivaltaa hyvin brutaalisti kuvattuna. Mutta musta huumori pelasti monessa tilanteessa esim. novelleissa Kasvatus ja Haltijatar. Tällä mielikuvituksellaan Kaajasta tulisi mahtava nykyajan Kylli-täti, jos vain siistisi aiheensa ja kielensä pikkuisille sopiviksi. Mutta kiltteys ei taida Kaajaa kiinnostaa. Lahjoja ja kykyjä on täysillä tähdillä *****vaikka mihin.

Osallistun näillä 27 novellilla Novellit kunniaan -haasteeseen, kaikkiaan luettu nyt 55.

Toisaalla blogeissa: Omppu, Täysien sivujen nautinto, Sanoissa

Anu Kaaja
Muodonmuuttoilmoitus
Teos 2015
***
Kirjastosta

4 kommenttia:

 1. Tästä en tiennytkään, absurdit ja mielikuvitusrikkaat novellit kelpaa, joten kiitos vinkistä. Otan tutustumiseen mahdollisimman pian :D Harvoin mikään kirja näin suurta kiinnostusta herättää, mutta kuulostaa sen verran vinoutuneelta että tämä pitää lukea itse!
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinoutunut, totaalisen twisted - juuri niin. Kyllä tämä lukea kannattaa. Kaaja käyttää tätä rakasta suomen kieltämme huippuhienosti.

   Poista
 2. Riitta, mahtavaa, että luit tämän kokoelman. Tämä on ihan sikahurjan kiinnostava. Olen tästä puhunut joka välissä, mihin asia vaan on sopinut ja vaikka ei olisikaan sopinut. :D

  Voi Luoja, miten paljon Muodonmuuttoilmoituksesta tykkäänkään. Feministinen meno tässä on huikeeta. Muistaisin joltain kuulleeni, että Kaajalta on tulossa lisää - en tiedä, onko novelleja vai jotain muuta. Voi kun tulisi pian. En jaksaisi odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulipa rikottua rajoja, käytyä oman nätin mukavuusalueen ulkopuolella :) Kaajalle kieli on loistavasti vääntyilevä ja kääntyilevä työkalu, se oli tosi hienoa. Vähemmän verta ja väkivaltaa olisi saanut minut hurmoksiin - mutta joku viestihän Kaajalla tällä brutaaliudella oli - en ehkä aivan ymmärtänyt.

   Kannattaa hypellä rajojensa yli silloin tällöin - kiitos sinulle tästä lukuvinkistä <3

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.