3. toukokuuta 2020

Kirjastokysymyksiä - #libraryloverstag


Kirjastokysymyksiä-haaste on näkynyt useammassakin kirjablogissa. Ainakin KirjasähkökäyräKuunnellut äänikirjat ja Oksan hyllyltä -blogit ovat vastanneet haasteen kysymyksiin. Kirjoitin vastaukseni ajatellen normaalioloja. Käytän pääsääntöisesti pientä Vantaan lähikirjastoa, jota en ole tullut kuvanneeksi. Taitellut kirjakoristeet löytyivät kerran Tikkurilan kirjastosta. Oodista en ole ikinä lainannut mitään, käynyt vain fiilistelemässä. Tulen aina myös hyvälle tuulelle nähdessäni tämän iloisen kirjastoauton läheisen alakoulun pihalla. Kirjastokäynneillä näen usein äitejä lapsineen rohmuamassa isoa pinoa kirjoja. Uusia kirjoja ja kirjastoja rakastavia lukijoita on kasvamassa ❤︎


1. Kuinka usein käyt kirjastossa?
Käyn heti kun sähköpostiini tupsahtaa viesti varauksen saapumisesta - eli käyntitiheys vaihtelee. Luen uutuuskirjapainotteisesti, joten haluamiani kirjoja joutuu yleensä jonottamaan pitkäänkin. Haen nykyisin vaikka yhden kirjankin ja silmäilen samalla pikalainattavat, koska monta kertaa on löytynytkin uutuusteos, jonka varausjono on älyttömän pitkä.

2. Lainaatko enemmän kirjoja kuin ikinä ehtisit lukea vai valikoitko teoksia huolellisesti, jotta ehdit lukea ne ennen eräpäivää?
Kyllä kiitos! Usein käy niin, etten ehdi lukea määräajassa. Etukäteen ei voi myöskään tietää kiinnostaako kirja niin paljon, että sen haluaa lukea. Silmäilen kotona kirjaa ja jos ei kiinnosta, panen sen nopeasti palautettavien pinoon. Noudatan kiltisti määräaikoja ja palautan kirjan kirjastoon ja liityn uudestaan varausjonoon. Tällä hetkellä minulla on 14 kirjaa lainassa ja 16 varauksessa - varsin kohtuullisesti siis.

3. Minkä ikäisenä sait ensimmäisen kirjastokorttisi?
Tarkkaa ikää en muista. Muistikuva on sellainen, että luin jo alakoulussa jatkuvasti kirjaston kirjoja. Erityisen selvä kuva on teini-ikäisestä minusta lukemassa silloin suosiossa olevia klassikoita, esim. Hesseä ja Kunderaa - mitähän niistä mahdoin ymmärtää!


4. Etsitkö kirjastosta vain etukäteen valikoimiasi kirjoja vai tartutko mihin tahansa, mikä vaikuttaa kiinnostavalta?
Pääsääntöisesti vain piipahdan noutamassa saapuneet varaukseni. Samalla silmäilen bestseller-hyllyn / pikalainat. Lainaan lyhyestä laina-ajasta huolimatta, jos tarjolla on minua kiinnostava kirja.

5. Lainaatko kirjastosta kirjojen lisäksi elokuvia, musiikkia, äänikirjoja tai jotain muuta?
Lainaan vain paperikirjoja.

6. Miltä osastolta lainaat yleisimmin kirjoja?
Aikuisten kaunokirjallisuutta.

7. Mikä on parasta kirjaston käyttämisessä? 
Kirjaston käyttämisessä on parasta varaussysteemi ❤︎ joka toimii kiitettävästi ja pääsääntöisesti käyn lähikirjastossa vain noutamassa varaukseni. Säästyy rahaa eikä kirjojen määrä kotona enää nykyisestä lisäänny. Suomen kirjastolaitos on hieno ja demokraattinen juttu. Näin hienoa kirjastolaitosta ei kaikissa maissa ole.


Eläköön & kiitos Suomen kirjastot!
Oodista postasin vuosi sitten, blogijuttu täällä.


10 kommenttia:

 1. Kiva haaste, johon vastaaminen sujuu kätevästi postauksesi joka kohtaan nyökyttelemällä, eli sama kaiku on askelten:)
  Kirjastokortti on ollut siitä pitäen, kun se oli mahdollista ja voi sitä riemua, kun Richardinkadun pääkirjastossa sai lainauskortin aikuisten osastolle: kokonainen uusi maailma aukesi ja on siitä pitäen - miinus nykyhetki - avoinna säilynyt... Onnekasta on myös ollut todeta, ettätämä perinne vahvana jatkuu. Nythän on toiveita uksien avautumisesta ja sitten meikätyttö tietää, minne suunnistaa oitis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kyllä Takkutukka! Kirjastoon käypi askel heti kun mahdollista! Helsinkiläisittäinhän Oodi lisäsi tuntuvasti lainoja ja kirjastoissa käyntejä. En mene nyt sanomaan lukuja, mutta kasvu oli huikea, jonkun tilaston jossain näin...

   Me ollaan Suomessa todella onnekkaita kun on näin hienot kirjastot ja jokaisen kansalaisen ulottuvilla!

   Poista
 2. Eikö ollutkin kiva vastailla!
  Toivottavasti tämä korona-aika ei nyt näy negatiivisesti kirjastoissa ja ne avattaisiinkin pikapuolin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I ❤︎ kirjastot! Toivotaan, että ovet avautuvat pian!

   Poista
 3. Kivaa, että tämä haaste on lähtenyt taas kiertämään. :) Tuli niin ikävä kirjastoon näitä vastauksia lukiessa... kävin tarkistamassa mun varausjonon tilanteen, ja sieltä olisi vaikka mitä herkkuja tulossa eli matkalla varaushyllyyn. Ihana tuo kirjastoauto! Oulunkin kirjastoautoissa on tosi kivat teippaukset, ne ovat oikeita liikenteen ilopillereitä kohdalle sattuessaan. Ja tietysi tuovat käyttäjillekin iloa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo nimenomainen kirjastoauto on aivan huippu! Täällä pyörii kyllä tavallisemmankin näköinen... Minä eilen poistelin Helmetissä varauksistani niitä uutuuksia, jotka olen ehdtinyt nyt kuunnella äänikirjoina. Kumma kevät :((

   Poista
 4. Kiva haaste ja vastaukset.
  Pääsispä taas pian asioimaan kirjastoon ja -autolle. Onneksi on sentään e-kirjat. On päässyt lukemaan monta uutuutta tuoreeltaan, kun ovat halvempia kuin perinteiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänikirjat ovat pelastaneet tämän korona-ajan! Kirjastoa ja normaalioloja on ikävä.

   Poista
 5. Ihanat vastaukset ja kuvat Riitta :)
  Nythän ne avautuvat, kirjastolainat ainakin, meidän rakkaat kirjat lähtevät jälleen kiertämään. On sitä odotettukin.
  Turussa on voinut palauttaa kirjat pääkirjaston palautusaukkoon, joten minulla ei ole ollut kirjastokirjoja moneen viikkoon.
  Minäkin nyökyttelin vastauksiisi myöntävästi. Ihanaa, että lapset ja nuoret innostuvat lukemaan kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihana seurata äitejä lapsineen lainaus- ti palautuspisteellä. Monesti kestää, mutta pienten on opeteltava ja toki heidän pitää itse lainata/palauttaa omat kirjat :) Kaunista viikkoa Mai.

   Poista

Kiitos kommentistasi - Thank you for your comment ♥ Poistan kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit. All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja. Blogger-blogina Kirja vieköön! noudattaa Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.