4. syyskuuta 2017

Elokuun top 5


Mitäpä tekisi kirjoihin hurahtanut kun sataa? Lukee tietysti! Kesä on minulla yleensä muitten juttujen aikaa, mutta elokuun sateet ja kolea sää antoivat tarvittavan tekosyyn viihtyä tuntikaudet kirjojen parissa.  Saldo mukavasti 12 kirjaa. Kaikki tänä vuonna lukemani kirjat löytyvät kuukausittain tuosta ylhäältä Luetut 2017 sivulta. Valitsin taas tapani mukaan viisi kuukauden elämyksellisintä - luku- ei paremmuusjärjestyksessä esitettyinä alla lyhyin luonnehdinnoin. 

ELOKUUN TOP 5

Selja Ahava - Ennen kuin mieheni katoaa ***** Gummerus 2017 
Ahavan teksti on paljasta, korutonta ja runollista. Se on henkilökohtaista. Taidokkaissa ja taloudellisissa lauseissa on kaikki olennainen, kaikki hätä ja tuska; kaikki kipu ja kaipuu; suunnaton pettymys ja petetyksi tuleminen. Kaikki nuo itse koetut tunnot Ahava kuvaa avoimesti ja sieluun menevästi sanojen listauksilla ja sisimmästä kumpuavilla lauseilla. Tekstissä ei tunnu olevan yhtään turhaa sanaa.
Anni Kytömäki - Kultarinta ***** Gummerus 2014
Astuin ikiaikaisiin koskemattomiin korpimetsiin Erikin ja Mallan kanssa. Tunsin sammaleen märän hajun ja mäntymetsän pihkan tuoksun kuumana kesäpäivänä. Palokärki nakutti, sepelkyyhkyt kujersivat, pöllö jossain viuhahti. Kyllä, uskoin voivani nähdä haltioita, keijukaisia ja peikkoja - karhunkin. En varmaan koskaan ennen enkä missään ole lukenut näin upeaa, monipuolista ja asiantuntevaa luontokuvausta. Sitä oli paljon, liki joka kohtauksessa, mutta se ei tuntunut itseään toistavalta jaaritukselta, vaan lumosi aina vaan.


Pasi Ilmari Jääskeläinen - Väärän kissan päivä ***** Atena 2017
Marrasvirran kaupunkisuunnittelun pääinnovaattori Kaarna on pikkuinen kooltaan mutta luovilta kyvyiltään suuri. Mies herää suurin odotuksin ja ylpeyttä tuntien kotikaupunkinsa syysfestivaalipäivään, joka on kansainvälistäkin kuuluisuutta saavuttanut The Tapaus. Päivän lukuisia happeningejä on koko kaupunki suunnitellut pieteetillä, Kaarna itse hionut juhlapuhettaan ja toimittajavaimo Minerva Stasi-näyttelyään. Herttainen perhehetki jäätelöbaarissa keskeytyy Kirsikkapuiston ylellisestä dementikkojen hoitokodista saapuvaan puheluun: Alice tekee lähtöä, tulkaa. Tästä alkaa Kaarnan päivän mittainen kujanjuoksu, joka hengästyttää lukijankin.

Olet täyttänyt minut tulella, toim. Sinikka Vuola ***** Wsoy 2017 
Minua ihastutti ja riemastutti se valtava tyylien ja lähestymistapojen kirjo, joilla runoilijat eroottisia tuntojaan kuvasivat. Joukossa oli varsin taiteellisia ja vertauskuvallisia runoja, mutta myös arkisia ja humoristisia erotiikan välähdyksiä. Joku sanoi sanottavansa hyvin proosallisesti, jopa vimmaisen pornahtavasti, toinen verhosi tunteensa luontokuviin tai murreilmaisuun. Antologian runoissa on koko erotiikan kattaus: ronski ja suorasukainen himo ja pano, hillitön kiihko ja hekuma; niissä on hellä herkkyys ja rakastetun kaipuu.


Konstantin Paustovski - Kertomus elämästä I ***** Gummerus 1967
Paustovskin teksti on hurmaavaa ja viettelevää kuin impressionistinen maalaus. Hänen lukunsa ovat lyhyitä ja novellinomaisia, kokonaisuuksia jo itsessään. Luin hänen tarinoitaan kuin tuhannen ja yhden yön satuja, ja olin aivan ihastuksissani. Alkupuolelta jäi mieleeni esimerkiksi novelli joka kertoi huumaavasta Kiovan keväästä. Lukiessani mieleeni tulivat kuvat jostain venäläisestä televisiosarjasta. Näin maisemat, kartanoitten salit, hevosvaljakot ja ihmisten asut. Aika upea aikamatka!

Haastetilanne
Helmet 2017 -haasteessa ei muutoksia, sen puuttuvan kotimaisen klassikon olen jo lukenut (Pentti Haanpään Noitaympyrä), mutta Ylen 101 -bloggaus tulee ulos vasta marraskuun alussa.  Runohaasteeseen lisää 2 merkintää, Frau, Signorina & Bibi -haasteeseen ei yhtään ja Nipvet-blogin isännöimään Novellihaaste 2:een yksi merkintä. Oksan hyllyltä -blogin emännöimään kesän kolmanteen lukumaratoniin osallistuin myös, loppusaldo 554 sivua. Runokuu-haasteeseen osallistuin kolmella postauksella, tietokirjaviikkoon myös kolmella postauksella.

Mukavaa kirjasyksyä!

2 kommenttia:

  1. Näistä olen lukenut Jääskeläisen kirjan, ja se oli tosi hyvä, ei pettänyt kovia odotuksia. Sinulla onkin ollut hieno kotimainen kuukausi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väärän kissan päivä oli hurjan hyvä, vaikka en juuri fantasiaa harrastakaan.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.