8. syyskuuta 2017

E. O. Chirovici - Peilien kirja

Peilien kirja alkaa jännittävästi. Kirjallisuusagentti Peter Katz saa Richard Flynn nimiseltä mieheltä osan käsikirjoituksesta, jossa luvataan ratkaista psykologian professori Joseph Wiederin selvittämätön murha 30 vuoden takaa. Saatekirje ja katkelma ovat niin hienosti kirjoitetut ja paljon lupaavat, että Katz kiinnostuu oitis. Katzille lähetetyt sivut kuitenkin loppuvat ennen kuin murhaaja paljastuu. Jatkossa käy ilmi, että kirjoittaja Flynn on kuolemansairas ja kuoleekin, eikä hänen partnerinsa Danna löydä käsikirjoitusta miehen jäämistöstä. Ratkaisu jää roikkumaan ilmaan eikä Katz saa tapausta mielestään.

Juttu oli mehevä ja sai aikoinaan paljon julkisuutta: Princetonin yliopiston psykologian professori Wieder murhattiin raa'asti lumisena joulukuun yönä vuonna 1987 eikä syyllistä koskaan saatu selville. Tutkimuksissa vilahteli lukuisia nimiä, mm. Laura Birnes, professorin oppilas, assistentti ja kenties rakastajatar; professorin talon huoltomiehenä toimiva entinen potilas Derek Simmons sekä itse kirjoittaja Flynn, joka oli rakastunut Lauraan ja järjesteli professorin laajaa kirjastoa.

Katz palkkaa pennittömän toimittajatuttavansa John Kellerin tutkimaan tapausta tarkoituksena rekonstruoida murhan tapahtumat ja julkaista niistä bestseller. Siitäpä monipolvinen tarina alkaa kiertymään auki. Chirovici kietoo tarinaansa useita mahdollisia syyllisiä ja motiiveja. Oliko murhaaja Lauran mustasukkainen poikaystävä Timothy Sanders vai kenties laskelmoiva Laura itse, koska halusi julkaista omissa nimissään Wiederin muistia koskevan mullistavan tutkimuksen?

Yllättäen murhan tunnustaa nykyajassa kuolemantuomiota odotteleva rikollinen Frank Spoel. Mitäs tämä nyt on, voiko pitää paikkansa? Juttua penkova Keller on jo turhautunut ja lopettelemassa selvitystyötään kunnes tapaa tapausta aikoinaan tutkineen poliisin Roy Freemanin. Tapaus on painanut tätä poliisia kaikki nämä vuodet. Hän soimaa itseään huonosta työstä, koska vietti tuolloin alkoholinhuuruista elämää eikä jaksanut keskittyä tapaukseen.

Chirovicin tapa kirjoittaa ja hänen luomansa sotkuinen kuvio viehättivät minua suuresti. Kerrankin oli riittävästi irtonaisia langanpäitä, mahdollisia syyllisiä ja heillä motiiveja niin että ratkaisua ja syyllistä ei osannut arvata! Tarinassa oli mukavaa vanhan ajan dekkarin lumoa, tosin trillerimäisen jännittävä se ei ollut. Peilien kirja oli enemmänkin upeasti kirjoitettu kaunokirjallinen romaani ja minulle oikein oivallinen lukukokemus. Henkilöhahmojen elämät olivat rosoisia, heillä oli ylä- ja alamäkensä. Taustalla leijaili ihmisen muistamisen ja havainnoimisen mysteeri mikä sai mielikuvitukseni laukkaamaan. Viihdyin loistavasti tämän kirjan parissa.

Muistot ovat kuin luoteja. Jotkin suhahtavat ohi ja vain säikäyttävät. Toiset repivät meidät palasiksi.
- Richard Kadrey / Kill the Dead

Romanialaissyntyinen E.O. Chirovici (s. 1964) julkaisi kotimaassaan kymmenen salapoliisiromaania ennen kuin muutti Isoon-Britanniaan, jossa kokeili ensi kerran englanniksi kirjoittamista. Peilien kirja on kuin eksyttävä peilitalo, jonka kuvajaisiin totuus kätkeytyy. Siitä tuli välittömästi maailmanmenestys, joka on myyty jo kymmeniin maihin.

Muualla: Dekkaritalo

E. O. Chirovici
The Book of Mirrors 2017
Peilien kirja
Suomentanut Inka Parpola
Otava 2017
*****
Ennakkokappale - kiitokseni kustantajalle

2 kommenttia:

  1. Mukava kun pidit! Mä jo odottelen tätä kovasti. :) "Vanhan ajan dekkarimaisuus" kuulostaa lupaavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidin kovasti. En kokenut superjännäksi, mutta niin hienosti kirjoitettu!

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.