22. maaliskuuta 2021

Saara Turunen - Järjettömiä asioita


Saara Turusen uusi romaani Järjettömiä asioita kertoo rakkaudesta ja etäsuhteen haasteista. Romaanissa nuori suomalainen dramaturgiopiskelija pääsee Barcelonaan opiskelijavaihtoon, tapaa siellä komean katalaanimiehen ja rakastuu. Kotiinpaluu koittaa vääjäämättä ja eron hetkellä kysytään, ollaanko me me, vai ei? Kumpikaan ei halua luopua kotikaupungistaan. Näin ollen parilla olisi kaksi kotia kahdessa eri maassa. Mitkään järkisyyt eivät puolla tällaista etäsuhdetta, voiko se ylipäätään toimia?

Miehellä on moto, jolla huristetaan pitkin Barcelonan katuja. Hän on varakkaasta katalaaniperheestä, mutta haluaa ylpeästi tulla toimeen pienellä palkallaan. Välillä nainen tympiintyy mieheen, tämän typeriin kavereihin ja pöydänkattauksen huolettomuuteen, ja taas kerran päätetään suhde. Kotona Helsingissä nainen päättää omistautua uralleen ja ryhtyy vimmaisesti kirjoittamaan, mutta sanat pakenevat. Hän on lamaannuttavan surun ja masennuksen vallassa. Tuntuu, että ero oli hirveä erehdys. Mitä merkitystä elämällä on, kun työ ei suju eikä ole rakkautta? Seuraavana kesänä nainen osallistuu Barcelonassa kansainväliseen työpajaan ja hän viettää taas ihanan kesän miehensä kanssa. Jouluna Berliinissä kaikki kaatuu niskaan. Hädissään nainen matkustaa kiireellä Barcelonaan, jossa nainen anelee miestä jättämään uuden tyttöystävänsä. On-off suhde on taas on.

Näin kuluvat vuodet. Nainen lentää maasta toiseen, tuntee huonoa omatuntoa hiilijalanjäljestään, tekee uraa Suomessa ja sisustaa Barcelonassa yhteistä kotia. Jossain vaiheessa lapsiajatus pulpahtaa mieleen. Mutta kuka lasta hoitaisi, miten rahat riittäisivät, voiko tehdä taidetta jos on lapsia? Kysymyksiä on paljon, eikä selviä vastauksia. Kun nainen saa hyvän kaksivuotisen apurahan hän päättää mennnä psykiatrille selvittämään tätä järjetöntä rakkausdilemmaansa. Takana on jo 12 vuotta etäsuhdetta.

Romaanin alkuosa oli minulle laimeaa ja epäkiinnostavaa, mutta kerronta muuttui mielenkiintoisemmaksi, kun parin nuoruusvuodet jäivät taakse. Tarinan taustalla elää Katalonian poliittinen tilanne. Itse olin Barcelonassa syyskuun lopulla 2017 ja surullisenkuuluisa itsenäisyysäänestys oli 1.10. Näin paljon Katalonian lippuja selässään kantavia nuoria ja myös maltillisia mielenosoituksia. Barcelonan asuntotilanne näyttäytyi romaanissa surkeana: vuokrat olivat korkeita ja asunnot murjuja. Nainen huomasi, että kulttuuri- ja käyttäytymiseroja Suomen ja Espanjan välillä on paljon. Elämä toi eteen myös raskaita menetyksiä ja vastoinkäymisiä miehen perheessä, ja nainen tunsi syyllisyyttä siitä, ettei ollut paikalla tukemassa miestään. 

Kontrollihakuinen kertojaminä havahtuu tutkailemaan itseään ja omaa julkisuuskuvaansa. Häpeääkö hän intellektuellipiireihin kuulumatonta ulkomaalaista miestään, koska haluaa pitää tämän piilossa julkisuudelta? Erilliset taloudet ja kummallakin omat rahat on sopinut naiselle hyvin. Mutta tulee tilanne, jossa taloudellisen sitoutumisen astetta on syvennettävä. Romaani kurkistaa Turusen varjeltuun yksityisyyteen ja tuo hyvin esiin etäsuhteen haasteet. Autofiktiivisiä elementtejä on, mutta tarina on fiktiivinen, sanoo Turunen.

Bloggaukseni Sivuhenkilöstä & fanifiktio Canthin Hannasta

Saara Turunen - Järjettömiä asioita
Kansi Astrid Sylwan, Markko Taina
Tammi 2021
Äänikirjan lukija Krista Kosonen
_______________

Saara Turusen älykäs ja omaääninen rakkaustarina kuvaa elämänvalintoja, järjen ja tunteiden ristiriitaa, sitoutumisen vaikeutta ja vapauden kaipuuta sekä muutoksen vääjäämättömyyttä. Lyhyet ja kirkkaat lauseet piirtävät esiin tarkkoja havaintoja elämän arvaamattomuudesta, normeista ja odotuksista sekä siitä, miten haastavaa niitä on täyttää. Melankolinen ja leikkisä teos vie lukijan mukanaan kiehtovaan ja yksityiseen maailmaan.

1 kommentti:

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.