20. syyskuuta 2021

Sōsuke Natsukawa - Kissa joka suojeli kirjoja


Sōsuke Natsukawan Kissa joka suojeli kirjoja on ihastuttavaa kuunneltavaa kirjojen ja kirjallisuuden ystävälle. Romaanissa tapahtuu paljon mystisiä ja sadunomaisia asioita. Se on faabeli, jonka keskiössä on puhuva kissa. Pääihmishahmo on lukiolaispoika Rintaro Natsuki, joka on kasvanut antikvaarista kirjakauppaa pitävän isoisänsä luona. Nyt isoisä on kuollut ja pojan on määrä muuttaa pian kaukana asuvan tädin luokse asumaan. Natsukin antikvariaatti ei ole mikä tahansa antikvariaatti. Sen hyllyt pursuvat maailmankirjallisuuden klassikoita, joita isoisä rakasti ja arvosti. Shakespearea, Dumasia, Faulkneria ja Hemingwayta, ei tuoreita bestsellereitä eikä manga-sarjakuvia. Asiakkaita ei paljon käy ja myynti takkuaa. 

Rintaro on kuoreensa käpertynyt, sosiaalisissa suhteissa kömpelö eikä hänellä juuri ole ystäviä. Hän on alemmuudentuntoinen introvertti, joka lukee aina kun se on mahdollista. Hautajaisten jälkeen hän pinnaa koulusta, lymyilee kirjakaupassa ja pitää siellä loppuunmyyntiä. Ei auta, vaikka iloinen luokkatoveri Sayo piipahtelee kirjakaupassa usein tuomassa reissuvihkoa ja patistamassa kouluun. Ylemmällä vuosikurssilla oleva Ryota piipahtelee myös usein. Rintaro ihailee tätä, sillä tämä on älykäs, urheilullinen ja itsevarma poika, kaikessa hänen vastakohtansa. Hän itse on huomaamaton pätkä, jolla on paksut silmälasit.

Masentuneen Rintaron elämässä pilkahtaa valo, kun kirjakauppaan ilmestyy oranssiraitainen ja jadesilmäinen puhuva Tiikeri-kissa, joka siteeraa Pikku prinssiä. Kissa puhuttelee Rintaroa nuoreksi johtajaksi ja osaa vetää juuri oikeasta narusta: hän tarvitsee Rintaron apua pelastaakseen kirjoja. Seuraa useampi kirjojen pelastamiseen tähtäävä labyrinttitehtävä, joissa Rintaron on käytettävä älykkyyttään rohkeasti vastustajia vastaan. 

Kirjat opettavat myötätuntoa toisia ihmisiä kohtaan. / Kirjoissa kuvataan paljon ihmisten ajatuksia ja tunteita. Kärsivien ihmisten, surevien ihmisten, iloitsevien, nauravien ihmisten... Päästessämme kosketuksiin heidän tarinoidensa ja sanojensa kanssa me voimme kokea asioita yhdessä heidän kanssaan ja oppia tuntemaan toisten ajatusmaailmaa. Enkä tarkoita ainoastaan lähellämme olevia ihmisiä, vaan myös täysin toisenlaisessa maailmassa eläviä: voimme tutustua heihin kirjojen kautta.

Ensimmäisessä labyrintissa kirjoja pidetään statussymboleina lasivitriineissä lukkojen takana, sillä kuka hullu tarttuisi kirjaan sen kerran luettuaan? Rintaro ei voi ymmärtää, sillä kirjoja rakastava ihminen ei vangitse niitä lukolliseen kaappiin, vaan tarttuu tuon tuostakin lempikirjaansa. Toisesta labyrintista löytyy hullu pikaluvun tutkija, joka silppuaa apulaisineen klassikoita yhden lauseen lyhennelmiksi - niitähän nykylukija kaipaa: helppoja ja lyhyitä kirjoja ja juonitiivistelmiä. Rintaro saa fiksuudellaan miehen ymmärtämään idean tolkuttomuuden: hän soittaa nopeutetusti tutkijan suosikkia, Beethovenin Oodia ilolle. Piloillehan se menee, aivan kuten lyhennetty kirjakin. Seuraa vielä koettelemus, jossa Sayo joutuu vaaraan. Rintaro tekee kaikkensa pelastaakseen tytön, sillä hän on huomannut, miten paljon tyttö hänestä välittää ja hän tytöstä. Sulkeutunut kuori alkaa rakoilla.

