30. maaliskuuta 2019

Maaliskuun luetut


Edellisessä elämässä, joskus keskiajalla, olin ehkä hullu lintunainen, joka ennusti tuhonpäivää. Mutta tässä elämässä olen kirja-addikti ja julistan pikemminkin lukemisen ilosanomaa :) Nyt on maaliskuun yhteenvedon aika!

Maaliskuu oli hyvä lukukuu, parisenkymmentä luettua kirjaa. Enemmistö luetusta oli tänä vuonna julkaistua kotimaista proosaa. Proosan lukeminen sujuu hyvin, lyriikan sen sijaan takkuaa. Suurin toivein päätin jatkaa viikottaista runosunnuntaiprojektiani, mutta ei onnistu. Tahti tuntuu liian tiukalta enkä tunnu saavan runoihin tällä hetkellä otetta, lukuyrityksistä huolimatta. Onneksi juuri lukemani Anu Rinkisen Budapest on konvehti palautti runouskoani! Bloggaus siitä kuun lopuksi huomenna.

Upeaa proosaa luin meiltä ja maailmalta. Valitsin kärkikolmikkoon tällä kertaa vain proosaa, yhden kotimaisen ja kaksi Etelä-Amerikasta.


UPEIN KOTIMAINEN
Paula Nivukoski - Nopeasti piirretyt pilvet **** Otava 2019
Romaani vie 20-luvun pieneen maaseutuyhteisöön Isoonkyröön. Aihe on tavattoman mielenkiintoinen, sillä siirtolaisuus 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa erityisesti Pohjanmaalta oli suurta. Keskiössä on Liisa, vauraan pohjalaistalon tytär, joka jää amerikanleskeksi puolison lähtiessä Ameriikkaan. Nivukoski kirjoittaa kaunista ja runollista tekstiä eläytyen Liisan arkisen elämän haasteisiin tavattomalla herkkyydellä. Nurkissa pyörii kolme pientä lasta, äidin ilkeät sanat viiltävät ja työtä on aamusta iltaan. Amerikkaan lähteneen miehen lyhyet kirjeet eivät paljon lohtua tuo; odottaminen on ikuista, ikävöinti on ikuista. Nopeasti piirretyt pilvet hyväilee hiotulla ja naisen sieluun eläytyvällä tekstillään. Tavattoman hieno esikoisteos.

Muut lukemani kotimaiset:
Emma Puikkonen - Lupaus *** Wsoy 2019
Suvi Ahola - Mitä Minna Canth todella sanoi? **** Wsoy 2019
Mikko Haaksluoto - Laseista läpi ** Atrain&Nord 2018
Mai Tolonen - Kupai nau - nähdään pian **** OK-kirja 2018
Satu Vasantola - En palaa takaisin koskaan, luulen *** Tammi 2018
Tiina Martikainen - Surmanpolku *** Myllylahti 2019
Meidän Kallio. Ei päivää ilman Elantoa *** Into 2019
Harry Salmenniemi - Delfiinimeditaatio *** Siltala 2019

KIINNOSTAVA KAKSIKKO ETELÄ-AMERIKASTA 
Sergio Ramírez - Anteeksianto ja unohdus ja muita novelleja **** Aviador 2019 / Nicaragua
Nicaragualainen Sergio Ramírez (s. 1942) on paitsi tuottelias kirjailija, myös lehtimies, asianajaja ja poliitikko. Jyrki Lappi-Seppälä on valinnut ja suomentanut kymmenen novellia kolmesta eri kokoelmasta: Clave de Sol (1992), Catalina y Catalina (2001) ja Flores oscuras (2013). Puolet novelleista on ensimmäisestä kokoelmasta, jonka nimellä on kaksoismerkitys - diskanttiavain tai aurinkoavain. Jälkisanoissaan Lappi-Seppälä valottaa kiinnostavasti kirjailijan kiinnostusta musiikkiin, sillä monen novellin nimi viittaa johonkin tunnettuun latinalaisen Amerikan iskelmään. Kokoelman novellikattaus on tosi kiinnostava ja suomennos taas kerran sujuvaa laatutyötä. 

Luis Sepúlveda - Historia de una gaviota y del gato que le enseñó a volar **** Tusquets 1996 / Chile
Tämä chileläinen hurmaava faabeli löytyy englanniksi Helmet-kirjastoista nimellä The Story of a Seagull and the Cat who Taught Her to fly - Tarina lokista ja kissasta joka opetti sen lentämään. Faabeli opettaa ymmärtämään erilaisuutta ja arvostamaan ympäristöä. Se kertoo, miten ihminen toiminnallaan saastuttaa mm. valtameriä ja miten huonosti suojelemme eläimiä. Aiheeltaan tarina on siis mitä ajankohtaisin! Sepúlvedan kissahahmot ovat hykerryttäviä ja niiden dialogit mielettömän hauskoja. Suuri musta ja lihava Zorbas-kollikin joutuu lukuisiin noloihin tilanteisiin. Se joutuu sijaishautojaksi, kuoriutunut lokinpoikanen kutsuu sitä äidiksi, vaatii koko ajan ruokaa ja luulee olevansa itsekin kissa. Taitavalla taktiikalla Zorbas & Co herättävät lokinpoikasessa halun lentää ja olla sittenkin lokki.

Muut lukemani ulkomaiset:
Gail Honeyman - Eleanorille kuuluu ihan hyvää **** Wsoy 2018
Claudie Gallay - Odottamaton kauneus *** Wsoy 2019
Pierre Lemaitre - Petoksen hinta ** Minerva 2019

LUETUT RUNOT
Anu Rinkinen - Budapest on konvehti **** Ntamo 2018
Sanna Karlström - Alepala ** Otava 2019
Frederico García Lorca - Hämärä rakkaus. 30-luvun runot *** Ntamo 2018
Miira Luhtavaara - Sinusta roikkuu valoa ** Teos 2019
Federico García Lorca - Andalusian lauluja *** Otava 1963/2002


Ihanaa kevättä ja pääsiäisen iloa kaikille lukijoilleni!
- riitta

2 kommenttia:

  1. Eli huomenna olisi runosunnuntai? Mukavaa, että jokin kokoelma on maistunut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On, pitkästä aikaa. Olenhan minä runoja lukenut, mutta en ole niistä blogannut.

      Poista

Kiitos kommentistasi - Thank you for your comment ♥ Poistan kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit. All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja. Blogger-blogina Kirja vieköön! noudattaa Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.