9. syyskuuta 2017

J. P. Delaney - Edellinen asukas

Delaney kuljettaa tarinaa koko ajan kahdessa aikatasossa. ENNEN kertoo Emmasta, NYT Janesta. Tarina alkaa kun nuori aviopari Emma ja Simon etsivät uutta, turvallisempaa vuokra-asuntoa Lontoossa. Muutto on ajankohtainen, koska heidän kotiinsa murtauduttiin ja Emma tuntee siellä olonsa turvattomaksi. Vuokrat ovat kuitenkin korkeita eikä kaikkeen ole varaa. Lopulta onni potkaisee: Folgate Street ykkösessä sijaitsee hulppea ja huippumoderni unelmatalo, jonka vuokra on ihmeen edullinen. Pariskunta alkaa vastailla monimutkaisen vuokrasopimuksen kymmeniin tunkeileviin ja omituisiin kysymyksiin:

Kirjoita lista kaikista tavaroista, joita pidät elämässäsi välttämättöminä. / Uhraisitko itsesi, jos voisit sillä pelastaa kymmenen viatonta ihmistä?

NYT-aikatasossa sinkkunainen Jane on myös vaihtamassa asuntoa. Hänkin on kokenut menetyksen ja elämää mullistavan trauman. Jane tarvitsee uuden alun ja edullisen asunnon, koska työskentelee traumansa jälkeen pienipalkkaisessa hyväntekeväisyystyössä. Hän ihastuu Folgate Street ykköseen ja saa kuin saakin sen itselleen.

Talon on alunperin rakennuttanut perheensä kodiksi huipputason palkittu teknoarkkitehti Edward Monkford. Mutta koska hänen vaimonsa ja pieni poikansa Max saivat surmansa onnettomuudessa taloa nyt vuokrataan. Se on huipputeknologian ja äärimmäisen minimalismihurmion taidonnäyte. Ei sinne ketä tahansa kelpuuteta, ja hakemuksessa onkin kymmeniä ruksattavia kohtia. Monkford kerää näet käyttäjäkokemuksia  vastaisille projekteilleen ja valikoi vuokralaisiksi pääsevät naiset myös ulkonäkökriteerein.

Alkuasetelma on kiinnostava ja Delaney kehittää juonta taitavasti ja kirjoittaa vetävästi. Teknorakentamisen ja älytalon monet mahdollisuudet kutkuttivat mieltä. Kirjailija nostaa jännitettä paljastaen erityisesti arkkitehti Monkfordista epäilyttäviä piirteitä. Mies paljastuu hyytäväksi, ja epäinhimilliseksi narsistiseksi sosiopaatiksi, joka vie minimalisminsa ja pakkomielteisen hallitsemisen tarpeensa hulluuden rajoille. Hän haluaa hallita ja valvoa vuokralaisiaan pienintä piirtoa myöten. Rikkomuksia ei sallita, ja ne kostautuvat mm. talon tekniikan vajavaisella toiminnalla. Komean Monkfordin pauloihin lankeavat vuorollaan sekä Emma että Jane. Naiset ovat samannäköisiä keskenään ja kuin kopioita Monkfordin kuolleesta vaimosta. Seksi on rajua. Jane saa selville, että Emma kuoli traagisesti talossa ja ryhtyy ottamaan selvää tapahtumista. Epäilysten verkko Monkfordin ympärillä kiristyy, mutta miehen lumo säilyy.

Tarinan edetessä paljastuu, ettei kaikki ollut niin auvoista kuin miltä alussa näytti, esim. Emman ja Simonin suhteessa. Trilleri viehätti kovastikin noin puoleen väliin asti, mutta sitten Delaney innostui liikaa. Hän  liimasi henkilöhahmoihinsa sellaisen määrän sairasta psyykeä, että minusta mentiin farssin puolelle. Tunsin pettymystä tästä lässähdyksestä ja käänteestä, joka pilasi huippuhienon alun. Voi harmien harmi!

Delaney on taitava kirjoittaja, mutta taso ei kantanut loppuun asti. Älytalon monimutkainen futuristinen tekniikka oli hienosti kuvattu, mutta... Makuasioitahan nämä ovat, ehkä sinua eivät häiritse ollenkaan loppupuolen överiksi viedyt käänteet. Enempää en voi spoilaamatta Edellisestä asukkaasta sanoa, mutta sen totean kyllä, että Monkford oli minusta maailman suurin kusipää, niin nero kuin olikin.

Aikamoinen hype ympäröi tätä teosta. Edellinen asukas julkaistaan 35 maassa, ja siitä tekeillä olevan filmatisoinnin ohjaa palkittu elokuvaohjaaja Ron Howard. J. P. Delaney on pseudonyymi. Onko hän brittiläinen mainosmies Tony Strong, kuten The New York Times väittää, mene tiedä.

Muualla: Dekkaritalo

J. P. Delaney
The Girl Before 2017
Edellinen asukas
Suomentanut Satu Leveelahti
Otava 2017
**
Ennakkokappale - kiitokseni kustantajalle

1 kommentti:

  1. Hei! Sain tän itsekin juuri luettua ja pidin tästä varmasti enemmän kuin sinä. Loppuun olin kyllä vähän pettynyt...

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.