14. maaliskuuta 2022

Murasaki Shikibu - El diario de la Dama Murasaki

 

Kuuntelin hovinainen Murasaki Shikibun ( n. 978 - 1014) päiväkirjan espanjankielisenä äänikirjaversiona - El diario de la dama Murasaki. Tiesin hänen kirjoittaneen 1000-luvulla Genjin tarinan, josta Kai Niemisen suomennostyö on kuulemma loppusuoralla. Unien kelluvalla sillalla -blogi kertoo näin:  "Genjin tarina (Genji monogatari) on Kai Niemisen suurtyö, joka on loppumetreillä. Tämän laajan, maailman ensimmäiseksi psykologiseksi romaaniksikin sanotun teoksen kirjoitti hovinainen Murasaki Shikibu pian vuoden 1000 jälkeen keisarin hovissa Heian-kyōssa, nykyisessä Kiotossa."

Lady Murasakin päiväkirjan alussa on paljon faktatietoa kirjailijasta ja esittely selittää, mihin mikäkin päiväkirjan teksti viittaa. Valitettavasti kirjasta oli vain äänikirjaversio, joten en voi palata tarkemmin tekstiin. Murasakin oikeaa nimeä ei tunneta, mutta hän kuului aatelisen Fujiwara-klaanin haaraan, sai hyvän koulutuksen ja oppi myös kiinaa, mikä oli yleensä mahdollista vain miehille. Murasaki meni naimisiin kaukaisen sukulaisensa kanssa ja he saivat tyttären, mutta Murasaki jäi leskeksi vain kahden vuoden avioliiton jälkeen. En huomannut mainintaa tyttären myöhemmistä vaiheista, mutta päiväkirjasta käy ilmi, että hoviin tullessaan Murasaki ei ole enää aivan nuori ja että Genjin tarina oli jo ilmestynyt ja saanut mainetta. Nyt keisarinna Sōshin (n. 988 - 1074) hovinaisena ollessaan hän opetti keisarinnalle kiinaa ja taltioi yksityiskohtaisesti hovin tapahtumia ja juhlallisuuksia.

Päiväkirja on todennäköisesti kirjoitettu vuosina 1008-1010 kun myös Fujiwara-suvusta tulevalla keisari Ichijōlla oli kaksi keisarinnaa. Murasaki oli hoviin 12-vuotiaana tulleen ujon keisarinna Shōshin hovinainen. Keisarinna Teishin hovinainen puolestaan oli Tyynynaluskirjan kirjoittanut Sei Shōnagon. Kilpailu keisarinnojen ja hovinaisten välillä oli kovaa ja Murasaki puhuu pisteliääseen sävyyn Sei Shōnagonista. Keisarinna Sōshi synnytti kaksi poikaa, joista toisen synnytys oli vaikea. Murasaki kuvaa päiväkirjassaan yksityiskohtaisesti lapsen syntymään liittyviä isoja juhlallisuuksia, jotka tapahtuivat tietyin väliajoin. Hänen kerrontansa on hyvin eloisaa ja hän kuvaa runsaasti hovinaisten kimonoita ja aatelismiesten asuja. Heian-kaudella ohuita kimonoita saatettiin pukea kuusitoistakin päällekkäin, jolloin leveistä hihansuista näkyi niiden upea ja yhteensopiva väriloisto. Kerrassaan upeaa.


Murasaki on tekstissään pisteliäs ja terävä. Osansa saavat flirttailevat hovinaiset ja hoviherrat. Oma tulevaisuus näyttäytyy Murasakille epävarmana, hän ei tiedä mitä tuleman pitää. Murasaki kuoli nuorena, vain noin 36 vuotiaana. Luultavasti hän siirtyi vuonna 1011 leskeksi ääneen keisarinna Shōshin kanssa Fujiwara-suvun kartanoon. Keisarinna Sōshi eli 86-vuotiaaksi. Lady Murasakin päiväkirja oli kiehtovaa kuunneltavaa. Ehkä on tutustuttava Genjin tarinaankin kun se ilmestyy suomeksi!

Murasaki Shikibu - El diario de la Dama Murasaki
Saga Egmont 2022
Äänikirjan lukija Laura Hernández Bermejo
_____________________

4 kommenttia:

  1. Tämä kuulostaa kiehtovalta historialliselta kirjalta. Olen lukenut siitä mainitsemassasi blogissa. Unien kelluva silta kertoo japanilaisista kirjoista hyvin kiinnostavalla tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hienoa, että meillä on näin hyvin japanilaisuuteen ja japanilaiseen kirjallisuuteen perehtynyt bloggaaja. Mia Kankimäkihän kertoi Shonagonin Tyynynaluskirjasta teoksessaan Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin.

      Poista
  2. Kuulostaa mielenkiintoiselta, vaikken olekaan yleensä jostain syystä niin kiinnostunut tuon alueen jutuista. Niemisen suomennoksen voisi kyllä lukea, hän on tehnyt varsinaisen uroteon kääntäessään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua kiinnosti tämä Genjin kirjoittajan ominaisuudessa. Kiinnostava kurkistus Heian-kauden japanilaiseen hovielämään.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.