15. kesäkuuta 2020

Andreas Schlieper, Heike Reinecke - Kuuluisat kissat ja heidän ihmisensä


Andreas Schlieperin ja Heike Reinecken teos Kuuluisat kissat ja heidän ihmisensä on hauska teos, joka on varmasti viihdyttävää luettavaa jokaiselle kissojen ystävälle. Kirjailijat ovat ottaneet mukaan kolmekymmentä kuuluisaa henkilöä, jotka ovat olleet enemmän tai vähemmän hullaantuneita kissoihinsa. Kirjailijat ovat kuvanneet kissoja teoksissaan ja taiteilijat taiteessaan. Henkilökattaus on niin monipuolinen, että jokainen voi löytää itseä kiinnostavan kuuluisuuden. Mukana ovat kirjailijoista mm. Haruki Murakami, Ernest Hemingway, Herman Hesse, T. S. Eliot, Patricia Highsmith, Charles Bukowski ja Doris Lessing; taiteilijoista mm. Frida Kahlo, Paul Klee ja Franz Marc.  Mukana on toki paljoin muitakin nimiä: Winston Churchill, Isaac Newton ja jälkisanoissa listataan vielä vaikka kuinka monta kissanystävää, jotka eivät mahtuneet kirjaan.

Kirjan luvut rakentuvat niin, että lukija saa tietoa henkilön kisahulluudesta ja samalla lyhyen katsauksen hänen elämäänsä. Sitaatteja on paljon ja ne tuovat näkökulmahenkilön lähemmäksi. Voisi sanoa, että esim. Hemingwayn kissahulluus meni aika lailla överiksi. Hänellä oli jopa kuusikymmentä kissaa ja hän rakennutti Kuuban fincalleen niille oman asuintornin. Hemingway jalosti monivarpaisia eli polydaktylisiä kissoja. Tänä päivänä Hemingwayn koti Yhdysvaltojen Key Westissä on avoinna yleisölle ja siellä majailee edelleen nelisenkymmentä kissaa!


Paul Klee: Kissa ja lintu 1928, MOMA

Itse innostuin tutkimaan enemmänkin taiteilijoita, jotka rakastivat kissoja. Yksi heistä on saksalainen Franz Marc (1880-1916), joka perusti Der Blaue Reiter -ryhmän. Hän on kuuluisa sinisistä hevosistaan ja muistakin värikkäästi ja kubistisen oloisesti kuvatuista eläimistään. Saksalais-sveitsiläinen Paul Klee (1879-1940) kuului myös Sinisiin ratsastajiin. Hänen näkemyksensä kissasta on hauska: ajatus linnuista täyttää kissan koko aivot!

Länsimaisessa symboliikassa musta kissa enteilee pahaa, se suorastaan edustaa pahuutta, paholaista, kuolemaa, tai vähintäänkin kahlitsematonta himoa. Keskiajalla mustaa kissaa pidettiin noitien seuralaisena, ja monelle tulee yhä tukala olo, kun sellainen ylittää tien - varsinkin jos se juoksee vasemmalta oikealle.


Frida Kahlo: Omakuva orjantappurakauluksen kanssa 1940

En tiennytkään, että Frida Kahlon (1907-1954) isä oli saksalainen. Kahlon osuudessa Schlieper ja Reinecke puhuvat mustasta kissasta, jota länsimaissa pidetään paholaisen ilmentymänä. Yhdessä Kahlon symbolistisessa omakuvassa taiteilijan olkapäillä istuvat apina ja musta kissa. Musta kissa on Meksikossa myös onnea tuova rakkauden amuletti. Kahlon pään ympärillä lentelevistä perhosista on erilaisia tulkintoja - niiden on arveltu symboloivan muutosta tai kristillisesä mielessä jopa ylösnousemusta tai atsteekkien kulttuurin sielua.

En muistanutkaan, että Truman Capoten (1924-1984) teokseen löyhästi perustuvassa elokuvassa Aamiainen Tiffanylla esiintyi oranssi kollikissa. Elokuvassa se on nimetön, mutta oikeassa elämässä kissaa esitti Orangey, monen muunkin elokuvan kissatähti. Sille myönnettiin vuonna 1962 PATSY-palkinto - Picture Animal Top Star of the Year. Tässä Youtube-linkissä Audrey Hepburn halaa litimärkää Orangeytä. Orangeyn kerrotaan hoitaneen työnsä eritäin ammattimaisesti: se pysyi kuvauspaikalla silloinkin, kun kuvaukset kestivät tuntikausia, mutta poistui studiolta heti niiden päätyttyä.

Tässä muutamia makupaloja tästä hauskasta kirjasta. Itse opin paljon ja viihdyin! Kirja ei ole tutkimus, vaan viihteellinen tietokirja. Lopussa on henkilöittäin luettelo niistä teoksista, joista sitaatit on poimittu.

Andreas Schlieper, Heike Reinecke - Kuuluisat kissat ja heidän ihmisensä
Alkuteos Legendäre Katzen und ihre Menschen 2019
Suomentanut Heli Naski
Kansi Eevaliina Rusanen
Bazar 2020
Kirjastosta
_______________

Andreas Schlieper (s. 1951) ja Heike Reinecke (s. 1961) ovat kirjaileva pariskunta, joiden tuotantoon kuuluu rikoskirjallisuutta ja tietokirjoja. 

5 kommenttia:

  1. Tämän haluan varmasti lukea!!
    Ihanaa juhannusviikkoa!

    VastaaPoista
  2. Onpa kirjalla ihana kansikuva. Hauska idea.

    VastaaPoista
  3. Tämä kuulostaa hauskalta :)
    Hyvää juhannusviikkoa!

    VastaaPoista
  4. Tämä on kerrassaan hurmaavan tuntuinen kirja! On kiva, että tehdään viihteellisiäkin tietokirjoja. Itse olen ollut kissojen ystävä lapsesta asti, vaikka minulla ei ole enää aikuisena ollut kissaa. Onpa kiinnostavaa nähdä, kenellä kaikilla on ollut kissoja. Hermann Hesse oli nuorena yksi lempikirjailijoistani. Olipa Hemingwayllä valtavasti kissoja!! Tämän kirjan voisin lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kiva kirja, ei aina jaksa niin vakavaa... Hesseä luin minäkin nuorena :) Kissa esiintyy maailman taiteessakin runsain mitopin, googlailin ja löysin upeita tauluja. Vaan enpä pannut linkkiä mieleen. Ihanaa juhannusta!

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.