30. syyskuuta 2021

Syyskuun luetut ja kulttuurimenot


Syyskuu oli kotimaisten kirjojen juhlaa. Luin tai kuuntelin yhteensä 15 kirjaa, joista peräti 13 oli kotimaisia. Ne kaksi käännöskirjaa olivat molemmat japanilaisia. Syyskuu hujahti nopeasti. Oli melko koleaa ja sateista, mutta ruskaakin saattoi ihailla. Kuun alussa vietin vajaan viikon syysloman Kustavissa ja Turussa, ja silloin sää oli lämmintä ja kesäistä. Kustavin kuvilla kuvitin SusuPetalin syysrunon ja kerroin ihastuttavasta turkulaisesta Ett hem -museosta. Elämys olivat myös Anu Pentikin installaatiot Wäinö Aaltosen museossa. Esiin haluan nostaa nämä kolme teosta. Olen joskus näissä kuukausipostauksissa jaellut lisäksi sydämiä. Tällä kertaa en, koska kaikki olisivat sydämen tai kaksi ansainneet :D


Katja Kallio - Tämä läpinäkyvä sydän ***** Otava 2021 #äänikirja
Jatkosota, vuosi 1942, Hanko. Yksin huoltajaäiti Beata on yksinäinen ja onneton, kiinni tyttäressään Agneksessa. Niinpä hän kiinnittyy pakkomielteisesti siihen, ehkä yksipuoliseen, rakkauteen, jota tuntee pitkäripsistä sachersilmäistä Ivania kohtaan. Tunne on pidettävä kaikilta salassa, sillä rakkaus sotavankiin on maanpetos.
 
Katja Kallio tekee sota-ajan Hangon arjen ja tunnelmat eläviksi. On suomalaista sotaväkeä, tuhansittain saksalaisia ja sitten useita vankileirejä. Ja hän tekee sen satumaisen kauniilla ja ilmaisuvoimaisella kielellä, johon Alina Tomnikovin ääni istui erinomaisesti. Ehdottomasti yksi vuoden elämyksellisimmistä romaaneista. Mieleltään hauraan ja herkän Beatan rakkaustarina on vaikuttava ja koskettava kuvaus sota-ajan epätoivoisesta rakkaudesta.


Laura Malmivaara - Vaiti **** Otava 2021 #äänikirja
Et kirjoita mitään, olet hiljaa vaan. Vaiti. Noin rauhoittelee äiti tytärtään. Romaani kertoo kesästä 2018, jolloin minäkertoja joutuu mediakohun liepeille ja media tiukkaa mielipidettä, vaikka hän on eronnut ex-miehestään Atesta jo kymmenen vuotta sitten. Nainen valitsee perheen ja vaitiolon eikä liity 'tyttöjen' leiriin, mikä tietää sitä, että hänestä tulee tuossa naisverkostossa ulkopuolinen. Äiti ja isä rauhoittelevat ja auttavat pitämään jalat maassa arjen puuhailuillaan. Myös tyttäret kipuilevat kohun keskellä. He ovat kokeneet jo avioeron, miksi vielä tämä? Ikääntyneet vanhemmat sairastelevat ja nainen joutuu katsomaan silmästä silmään elämän haurautta ja ajan kulkua.

Kaunis ja koskettava romaani perheestä kriisissä. Perhesuhteet ovat tiiviit ja lujat henkilöiden inhimillisistä puutteista huolimatta. Teksti tuntuu avoimelta ja paljaalta tuntojen tilitykseltä. Äänikirjaversiossa Malmivaaran rauhallinen ääni on tilanteen kipeydestä huolimatta seesteinen ja Marja Packalén äidin osuuksissa loistava. Heidän äänensä istuivat harmonisesti toisiinsa ja loivat upean kuunteluelämyksen. 


Kristiina Wallin - Vaikeampaa on olla näkemättä unia **** Kustantamo S&S 2021
Kristiina Wallinin esikoisromaanissa unia proosa lähenee runoutta Teksti on kevyttä ja leijailevaa, unenomaista ja pohtivaa, mutta konkreettinen teemakin romaanissa on: aikuinen Veera yrittää selvittää, mitä tapahtui kun hänen äitinsä Ursula katosi. Äidin kadottua pieni Veera oli ymmällä ja isä mykistyi. Vaietut salaisuudet ja muistojen sirpaleet jäivät leijumaan irtonaisina ja hajallaan tytön mieleen. Jäi myös kaipuu ja vihan tunteet, jonkinlainen limbo.

Nykyhetkessä Veera on kansainvälisesti tunnustettu jäkälätutkija ja isä Johannes hoivakotiin puhumattomaksi käpertynyt vanhus. Nykyhetken kerronnan lomassa on äiti Ursulan kerrontaa vuosilukuineen. Vieraan kaupungin kirjastossa Veera lukee Simone de Beauvoirin romaania sota-ajasta ja Ursulan osuuksissa Anna Ahmatova polttaa runojaan annettuaan säkeet ensin jonkun ystävänsä ulkoa opeteltaviksi. Pidin siitä, että perheen kokema tragedia avautui vähitellen. Romaani on hyvin taiteellinen ja koskettava, ja Wallinin runollinen teksti pääosassa. 

MUUT KOTIMAISET
Marko Järvikallas - Sano jotain kaunista **** Siltala 2021 
Suvi Kaipainen, Annamari Saure - Äimän käkenä **** SKS 2021
Ella Kanninen - Minun Italiani **** Tammi 2020
Taina Latvala - Torinon enkeli **** Otava 2021 #äänikirja
Tuire Malmstedt - Lasitarha **** Aula & Co 2021
Kirsi Ranin - Lukupiiri *** Nemo 2021
Antti Rönkä - Nocturno 21:07 **** Gummerus 2021
Olli Sarpo - Vajantoja **** Reuna 2021
Petri Tamminen - Se sano *** Otava 2021
Ilona Tomi - Kaikkein oudointa täällä **** Warelia 2021
 
ULKOMAISET
Sōsuke Natsukawa - Kissa joka suojeli kirjoja *** Tammi 2021 #äänikirja
Yoko Ogawa - Muistipoliisi **** Tammi 2021 #äänikirja


Hyviä lukuhetkiä lokakuuhun!

6 kommenttia:

 1. Paljon olet jälleen lukenut/kuunnellut. Aloitin eilen Katja Kallion kirjan kuuntelemisen. Odotan paljon tältä kirjalta, kun se on saanut niin hyviä arvioita. Laura Malmivaara kiinnostaa myös. PS. Tuletko Turun messuille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on mahtavia kotimaisia kirjailijoita ja nyt kun uutuuksia tipahtelee, lukeminen on yhtä juhlaa. En tule Turun kirjamessuille. Hyviä messuiluja sinulle & tutuille!

   Poista
 2. Paljon olet sinäkin lukenut, myös minulle syyskuu on ollut tuottelias lukukuukausi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän näitä kotimaisia uutuuksia voi sivuuttaa! Lukuelämyksiä sinulle lokakuussakin.

   Poista
 3. Nyt on hyviä kotimaisia uutuuksia tarjolla. Kiva juttu. Olen lukenut listaltasi viisi kirjaa, joista neljä suomalaista ja yksi ulkomainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olen huomannut että me luetaan paljon samojakin. Hyvää lokakuuta Mai.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.