Kirjabloggarikollega Kirsi Ranin on juuri julkaissut valaisevan teoksen Lukupiiri. Kirjoista keskustelemisen elämää muuttava taika. Tiesin, että Kirsi perusti lukupiirin omaksi syntymäpäivälahjakseen kymmenkunta vuotta sitten ja pian mukaan tuli myös kirjablogi Kirsin Book Club ja podcast. Sitä en tiennyt, että Kirsi on jäsenenä parissa muussakin lukupiirissä - kokemusta siis on!
Tuntuu, että lukupiirit elävät juuri tässä ajassa kukoistuskautta. Kirjamessuilla on lukupiirejä ja ahkerana Helmetin käyttäjänä tiedän, että kirjastoilla on kaikille avoimia lukupiirejä. Näin varmasti kautta koko maan. Itse en ole kuitenkaan lukupiireihin osallistunut, mutta varsin vakuuttavasti Kirsi suitsuttaa lukupiirin hyviä puolia. Lukupiirissä tulee luettua ja luettua monipuolisemmin kuin mitä itsekseen lukisi. Parasta on keskustelu luetusta ja mielipiteiden vaihto sekä yhteisöllisyys. Kirsin lukupiiri on runsaassa kymmenessä vuodessa hitsautunut tiiviiksi ystäväjoukoksi, jossa luotetaan toinen toiseensa ja koetaan lukupiirin kokoontumiset hauskoiksi ja virkistäviksi.
Lukupiiri on kuin mikä tahansa ryhmä tai tiimi eli se ei pysy elinvoimaisena ihan itsekseen, vaan se vaatii huolenpitoa kukoistaakseen. Jonkun tai joidenkin on vastattava toiminnan suunnittelusta, organisoinnista ja toteuttamisesta.
Kirsin lukupiirikirja on mahtava käsikirja oman lukupiirin perustamista suunnittelevalle. Kirjasta selviää, miten lukupiiri perustetaan, miten se toimii, miten kirjat valitaan, missä kokoonnutaan, kuka tiedottaa ja mitkä ovat mahdollisia sudenkuoppia. Kunkin otsikon alla on laaja ja innostava selostus ja useita toimintavaihtoehtoja. Lukupiirin elinvoimaisena pitämiseen Kirsi antaa myös vinkkejä. Lukupiirin vieraiksi voidaan pyytää ao. kirjailija tai kirjan teemaan liittyviä asiantuntijoita. Lukupiiri voi myös juhlistaa omaa vuosipäiväänsä tai kirja-alan merkkipäiviä kuten Aleksis Kiven, Minna Canthin tai Eino Leinon päivää. Lukupiirillä voi olla myös omia rituaaleja, jotka lujittavat sitä. Kirsin Book Clubilla on erään jäsenen kaikille kutomat vaaleanpunaiset villasukat. Kun kaikki asettuvat kodikkaasti sukat jalassa pöydän ääreen, ollaan olennaisen äärellä!
Kirjassa on myös parisensataa kirjavinkkiä lukupiirikirjoiksi, jotka on testattu ja hyviksi havaittu. Kirjat on ryhmitelty kahdenkymmenen eri otsikon alle, joten valinnanvaraa on: kotimaisia ja maailmankirjallisuuden klassikoita, tietokirjoja, kirjoja eri kulttuureista, matkakirjoja, elämäkertoja, historiallisia romaaneja, bestsellereitä, palkittuja ja paljon muita. Kirjan lopussa on myös kaavake lukupiiri-illan ’pöytäkirjaksi’ sekä runsaasti tyhjiä sivuja omille muistiinpanoille.
Kirsin Lukupiiri on kovakantinen ja ulkoasultaan tyylikäs kuin Kirsi itse, taitto on ilmavaa ja typografia onnistunutta. Innostunutta ja sujuvaa tekstiä oli inspiroivaa lukea. Onnea Kirsi!
Toivon, että tämä kirja innostaa sinua lukemaan ja lukupiiritoimintaan oman elämäntilanteesi mukaisesti. Jos sait kipinän omasta lukupiiristä, niin ryhdy heti toimeen ja kilauta kaverille, lähetä hänelle viesti tai ota lukupiirin perustaminen esille työpaikalla.
Sinulle, joka jo olet lukupiirissä, toivon intohimoisia keskusteluja ja rentouttavia illanviettoja ihan sen hetkisen tarpeen mukaan. Ajattele, kuinka hienoa on, että sinulla on ihmisiä, joiden kanssa voit keskustella lukukokemuksistasi ja he ovat niistä kiinnostuneita, samoin kuin sinäkin olet kiinnostunut heidän ajatuksistaan ja tuntemuksistaan.
Kirsi Ranin - Lukupiiri. Kirjoista keskustelemisen elämää muuttava taika
Nemo 2021
Arvostelukappale kustantajalta - kiitos!
____________________
Kirsin parhaat vinkit onnistuneen lukupiirin perustamiseen ja pyörittämiseen. Kirsi Ranin perusti Kirsin Book Club -lukupiirin yli kymmenen vuotta
sitten ja antaa neuvoja
lukupiirien vetäjille ja osallistujille. Miksi kannattaa perustaa
lukupiiri? Viinillä vai ilman? Lukupiirit elävät uutta kukoistusta, niissä syntyy elämää
muuttavaa taikaa!
Minäkään en ole koskaan ollut lukupiirissä, mutta se kuulostaa kyllä kiinnostavalta - ajatusten jakaminen toisten kirjaihmisten kanssa. Varmasti lukupiirissä tulee luettua paljon monipuolisemmin kuin yksikseen, mutta toisaalta olen jäänyt epäröimään juuri sitä, että mitä jos en jaksaisikaan lukea jotain kirjaa, josta en itse ole niin kiinnostunut. Avartavaa se toki olisi. Tämä on ehdottomasti kiinnostava kirja, joka saattaisi herättää uusia ajatuksia aiheesta.
VastaaPoistaKirsi paneutuu myös tuohon lukemattomuuden ongelmaan ja antaa ohjeita lukupiirien jäsenille. Toki elämässä tulee kiireitä ja tilanteita, jolloin ei ehdi lukea ao. kirjaa. Mutta normaalisti aikaa on, jos piiri kokoontuu kerran kuukaudessa. Muiden lukupiiriläisten näkökulmasta tilanne näyttäytyy tietysti kurjalle: keskustelu kärsii eittämättä. Kunkin kannattaa pohtia elämäntilannettaan, onko juuri nyt aikaa lukupiiriharrastukselle.
PoistaMinäkään en ole ollut koskaan lukupiirissä. Ehkä joskus voisi kokeilla. Instan kirjagramissa varmaan pääsisi halutessaan johonkin piiriin mukaan. :)
VastaaPoistaMinäkin olen huomannut Instassa lukupiirejä. Harkintaan.
PoistaEnnen koronaa osallistuin monen vuoden ajan kahteen lukupiiriin. Yli puoleentoista vuoteen en ole keskustellut kirjoista muiden, kuin mieheni ja lasteni kanssa ja se tuntuu tällä hetkellä riittävän. Tosin voin ajatella vielä joskus palaavani takaisin lukupiiriin. Joskus olen osallistunut kirjamessujen lukupiireihin. Tykkään enemmän keskusteluista pienemmässä porukassa.
VastaaPoistaHienoa, että sekä miehesi että lapsesi lukevat. Teillähän on tavallaan lukupiiri! Blogeissakin vaihdetaan ajatuksia, tosin ei yhtä aktiivisesti kuin muutama vuosi sitten. Taitaa kaikilla olla liian kiire.
Poista