4. heinäkuuta 2020

Emilie Pine - Tästä on vaikea puhua


Emilie Pinen esseeteos Tästä on vaikea puhua sisältää kuusi omakohtaista esseetä. Hän avautuu kaunistelematta elämänsä rankoista asioista ja kipukohdista: isänsä alkoholismista ja vanhempiensa erosta, köyhästä lapsuudestaan ja itsetuhoisista teinivuosistaan, kuukautisista, halustaan tulla äidiksi, keskenmenosta ja kaikesta siihen liittyvästä. Vielä hän kertoo urastaan, jolle on uhrannut ajoittain kaiken. Tällainen avautuminen on vaatinut suunnatonta rohkeutta tunnetun kirjailijaisän tunnetulta tyttäreltä katolisessa Irlannissa. Minulle tuli mieleen Ruotsista Alex Schulman, joka on kirjoittanut fiktiota itsestään ja tunnetuista vanhemmistaan ja isovanhemmistaan. Mutta Pine sanoo, ettei kirjoita fiktiota - hänen esseensä ovat veristä totta. Näin Pinen esseet hyvin vertaistuellisina: Katso, kaikesta tästä voi selvitä ja säilyttää järkensä.

Esseekokoelma alkoi kehittyä isän alkoholismista kertovalla tekstillä. Richard Pine asui Korfulla ja oli joutunut siellä sairaalaan alkoholismin aiheuttaman ruokatorven verenvuodon vuoksi. Korfulaisen sairaalan olot olivat sokki Pinelle ja hänen sisarelleen: hoitajia ei ollut, lääkkeitä tai materiaaleja ei ollut. Tämä on kaunistelematon kuvaus narsistisesta alkoholistista, jolle juominen menee aivan kaiken edelle. Juova narsisti ei välitä lastensa tai läheistensä tunteista piirunkaan vertaa. Isä mm. soitti nuorelle tyttärelleen humalapäissään ja uhkasi itsemurhalla ja jätti tyttärensä hirveään hätään. Vastaavaa teki Sara Stridsbergin isä teoksessa Niin Raskas on rakkaus. Pinen teksti on karua luettavaa ja antaa vertaistukea alkoholistien lapsille ja muille läheisille. Lopulta isä sitten raitistui ja hänen terveydentilansa on kohentunut. Tässä jutussa on isäessee englanniksi ja Pine sanoo, että addiktin rakastaminen on vaikeaa.

Lapsettomuudesta kertova on toinen koskettavan vertaistuellinen teksti. Pine kertoo, miten alun epäröinti ja haluttomuus hankkia lapsia kehittyi polttavaksi äidiksi tulon haluksi. Kerran hän sai keskenmenon lähestyessään jo neljääkymmentä eikä raskaaksi tulo onnistunut monista kommervenkeistä huolimatta. Lapsentekohaaveisiin hän sanoo tuhlanneensa monta vuotta ja panneensa parisuhteensa koetukselle. Jokainen pari ja nainen joutuu vastaavassa tilanteessa päättämään, lähteekö epävarmoihin ja Irlannissa kalliisiin hedelmöityshoitoihin tai sitten käsittelemään ja hyväksymään lapsettomuutensa. Tässä tekstissä oli koskettavaa myös sisaren tyttövauvan kuoleminen kohtuun.

Kolmas vertaistuellinen teksti kertoo Pinen parista hurjasta teinivuodesta. Äiti tyttärineen oli muuttanut äidin työn perässä Lontooseen ja varhais teini-ikäinen Pine löysi parin ystävänsä kanssa baarit, kadut, irtoseksin ja huumeet. Teksti antaa toivoa vanhemmille, joiden lapsi sekoilee samalla tavalla tai jos itse on yhtä hukassa. Pine sanoo yliopisto-opiskelun lopulta pelastaneen hänet. Hän selvisi järjellisen aikuisen elämään, tosin kaikki porukan nuoret eivät selvinneet. Pine puhuu nykyään luennoillaan raiskauksista ja on joutunut itsekin miettimään raiskattiinko hänet noina teinivuosina vai ei.

Minua pelottaa puhua tästä kaikesta ja paljastaa itseni. Minua pelottaa, että minua säälitään. Että minua paheksutaan. Että minulle huudetaan. Minua pelottaa olla nainen, joka aiheuttaa häiriötä. Tai nainen, joka ei aiheuta häiriötä tarpeeksi. Minua pelottaa. Teen sen silti.

Pine kirjoittaa äärimmäisen hyvin, rehellisesti ja kaunistelematta. Hän haluaa ravistaa ja aiheuttaa häiriötä. Välillä tuumin, oliko kaiken tämän paljastaminen tarpeen. Mutta ilmeisesti oli, koska kirja on saavuttanut valtaisan suosion. Minusta varsin terävää oli myös kuvaus kovasta työelämästä, jossa Irlannilla ja Suomella tuntuu olevan paljon yhteistä.

Emilie Pine - Tästä on vaikea puhua
Alkuteos Notes to Self 2018
Suomentanut Karoliina Timonen
Kansi Anna Makkonen
Atena 2020
Äänikirjan lukija Karoliina Niskanen
_______________
Kirjakaapin kummitus
Lumiomena
Tuijata
Emilie Pine (s. 1977) on nykydraaman apulaisprofessori University College Dublinissa. Hän on julkaissut niin tieteellisiä kuin kaunokirjallisiakin teoksia. Tästä on vaikea puhua valittiin Irlannissa vuoden kirjaksi 2018, ja se on herättänyt valtavasti huomiota ympäri maailmaa.  

3 kommenttia:

  1. En ole oikein löytänyt äänikirjoja. Tämä oli minulla kasvimaan kitkemisen viihdykkeenä. Työstäkö johtui, että olin kyyninen. Huomasin paikka paikoin kyseleväni, mistä kokemuksesta tässä on niin vaikeaa puhua. Tavallisia asioita niin monen naisen elämässä. Voi olla, että kirjan pisteet olisivat nousseet, jos olisin lukenut sen itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnetun isän tunnetun tyttären paljastuskirja ja Irlanti. Hurjinta olivat nuo teinivuodet, jollaisista mieluusti vaikenee. Vertaistuellinen minusta.

      Poista
  2. Taas arvostelet lukemisen arvoisen kirjan. Olisi mielenkiintoista lukea kirja muun muassa isän alkoholismin takia, koska äitini oli alkoholisti. Löytyisikö yhtymäkohtia ja samanlaisia lapsen tunteita. Täytyy käydä katsomassa kirjastossa, josko sen voisi varata. Leppoisaa alkanuttaa viikkoa sinulle.

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.