24. toukokuuta 2020

Ulla-Maija Paavilainen - Suurin niistä on rakkaus


Tänään omena huomenna Womena. 

Ulla-Maija Paavilainen luo teoksessaan Suurin niistä on rakkaus terävän ja omannäköisen kuvan Kirsti Paakkasesta. Tekstiä lukiessa nyökyttelin - juuri tuollainen Paakkanen on. Hänen elämäntarinansa oli minulle pääosin tuttu, sillä olin töissä mainostoimisto Womenassa muutaman vuoden 80-luvulla. Womenan lanseeraus ja asemointi naisten mainostoimistoksi oli nerokas tuona aikana. Tosin yksi hurmaava mies oli Womenassa töissä myös - charmikas herrasmies Rolf Christianson, toimiston pää-AD ja Paakkasen oikea käsi. Rolf tuotti leiskan toisensa perään käsin piirtämällä, sillä tietokoneita ei graafikoilla vielä ollut.

Tiesin Kirsti Paakkasen vaatimattomasta lapsuudenkodista Saarijärvellä ja sen, että hänellä oli kaksi paljon vanhempaa siskoa. Tiesin myös hänen elämänsä suuresta tragediasta, lapsettomuudesta ja että sen vuoksi hän halusi erota suuresta rakkaudestaan Jorma Paakkasesta. Tästä tragediasta juontaa kirjan nimikin. Toinen kuuluisa saarijärveläinen Tarmo Manni piipahteli toimistossa usein, istui tuntikaudet, vaikka meillä olisi ollut miten kiire...

Naisten mainostoimisto Womena aloitti toimintansa 1.1.69. Lanseeraus oli huomiotaherättävä tiisereineen ja poiki heti useita asiakkaita. Paakkasen motto oli Köyhältä ei osta kukaan ja niinpä kaikki Womenan materiaalit käyntikorteista kansioihin ja kirjelomakkeisiin ja -kuoriin olivat upeita. Upea oli myös Lönnrotinkadun toimisto. Huoneisto oli kaunis ja korkea arvohuoneisto ja sisustus moderni valkoinen pikantein mustin ja kiiltävän kromisin maustein. Valkoisia kukkia, useimmiten valkoliljoja, piti olla joka viikko.

Paakkanen oli luova ja intuitiivinen, hän oli kuin luonnonvoima tai pyörremyrsky, mutta mikään helppo pomo hän ei ollut. Maanantaiaamuisin kuulosteltiin, millä tuulella Paakkanen on, mutta hän sai meidät paiskimaan töitä, ilman ylityökorvauksia. Useimmat työntekijät olivat lapsettomia sinkkuja, joille pitkiksi venyvät työpäivät sopivat; muutamalle perheelliselle taas huonommin. Karismallaan hän lumosi asiakkaat, vaikka joskus näytti että metsään mennään. Womena oli ainutlaatuisen luova toimisto; monet mainostoimistot tuolloin ja erityisesti tänä päivänä toimivat bisnesmiesmäisemmin ja rauhallisemmalla otteella, jos niin voi sanoa. Haka-Auto oli suuribudjettinen asiakas, jolle loihdittiin vaikka kuu taivaalta.

Paakkanen ei karsastanut tarttua omin käsin vähempiarvoisiin töihin. Hän kävi itse tekemässä Bergenheimin laatukosmetiikan esillepanoja Stockmannilla ja esiintyi tarvittaessa vaikka tarjoilijana. Näin kävi kun kävin hänen kanssaan Perusyhtymän tiilitehtaalla Korialla. Kyseessä oli joku tärkeä tehtaan juhlapäivä ja hienoille kutsuvieraille oli tarjoilua, mutta se ei toiminut. Niinpä me kaksi valkoisissa bleisereissämme ja mustissa alaosissa kaatelimme juomia vieraitten laseihin ja hymyilimme kauniisti.

Teoksessa Marimekon vuodet saavat paljon tilaa. Paakkanen oli edelleen hullunrohkea, itsepäinen, peräänantamaton ja energinen itsensä. Paakkasen ura on ollut Suomen oloissa käsittämättömän upea. Tämä poikkeusnainen on kanavoinut yksityiselämänsä kaipuut työntekoon - työ on ollut henki ja elämä. Työ on palkinnut hänet ruhtinaallisesti myös rahallisella menestyksellä ja hän myöntää häpeilemättä rakastavansa eksklusiivisia vaatteita ja sisustustuotteita. Jos ei tykkää tavarasta, kulutustavarabisneksessä tai mainosalalla on hankala toimia, sanoo Paakkanen.

Womenassa työskentelyni aikoina Paakkasen aiemmassa Haukilahden kodissa pidettiin jonkun asiakkaan myyntimieskokous. Muuta en talosta muista kuin alakerran mustin laatoin päällystetyn uima-altaan, jonne joku humaltunut myyntimies molskahti vaatteineen päivineen. Nyt Paakkanen asuu toisessa ultramodernissa talossa Espoossa ja osan vuotta Etelä-Ranskassa arkkitehti Norman Fosterin suunnittelemassa häikäisevässä talossa, josta kuvia täällä. Kirsti Paakkasen elämäntarina on huikea polku from rags to riches, mutta kadehtijoille muistutan, että kaikki on ansaittu luovuudella, bisnesvainulla ja loputtomalla työllä.

Ulla-Maija Paavilainen - Suurin niistä on rakkaus. Kirsti Paakkasen tarina
Otava 2020
Äänikirjan lukija Karoliina Kudjoi
_______________

Kirsti Paakkasen (s. 1929) elämäntarina on vertaansa vailla. Pieneen mökkiin syntyy tyttö, vaikka poikaa oli toivottu. Köyhän kodin lapsi lähtee maailmalle matkatavaroinaan vain pahvilaatikko ja omaisuutenaan luja usko itseensä ja lahjakkuuteensa. Karismaattinen liikenainen ja Marimekon pelastaja on näyttänyt monelle taivaan merkit taustaansa unohtamatta. Hän kertoo kirjassa avoimesti elämänsä onnenhetkistä ja pettymyksistä sekä huikeasta tiestään Saarijärveltä Nizzaan.

5 kommenttia:

 1. No huh mikä kesämökki ;) Kirjahyllyt olivat kivan näköisiä. Harrastaako Paakkanen lukemista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärtääkseni arkkitehti Foster on itse asunut talossa, ehkä kuvat ovat siltä ajalta. Paakkasen kirjamausta en tiedä :)

   Poista
 2. Upea Kirsti Paakkanen ja varmasti paljon muistoja hänestä.
  Kirja on varmasti antoisaa luettavaa.

  VastaaPoista
 3. Kiinnostavaa lukea omia muistojasi Paakkasesta.

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.