10. syyskuuta 2017

Diane Ducret - Diktaattorien naiset

Nyt huokaisen ensi alkuun: voi herranjestas mikä meitä naisia riivaa! Riivasi ainakin ennen, ehkä nykyäänkin. Mm. Hitler ja Mussolini saivat naisilta kymmeniätuhansia kirjeitä, joiden käsittelyyn ja arkistointiin oli perustettava oikein osastot. Mene ja tiedä tuleeko yhtä paljon rakkauspostia vaikka Donald Trumpille tai Vladimir Putinille!

Rakas suloinen Adolfini,
Rakas Adi, 
Rakas Alfie, 
Tässä eräs nainen Saksista, joka tahtoisi lapsen kanssanne, 
Rakastettuni, 
Niin, rakkaani, kultaseni, hyvä Adolfini...

Ducret aloittaa kirjansa siteeraamalla Hitlerin naisilta saamia rakkauskirjeitä, jotka on arkistoitu ja joita on julkaistu lukuisissa saksankielisissä teoksissa 2000-luvulla tai hiukan aiemmin. En pysty ymmärtämään mitä niin kovin seksikästä naiset Hitlerissä näkivät. Jatkoin silmät ymmyrkäisinä lukemista.

Ducret kirjoittaa vetävästi ja hän on tutkinut aihettaan, sillä kirjan lopussa on pitkät lähdeluettelot näistä kahdeksasta diktaattorista. Monet heidän naisistaan kokivat dramaattisen lopun: tekivät itsemurhan, heidät teloitettiin rakkautensa tähden tai he kuolivat muuten epäselvissä olosuhteissa. Diktaattorit vahtivat naisiaan mustasukkaisesti vangin tavoin eikä suinkaan yhteen naiseen kerralla tyydytty: oli vaimo ja samanaikaisesti ehkä useampikin rakastajatar. Jotkut naiset oman lempidiktaattorin valta sokaisi niin, että heistä itsestäänkin tuli tavallaan diktaattoreita.

Mussolini (1883-1945)
otti naisen kuin naisen, vaikka raiskaten ja väkisin. Naiset ihastuivat hänen silmiinsä ja hänen läpitunkevaan katseeseensa. Itse diktaattori oli rakastunut omaan fyysiseen olemukseensa ja esitteli itseään mielellään rinta paljaana rantakuvissa. Fasisti Il Ducella oli nuoruudessa pari juutalaistakin rakastajatarta, mutta Madame de Pompadour, Mussolinia 30 vuotta nuorempi Clara Petacci (1912-1945) seurasi häntä kuolemaan.

Lenin (1870-1924)
Nadja Krupskaja (1869-1939), Inessa Armand (1874-1920) ja Lenin elivät uskomatonta kolmiodraamaa, mutta työskentelivät rinta rinnan aatteen hyväksi. Krupskaja ja Stalin olivat vihoissa keskenään, ja Leninin kuoltua tämä vihanpito koitui mitä ilmeisemmin Krupskajan kohtaloksi: hän kuoli myrkytysoireilta näyttäviin komplikaatioihin syötyään Stalinin lähettämää syntymäpäiväkakkua.

Vetoaako nuori Stalin?
Stalin (1878-1953)
Isä aurinkoinen ei naissuhteissaankaan niin kovin aurinkoinen ollut. Tämä gruusialainen playboy oli murheen murtama ensimmäisen vaimonsa kuoltua, mutta pian näyttämölle astui Nadja Allilujeva (1901-1931). Despoottinen Stalin ja Kremlissä asuminen tarkoin vartioituna mursivat nuoren Nadjan: hän teki itsemurhan.

Salazar (1889-1970)
Tämä despootti ei mennyt ikinä naimisiin, mutta naisia ei puuttunut. Hän värväsi mm. nuoruuden rakastettunsa Felisminan käsikassarakseen vallan tiellä.

Bokassa (1921-1996)
Napoleon-hurmassa elänyt entisen Ranskan siirtomaan Keski-Afrikan tasavallan erotomaani kruunasi itsensä keisariksi mielettömin juhlallisuuksin. Valtakausi tosin jäi lyhyeksi.

Mao (1893-1976)
Tämä peseytymistä ja genitaaliensakin pesua kaihtava Suuri johtaja kuvataan kirjassa tiikeriksi naismaailmassa - uggh. Ensimmäinen vaimo Kaihui surmattiin 29-vuotiaana, koska hän ei kieltänyt miestään. Mao ei ollut paikalla, hän oli rakastajattarensa He Zizhenin (1910-1984) luona. Mutta Mao hylkäsi ja tuhosi kylmästi tämänkin naisen: Zizhen vietti loppuelämänsä mielisairaalassa. Menneisyydeltään epämääräinen Jiang Qing (1914-1991) astui näyttämölle ja oli päättänyt valloittaa Maon mottonaan - Seksi vetää alussa puoleensa. Mutta lopulta merkitystä on vain vallalla. Hänestä tuli Maon vaimo ja yhtä kylmäpäinen puhdistaja kuin miehensä: entiset näyttelijäkollegat, ystävät ja rakastajat vangittiin ja tuhottiin. Jiang Qing halusi Maon seuraajaksi, mutta ei hankkeessaan onnistunut: hän teki itsemurhan vankilassa 1991.

