#naistenviikko
Tuijata. Kulttuuripohdintoja haastaa jo kuudetta kesää lukemaan ja postaamaan naisteemalla.
Feministiset esseet istuvat loistavasti naistenviikkoon, mutta minulla oli ongelma.
Koin esimerkit liian amerikkalaisiksi ja tänä päivänä luettuina caset
olivat vähän vanhentuneita jo, ilmestyihän teos alunperin jo 2014.
Rebecca Solnitin teos Miehet selittävät minulle asioita on vilahdellut usein kirjablogeissa ja termiin miesselittäminenkin olen törmännyt usein. Naistenviikon kunniaksi tutustuin vihdoin tähän teokseen. Yhdeksässä, eri vuosina ilmestyneessä esseessään Solnit kertoo naisvihasta, sen pitkästä perinteestä ja viittaa usein omiin teoksiinsa. Yksi essee kertoo Virginia Woolfista. Teksti on tutkijan napakkaa ilmaisua termeineen, jota ei ole aivan helppoa maallikon seurata. En oikein päässyt tekstin imuun, mutta myönnän, etten kesähelteillä jaksanut kunnolla paneutua tähän.Koin esimerkit liian amerikkalaisiksi ja tänä päivänä luettuina caset
olivat vähän vanhentuneita jo, ilmestyihän teos alunperin jo 2014.
Esseistä syntyy sellainen mielikuva, että Yhdysvalloissa naisten asema on hyvin huono ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa on paljon. Siihen verrattuna me Suomessa eletään kuin lintukodossa, mutta seksuaalinen häirintä ja lähisuhdeväkivalta eivät toki ole tuntemattomia täälläkään. Hieno juttu, että meidän raiskauslakiamme ollaan nyt uudistamassa ja siihen tullee vapaaehtoisuus-pykälä.
”Seksi ilman suostumusta on raiskaus. Suomen lainsäädäntö ei vastaa kansainvälisiä standardeja eikä ole linjassa esimerkiksi Istanbulin sopimuksen kanssa. Uhrien oikeusturvan takia olisi tärkeää muuttaa raiskausrikosten määrittely suostumusperustaiseksi. Tällä hetkellä lakia on mahdollista tulkita monella tavalla, ja eri tulkinnoissa suostumuksen merkitys vaihtelee. Uhreille tämä tarkoittaa sitä, että oikeuden toteutuminen on kiinni siitä, kuka lakia tulkitsee.” - tutkija Otava Piha
Yhdysvaltojen joukkoampumistilasto on karmea ja Solnit painottaa, että tekijä on yleisimmin valkoinen mies ja ihmettelee, mikä kulttuurissa johtaa tähän ja myös korkeisiin raiskaustapauksiin. Vuonna 2018 maassa tapahtui yli 700 000 raiskausta.
Lähisuhdeväkivalta, miesselittäminen, raiskauskulttuuri ja seksuaalinen ylemmyydentunto ovat sanoja, joilla voimme määritellä uudelleen monen naisen päivittäin kohtaamaa maailmaa.
//
Tutkimuksen mukaan monissa raiskauksissa hyökkääjää motivoi ajatus siitä, että miehellä on oikeus harrastaa seksiä naisen kanssa riippumatta naisen toiveista.
//
Kyse on systemaattisesta kontrollista. Siksi entiset kumppanit murhaavat niin usein naisia, jotka ovat uskaltanet erota heistä. Siksi monelle naiselle suhde muistuttaa vankilaa.
Miehet selittävät minulle asioita on täynnä painavaa asiaa. Koin esimerkit kuitenkin liian amerikkalaisiksi ja tänä päivänä luettuina caset olivat vähän vanhentuneita jo.
Alkuteos Men Explain Things to Me 2014
Suomentanut Pauliina Vanhatalo
S&S 2019
Äänikirjan lukija Satu Paavola
____________
Rebecca Solnit (s. 1961) on kirjoittanut useita teoksia, jotka käsittelevät esimerkiksi feminismiä, historiaa ja sosiaalisia suhteita. Miehet selittävät minulle asioita on tuonut amerikkalaisen Solnitin laajemman yleisön tietoisuuteen.
Osallistun näillä postauksilla Tuijatan Naistenviikko-haasteeseen:
Osallistun näillä postauksilla Tuijatan Naistenviikko-haasteeseen:
19.7. Petina Gappah - Pimeydestä loistaa valo
Minulla on tämä ollut jo jonkin aikaa kirjastosta lainassa. Toisaalta kiinnostaa, mutta aina tuntuvat muut kirjat kiilaavan lukujonossa ohitse. Saapa nähdä, palautanko lopulta kirjastoon lukematta vai tartunko tähän jonain päivänä.
VastaaPoistaMukavaa naistenviikkoa!
Minä yritin lukea tätä jo kerran aikaisemmin... Naisten asemasta on syytä pitää meteliä, mutta imua ei tähän syntynyt.
PoistaMukavaa naistenviikkoa Jonna sinullekin!
Minulta tämä olisi jäänyt kesäpäivinä lukematta, mutta juttuasi oli kiinnostavaa lukea. En ole itse kirjaa lukenut, mutta taitaa tosiaan olla niin, että tämä aihe ja sen kokeminen on vahvasti kulttuurissa ja ajassa kiinni. Hieno juttu silti, että tämö on suomennettu.
VastaaPoistaOn hyytävää ajatella, kuinka monet miljoonat naiset elävät alistettuina ja väkivaltaista kumppaniaan peläten. En pysty edes kuvittelemaan, miltä se oikeasti tuntuisi. Olen liian hyväosainen ja vapaa.
Poista