7. kesäkuuta 2017

Pirjo Aarnio - Mandalaa ja punontaa


Kirjan runot on koottu Aarnion Facebookissa julkaisemista aamunavauksista. Ne ovatkin iloisia hyvänhuomenen toivotuksia, joissa myös vuodenajat näkyvät. Runot ovat loppusoinnuin riimiteltyjä, mikä tuntui hauskalta poikkeamalta, sillä viime aikoina lukemissani nykyrunoissa ei juuri loppusointuja ole näkynyt. Toinen seikka mikä pisti silmääni, oli Aarnion persoonallinen tapa aloittaa säerivi melkein aina isolla kirjaimella. Tämäkin poikkeaa monen nykyrunoilijan varsin versaalittomasta tyylistä. Runoista käy ilmi että runoilija on eläkkeellä, ja hän toteaakin että runoilu, sanojen yhteen punoilu on yksi tapa pitää aivot vireessä:

Sanojen työstö on tärkeä
Se pitää liikkeessä järkeä
Vanhemmiten sanat hukkuu
              Ja aivot alkaa nukkuu
Niitä pitää vaivaa
Eikä omaa hautaa kaivaa

Runoilija muistelee paljon lapsuuttaan, näkee paljon unia, mutta ei tunnu nukkuvan kovin hyvin. Sudenhetkinä ajatukset laukkaavat ja kello viisi jo nautitaan kahvikupponen. Käsityöt ja langat innostavat ja hullaannuttavat. Aarnio ottaa aiheensa arkisesta elämästä, kirjaa pieneksi runoksi mitä milloinkin puuhailee ja miettii; miten eri tahtiin seinäkellot käyvät, miten kissa keikistelee... Aarnio on ilmeisesti Imatralta kotoisin kuten minäkin. Siksi siteeraan tähän loppuun Imatran muisteloita:

Päivän pitkän pimeän
Kuljin muistoissa
Imatran puistoissa
Koski kuohui
Nuoruus hehkui
Poikia jahdissa
Kulmilla vahdissa

Töllillä kuumaa
Tanssin huumaa
Nailonit jalassa
Saumat suorassa
Twistiä väännettiin
Foksia poski poskea vasten käännettiin

Marraskuun ankeus
Aamukankeus
Unohtuu
Muistoja kelatessa
Päiväkirjoja selatessa

Pirjo Aarnio
Mandalaa ja punontaa
Mediapinta 2017
Arvostelukappale - kiitokseni kustantajalle

Muualla: SusuPetal

MEDIAPINNAN RUNOKIRJAPROJEKTI
"Osallistumme itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlaan tarjoamalla kirjoittajille mahdollisuuden julkaista oman kirjan ilmaiseksi. Tammikuussa lupasimme, että teemme vuoden 2017 aikana 100 runokirjaa veloituksetta. Sen jälkeen kustantamoon alkoi tulvia käsikirjoituksia sekä runoilijoiden iloisia ja kiitollisia yhteydenottoja. Siksi teimme maaliskuussa päätöksen, että julkaisemme juhlavuoden ajan joka kuukausi 50 runokirjaa – veloituksetta."Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.