Ceaușescu (1918-1989)
Nicolae ja Elena (1919-1989), siinäpä söpö despoottipari! Yhdessä he laativat uskomattomia lakeja kansansa ja erityisesti naisten turmioksi ja elivät ylellisyydessä Romanian kansan nähdessä nälkää. Pariskunta teloitettiin 1989.

Hitler (1889-1945)
Führerin persoonasta, psyykestä ja seksuaalisuudesta on kirjoitettu tuhansia sivuja. Muitakin naisia hänen elämässään oli, mutta nämä kolme lienevät tärkeimmät: Geli Raubal, Eva Braun ja Magda Goebbels.


GELI (1908-1931) oli Hitleriä parikymmentä vuotta nuorempi siskopuolen tytär, johon Hitler oli pakkomielteisesti rakastunut. Nuori Geli muutti Hitlerin asuntoon asumaan ja natsijohtaja kuljetti tätä hurmaavaa laulajan urasta haaveilevaa tyttöä illanvietoissa. Geli löydettiin kuolleena huoneestaan rintaan ammuttuna, Hitlerin ase vierellään. Itsemurha, murha? Entä motiivi tai syy? Netistä löysin pitkän englanninkielisen spekulaation - Vanity Fair / Hitler's Doomed Angel.

EVA (1912-1945) oli myös parikymmentä vuotta Führeriään nuorempi, valokuvaamossa työskentelevä kaunis ja naivi tyttö. Hän joutui elämään lähes vankina ja eristettynä, mutta sai vastineeksi ylellisyyttä - ja kunnian jakaa kuoleman juuri vihittynä vaimona Führerinsä kanssa.

MAGDA (1901-1945) suostui avioliittoon mitättömän näköisen naissankarin Joseph Goebbelsin (1897-1945) kanssa voidakseen pysyä Hitlerin lähellä. Magda oli rotupuhdas arjalainen kaunotar, sivistynyt ja määrätietoinen nainen, joka raivasi itselleen Kolmannen valtakunnan ensimmäisen naisen aseman. Kun loppu tuli ja Hitler ja Eva olivat jo tehneet itsemurhan, Magda murhasi syanidikapseleilla kuusi pientä lastaan. Tämän jälkeen Joseph ampui vaimonsa ja itsensä.

Ducretin Diktaattorien naiset on hyytävää luettavaa. Diktaattorien käsittelyssä miljoonat ihmiset ovat menettäneet henkensä eikä kovin hyvin käynyt heidän naisilleenkaan. Yhtään Happy Endiä ei näissä tarinoissa ollut. Valta, vallanhimo ja pakkomielteinen seksi sokaisivat nämä historian miehet, osa heidän naisistaan ei jäänyt paljoakaan huonommaksi. Rakkauden ja vallan hinta oli kova - usein henki ja elämä.

Diane Ducret (s. 1982) on toimittaja, dokumenttielokuvien tekijä ja juontaja. Diktaattorien naiset on myynyt Ranskassa satojatuhansia kappaleita, ja se on käännetty 18 kielelle.


Diane Ducret
Femmes de Dictateur 2011
Diktaattorien naiset
- Elämää Mussolinin, Leninin, Stalinin, Salazarin, Bokassan, Maon, Ceaușescun ja Hitlerin kanssa
Suomentanut Pirjo Thorell
Atena 2017
*****
Kirjastosta

4 kommenttia:

  1. On helppo yhtyä alun ihmettelyysi. .Samaa ihmettelin, kun luin Wendy Loweinr Hitlerin raivottaret. Hieman eri syystä tosin. Nyt esittelemäsi kirja on saatava hyppysiin. Hyvää alkanutta viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kannattaa kyllä lukea Kirsti, vaikkei kovin kevyttä olekaan.

      Poista
  2. Riitta, olin hyvin vaikuttunut tästä kirjasta! Kerronta ja se, että löysin niin paljon uutta, mitä en ollut ennen lukenut, vaikka historia ja etenkin kolmas valtakunta (pienet kirjaimet tarkoituksella) sekä Venäjän historia ovat harrastukseni. Salazar oli minulle kaikkein oudointa ja tiestysti siten kiehtovaa. Aion hyvin pian lukea tämän uudestaan, sillä Leninissä oli niin paljon pureskeltavaa taas kerran ja nyt tältä naiskantilta.

    Hieno arvio kirjan henkeen<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä lukuvinkistä Leena <3 Tämä oli valtavan vetävästi kirjoitettu ja sisälsi tuhottomasti yksityiskohtia. Bloggauksessa ei voi mitenkään niihin kaikkiin puuttua. Ehkä itseäni järkyttivät eniten Mao, Stalin ja Hitler. Ja se että monet naiset olivat heitä itseään niin paljon nuorempia. 1900-luvun Euroopan historia on ollut kaameata näine kuvottavine diktaattoreineen! Heräsi kysymys ylenpalttisen seksuaalisuuden ja vallan välisestä suhteesta.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.