31. maaliskuuta 2022

Kirjallisuushaaste



Useammassakin blogissa on näkynyt tämä kiva kirjallisuushaaste, jonka on pannut alulle Kirja jonossa -blogi. Tällaisia vastauksia sain itse aikaiseksi.

1. Mikä kirja olisi juuri nyt paras kuvaamaan elämääsi?

Kysymys tuntui hankalalta, joten selailin bloggaamiani kirjoja noin vuoden ajalta. Ehkä parhaiten elämääni kuvaa Riitta Kompan runoteos En muista lähteneeni, jossa vanheneva nainen muistelee kauniisti lapsuuttaan ja ennen kaikkea rakastaa puutarhaansa. Bloggauksessani kirjoitin mm. näin: 

Kokoelmaa lukiessa tuntui kuin siirtyisin johonkin lapsuuden kulta-aikaan, sellaiseen joka muistuttaa vaikka Martta Wendelinin tai Rudolf Koivun kuvituksia. Useimmat meistä ovat muistavinaan, että lapsuuden kesinä paistoi aina aurinko, vesi oli lämmintä ja onni täyttä. Puutarha palkitsee, mutta tuottaa myös pettymyksiä ja ajoitus on usein pielessä. Kiinankärhö rehentelee ja sanoo harrastavansa multitaskingia!!! kun samaan aikaan sekä kukkii että kasvattaa siemeniä hopeisissa haituvapalloissaan.

2. Luetko runoja?

Luen nykyään noin kymmenkunta runokokoelmaa per vuosi. Tänä vuonna luetuista voisin suositella Pelle Romantiquen ja Lotta Nevanperän poikkitaiteellista runokokoelmaa Konerunoja!

3. Käytkö kirjallisuustapahtumissa?

Helsingin kirjamessut ovat kuuluneet ohjelmaani ennen koronaa. Viime syksynä en uskaltanut mennä tartunnan pelossa. Jospa joskus vielä päästäisiin ns. normaaliin.

4. Mistä kirjasta toivoisit tehtävän elokuvan?

Kirjojen pohjalta tehdyt elokuvat joko puhuttelevat tai sitten eivät. Nyt maaliskuussa lukemastani Ville Peltolan roadtripistä Rivien väleihin putoajat saisi koomisen ja kaurismäkeläisen elokuvan.

5. Minkä klassikon olet aina halunnut lukea, mutta et ole vielä saanut aikaiseksi?

Minulla on klassikoissa monia aukkoja. Aika moni on maininnut Mika Waltarin teoksen Sinuhe egyptiläinen. Minulla se on jäänyt pari kertaa kesken, mutta löytyisi omasta hyllystä. Myös Gabriel García Márquesin Rakkautta koleran aikaan kiinnostaa.

6. Onko sinulla lempikirja, jota et kehtaa kysyttäessä (paitsi nyt) paljastaa?

Ei ole sellaista lempikirjaa, josta en kehtaisi tunnustaa pitäväni.

7. Kenet kirjailijan haluaisit tavata?

Vaikka Elizabeth Stroutin.

8. Kenet romaanihenkilön haluaisit tavata?

En oikeastaan kiinny romaanihenkilöihin siinä mielessä, että haluaisin tavata heidät. Stroutiin viitaten sanon Olive Kitteridge!

9. Kuka on mielestäsi kiinnostavin kirjailija (vaikka et välttämättä hänen kirjoistaan pitäisikään)?

Kiinnostavia kirjailijoita on paljon. Sanon vaikka Pierre Lemaitre, jonka melkein kaikkia kirjoja olen ylistänyt.

10. Minkä kirjan ostit viimeksi?

Nolottaa tunnustaa, etten osta kirjoja, syynä se ettei meille mahdu. Saamani arvostelukappaleetkin laitan suvussa kiertoon. Olen ahkera kirjaston käyttäjä.

11. Mitä luet juuri nyt?

Kuuntelussa mm. Arthur Brandin Hitlerin hevoset, joka kertoo tositarinaa siitä, miten Saksassa jäljitettiin kuvanveistäjä Josef Thorakin pronssiset hevospatsaat, jotka natsismin aikaan koristivat Hitlerin valtakunnankansliaa Berliinissä.

12 kommenttia:

  1. Kiinnostavat kysymykset ja vastauksesi niihin.
    Alkoi houkuttaa tehdä tämä itsekin joskus.
    Luin Sinuhe egyptiläisen kauan sitten, teini-ikäisenä. Voisin lukea sen uudelleen, paremmin ymmärtäen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla jäi Sinuhe myös aikoinaan kesken, koska en ymmärtänyt ja koin sen hirveän julmaksi. Ehkä nyt kokisi tosiaan toisin.

      Poista
  2. Sinähän olit supernopea vastaaja :) Me ollaan miehen kanssa sairastettu korona nyt maaliskuussa ja saavutettu hybridi-immuniteetti. Minulla oireet kestivät pari päivää ja miehellä pari viikkoa, vaikka kumpikin on saanut rokotukset.
    Olive oli sen verran mainio tyyppi, että voisi vaikka tavata. Kirjoista sai kuvan, että hän oli isokokoinen ihminen, mutta TV-sarjaan oli valittu pieni ja hoikka näyttelijä. Olive rakasti puutarhatöitä ja tulppaaneja. Nyt on ihana tulppaaniaika. Pihalla on vielä lunta ja jäätä, mutta tulppaaninvarret ovat jo nousseet esille. Pistin havuja päälle, ettei rusakot syö niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei ollut koronaa, mutta ikävä limainen yskä, jota mieheni on sairastanut nyt kolme viikkoa, minä kaksi. Meillä on hyvä reseptiyskänlääke, joka auttaa.
      Olive oli tosiaan iso ja rehevä nainen, joten tv-sarjan näyttelijä ei oikein istunut mielikuvaan, vaikka loistava näyttelijä onkin.
      Meillä on vielä lunta eikä yhtään tulppaaninversoa näy, mutta kyllä ne sieltä aikanaan tulevat!

      Poista
  3. Kivoja vastauksia! Tätä haastetta oli kiva tehdä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaiset haasteet on kivoja, viikonloppuja!

      Poista
  4. Kiva kun lähdit mukaan haasteeseen! Minäkin olen siirtynyt kirjojen ostelusta enemmän kirjaston käyttäjäksi, koska vaikka meillä on paljon kirjahyllyjä, niistä on tila loppunut kesken ajat sitten. Kirjaston kirjat ovat ihania, kun ne eivät jää kotiin kaaosta aiheuttamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tasan samaa mieltä, ihanaa kun saa palauttaa kirjat kirjastoon! Eikä minulla ole tarvetta omistaa niitä, joku tietokirja tai runokokoelma on eri juttu.

      Poista
  5. Kiva haaste. Kiva oli lukea vastauksiasi. Minullakin tämä haaste on työn alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä haasteet tuovat kivaa piristystä elämään 😃

      Poista
  6. Kiva haaste ja kivoja vastauksia. Sinuhesta sen verran, että olen lukenut sen monta kertaa, viimeksi kirjabloggaajien ja YLEn Suomi 100 -projektiin. Se on ihana kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta! Mutta sinähän oletkin rutinoitunut klassikoiden ja nobelistien lukija. Sanoisiko kolmas kerta toden?

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.