Ehkä isoisän henki lähetti puhuvan kissan yksinäisen ja sulkeutuneen Rintaron avuksi? Rintaro oli se, joka tarvitsi apua. Tarina on sadunomainen ja vähäeleisen japanilaisesti kerrottu. Jäähyväiset kissan kanssa olivat tuskalliset, mutta Natsukin kirjakaupassa on nyt uusi tomera johtaja. Viehättävä hyvän mielen tarina.


Sōsuke Natsukawa - Kissa joka suojeli kirjoja
Alkuteos Hon o mamoroutosuru neko no hanashi
Suomentanut Raisa Porrasmaa
Kansi Ilja Karsikas
Tammi 2021
Äänikirjan lukija Jalmari Savolainen
_____________________

Sōsuke Natsukawa (s.1978) on koulutukseltaan lääkäri. Hän on kertonut uupuneensa työssään kohtaamaansa ihmisten itsekkyyteen ja omahyväisyyteen ja haluaa siksi puhua kirjoissaan siitä, miten ihmiset voisivat kohdella toisiaan paremmin. Hänen ensimmäinen kirjansa myi puolitoista miljoonaa kappaletta Japanissa. Kissa joka suojeli kirjoja on hänen ensimmäinen suomennettu teoksensa.

12 kommenttia:

 1. Juttusi on kivasti kirjoitettu, luin sen mielelläni! Omani sain valmiiksi eilen, mutta en ehtinyt sitä vielä fb:n kirjallisuusryhmään postaamaan. Teenkin sen nyt, niin tuleepa ihmisille täyslaidallnen tätä viehättävää kirjaa. Mukavaa, että japanilainen kirjallisuus kiinnostaa, minulle se on sydämen asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KIva kuulla, että pidit lyhyestä teksistäni Piki. Tässä oli niin hienoa pohdintaa nykyihmisen kiireistä ja kirjan lyhyestä elinkaaresta ym. Ja toki oli ihanaa, että Rintaro rohkaistui ulos kuorestaan.

   Poista
 2. Kuuostaa kiehtovalta tarinalta. Kansi- ja muotoratkaisu kirjassa tosin mietityttää. Niiden perusteella en olisi kirjaan tarttumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannessa on varmaan Rintaron muhkea klassikkopino, jota hän on lukemassa ja matalalla japanilaisella pöydällä teekannu, sillä Rintaro joi paljon teetä. Tämä on hellyttävä tarina, joka kertoo paljon myös kirjojen arvostuksesta. Suositan.

   Poista
 3. Avauksesi perusteella kuulostaa viehkolta kirjalta, jolla on tärkeä viestinsä jo hyvän mielen tuottajana. Antikvariaatit ovat omaleimaisine tuoksuineen kiehtovia, niihin on monasti tullut unohduttua malliin kaukana kavala maailma...
  Sitaattisi sanoma on yleispätevä ja erinomainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli viehättävä tarina mystisine piirteineen. Kissa oli topakka ja sai sulkeutuneen Rintaron ulos kuorestaan.

   Poista
 4. Kuulostaa ihanalta! Tällaiseen tarinaan kelpaisi kyllä upota. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosi kiva hyvän mielen kirja Anki.

   Poista
 5. Sinä luet niin nopeaan tahtiin, etten perässä pysy, vaikka olen vähitellen tottunut myös äänikirjoihin.
  Vastahan sinä postasit Torinon enkelistä, jonka kyllä aion lukea, mutta en arvannut aloittaa heti Paolo Giardanon Jopa taivas on meidän jälkeen, kun molemmat sijoittuvat Italiaan. Aloitin juuri tänään.Kallion Tämä läpinäkyvä sydän lukemista. Ehkä tämänkin kirjan vuoro tulee joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuntelen paljon äänikirjoja kotitöitä tehdessä, jos ei ole liian vaativa kirja. Tämä läpinäkyvä sydän oli niin hieno. Ja tämä Rintaron tarina opettavainen ja hellyttävä!

   Poista
 6. Kuulostaapa aivan hurmaavalta kirjalta! Kissa, kirjat ja koko tuo tarina ❤ Tämä on pakko lukea, siis kiitos vinkistä!

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.