6. syyskuuta 2017

Angie Thomas - Viha jonka kylvät

Starr on 16-vuotias musta yhdysvaltalainen teinityttö, joka elää perheineen slummissa väkivallan ja huumekaupan keskellä. Slummi on nimeltään sarkastisesti Garden Heights, mutta mitään kaunista puutarhakaupunkia se ei todellakaan muistuta. Köyhyyttä, syrjäytyneisyyttä, röttelöitä, graffitteja ja keskenään reviireistä taistelevia jengejä, joiden välisissä kahakoissa luodit viuhuvat ja sivullisten henki on vaarassa.

Starrin perheeseen kuuluvat sekatavarakauppaa pyörittävä Maverick-isä, sairaanhoitajaäiti Lisa, tyttöä vanhempi velipuoli Seven sekä pikkuveli Sekani. Äiti haluaisi muuttaa pois slummista turvallisempaan ympäristöön, mutta juurilleen lojaali isä ei suostu. Siihen isä on kuitenkin suostunut, että lapset ovat vaihtaneet parempitasoiseen Williamsonin yksityiskouluun. Nämä kaksi toistensa kanssa riitelevää ympäristöä saavat myös Starrin käyttäytymään kameleontin tavoin kulloisenkin ympäristön mukaan. Slummissa hän on hurja ja räävitön musta muija, koulussa ja luokkatovereitten kanssa hillitty ja siististi puhuva.

Mun pitäis olla jo tottunut siihen, että mun eri maailmat törmää, mut kun mä en koskaan tiedä, kumpi Starr mun pitäis olla. Mä voin puhua vähän slangia, mutta en liikaa, mulla voi olla vähän asennetta, mutta ei liikaa, etten mä oo 'nenäkäs musta tyttö'. Mun pitää miettiä, mitä mä sanon ja miten, mutta mä en saa kuulostaa 'valkoiselta'. Jeesus että se on rasittavaa.

Erään viattoman bileillan päätteeksi valkoinen poliisi pysäyttää Starrin ja tämän ystävän Khalilin auton. On pimeää ja poliisi luulee hiusharjaa aseeksi. Luodit osuvat Khaliliin - pam, pam, pam. Mustat slummissa asuvat pelkäävät poliisia eivätkä luota heihin. Mutta nyt Starr joutuu silminäkijänä kuulusteltavaksi. Pelkoa ei hälvennä edes se että Starrin eno on poliisi.

Kirjassa eniten ihastutti Thomasin Starrista luoma aito henkilöhahmo ja hänen tytölle antamansa ääni. Starr puhui rennosti slangia nykynuorten tapaan ja Kaijamari Sivillin suomennos istui hänen suuhunsa valloittavasti. Poikaystävänä oli varakas valkoinen Chris, eikä sekään niin ongelmatonta ollut. Starr itsekin pohti sitä, kieltääkö hän omat mustat juurensa seurustelullaan ja hienossa Williamsonin yksityiskoulussa opiskellessaan.

Minua ihastutti myös se, miten upean tiivis perhe oli - ehkä vähän liiankin siirappinen, haasteellisista taustoistaan huolimatta. Isähän oli istunut vankilassa Starrin ollessa taapero päästäkseen jengijäsenyydestä eroon; Starrin velipuoli Seven oli isän ja huumeita edelleenkin käyttävän ja jengikingin kanssa seurustelevan ilotytön kohtaamisen hedelmä, mutta silti tiiviisti perheen jäsen ja yhtä rakas kuin muutkin lapset, myös äidille.

Kasvu- ja elinympäristönä Garden Heights näyttäytyi aivan kaamealle. Väkivalta, jengitappelut, huumeet ja huumekauppa, sanalla sanoen vaara. Mitään turvaa ei ollut yhtään missään, ei edes kotona. Ihmetellä täytyi miten ihmiset ja etenkin nuoret jaksoivat säilyttää elämänuskonsa noissa oloissa. Liki mahdotonta nuoren oli pysyä poissa rikoksen poluilta noilla elämän edellytyksillä. Mutta huumoriakin viljeltiin ja elettiin arkista normaalielämää oloista ja mellakoista huolimatta. Aika hurjaa oli se, että kaikilla tuntui olevan ase - niin nuorilla jengiläisillä kuin perheenisillä!

Kirja on suunnattu nuorille ja erityisesti amerikkalaisille markkinoille, mutta silmiä avaava lukukokemus se oli minullekin. Onhan näistä surullisista tapahtumista saatu lehdistössä lukea. Thomasin kirjassa kuvaamat mellakat olivat rajuja kuin sotatila. Liioiteltuja vai sellaisiako ne todellisuudessakin ovat olleet, mene ja tiedä. Viha jonka kylvät on Thomasin esikoisromaani. Sen inspiraationa on ollut amerikkalainen Black Lives Matter -liike, joka on perustettu vastustamaan poliisien mustia kohtaan harjoittamaa väkivaltaa ja muuta mustiin kohdistuvaa syrjintää. Linkistä löytyy muutama tapaus, jotka itsekin muistan.

Tämä on tärkeä mustan tytön kirjoittama kirja mustille ja muille ei-valkoisille nuorille. Thomas on itsekin musta ja kasvanut missisippiläisessä slummissa. Kirja on ollut Yhdysvalloissa menestys ja siitä on suunnitteilla myös elokuva.

Lisään tähän loppuun vielä erityiskiitokseni suomentajalle, Kaijamari Sivillille. Puhekieli, murre tai slangi ei innosta yleensä, mutta tässä Starrin ääni oli ihastuttava!

Muissa blogeissa: Yöpöydän kirjat,

Angie Thomas
The Hate U Give 2017
Viha jonka kylvät
Suomentanut Kaijamari Sivill
Otava 2017
****
Kustantajan ennakkokappale - kiitos

4 kommenttia:

 1. Voisin suositella tätä meidän nuorisolle. Hyvää illan jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli koskettava mustan tytön tarina nuorille niin erilaisessa ympäristössä kuin täällä Suomessa.

   Poista
 2. Suunnilleen kaikesta kirjoittamastasi suunnilleen samaa mieltä. :D Erinomaisen hieno teos. Vahva, energinen ja tärkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Omppu. Hyvä kirja jokaisen luettavaksi.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.