21. kesäkuuta 2020

Ta-Nehisi Coates - Vesitanssija


Ta-Nehisi Coatesin kiitetty Vesitanssija pureutuu Yhdysvaltojen orjuuden rumaan ja käsittämättömään historiaan. Kaikki tämä tapahtui niinkin myöhään kuin 1800-luvulla. Erityisen järisyttäväksi kirjan tekee se, että tätä orjuuden tarinaa kertoo musta mies. Coates haluaa muistuttaa nykypäivän amerikkalaisia menneestä: siitä, miten valkoinen yläluokka riisti komentolaisiaan, joilla ei ollut mitään ihmisoikeuksia. Kirja sijoittuu Virginiaan, Elmin piirikuntaan, jossa oli jättimäisiä tupakkaplantaaseja. Luin netistä, että vuonna 1860 Yhdysvalloissa oli neljä miljoonaa orjaa; Virginiassa heitä oli kolmannes väestöstä ja joissakin osavaltioissa enemmistö. Henkilöhistorian ohella Coates kuvaa Virginian tupakanviljelyn romahdusta, jota seurasi valkoisen yläluokan loiston päivien hiipuminen ja Yhdysvaltain sisäisen orjakaupan kukoistus. Köyhtyneet plantaasinomistajat myivät julmasti lapset äideiltään ja puolisot toisiltaan. Orjan henkiriepu oli täysin valkoisen isännän kädessä, mutta unelma vapaudesta eli. Orjien maanalainen vapautusliike toimi piilossa ja loi uskomattoman pelastusjärjestelmän, ns. maanalaisen rautatien. Liikkeen todellisista henkilöistä mm. Harriet Tubman esiintyy teoksessa.

Kirjan minäkertoja on Hiram Walker, jättimäisen Locklessin tupakkaplantaasin valkoisen omistajan Howell Walkerin äpärä. Tämä myi Hiramin äidin Rosen julmasti pojan ollessa pieni. Pojan trauma oli niin suuri, että kaikki muistikuvat äidistä hävisivät, vaikka hänellä muuten oli hämmästyttävä muisti ja mieleenpainamiskyky. Kun Hiram joutui veden varaan vuolaana virtaavaan Goosejokeen, hänen äitinsä ilmestyi ruukkuineen vesitanssimaan sinisessä, näynomaisessa valossa. Tätä maagisrealistista ilmiötä Coates nimittää kanavoinniksi. Hiramilla on afrikkalaisen isoäitinsä Tessin kyky, mutta sitä piti vahvistaa ja harjoitella. Kanavointikyky riippuu muistojen voimakkuudesta: tarpeeksi vaikuttavien muistojen avulla pystyy kävelemään vaikka vetten päällä ja siirtämään itsensä ja muut pelastettavat turvaan pitkienkin matkojen päähän pohjoiseen, jotka olivat orjuudesta vapaita seutuja.

Hiramin valkoinen isä kyllä tunnusti pojan, mutta toimi isänä käsittämättömästi. Kun äiti Rose oli myyty hän otti pojan kartanonsa kellarikerrokseen asumaan ja teki tästä toisen poikansa, puhdasverisen valkoisen Maynardin miespalvelijan. Plantaasin hulppeassa kartanossa Hiram toimi siis isottelevan ja tyhmän velipuolensa käskyläisenä. Hän sai kuitenkin opetusta, oppi lukemaan ja häikäisi plantaasin vieraat terävällä älyllään ja ilmiömäisellä muistillaan. Edes Maynardin kuoltua Hiramin orjan asema ei muuttunut. Hän rakastui onnettomuudekseen väärään tyttöön Sophiaan, joka oli traagisesti hänen setänsä Nathanael Walkerin jalkavaimo. He karkasivat yhdessä, mutta jäivät kiinni. Teoksessa on paljon ihmisiä ja tulee selväksi, miten julmasti orjia rangaistiin pakoyrityksistään ja perheenjäsenet erotettiin toisistaan. Kova kohtalo oli esimerkiksi vanhalla Thenalla, jonka kaikki viisi lasta myytiin muualle.

Vesitanssija on teemoiltaan raju, karu ja ajankohtainen. Mietin, kuinkahan monta George Floydia vielä tarvitaan, ennen kuin tilanne muuttuu, vai muuttuuko koskaan... Muutosta ei tapahdu ainakaan, jos nykyinen presidentti valitaan jatkokaudelle.  Teos on aiheeltaan tärkeä, sillä orjuuden ruma historia on tämän päivän amerikkalaisten syytä muistaa. Kuitenkin koin teoksen raskassoutuiseksi, hajanaiseksi ja sekavaksi, sivuhenkilöitä ja juonipolkuja oli liikaa. Kesti kauan ennen kuin ymmärsi teoksen maagisrealistisia piirteitä ja mitä kanavointi tarkoitti. Toki kirjassa on hienot ja koskettavat hetkensä, mutta kerronnassa ei ollut imua minulle - tai sitten se ei istunut hellepäiviin.

Ta-Nehisi Coates - Vesitanssija
Alkuteos The Water Dancer 2019
Suomentanut Einari Aaltonen
Kansi Markko Taina / Calida Rawles
Tammi 2020
Kirjastosta
______________
Kirjakaapin kummitus   /   Kirjakko ruispellossa   /   Kirjaluotsi

Ta-Nehisi Coates (s. 1975) lukeutuu tämän hetken johtaviin yhdysvaltalaisiin ajattelijoihin ja yhteiskuntakriitikoihin. Hän on työskennellyt The Atlantic –lehdessä ja opettaa kirjoittamista New York Universityn Arthur L. Carter Journalism Institutessa. Hän on kirjoittanut useita bestsellereitä, joista Between The World And Me voitti National Book Awardin vuonna 2015. Coates kirjoittaa Marvel Comicisille Black Pantheria ja Captain Americaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.