23. maaliskuuta 2022

Rachell Wells - Alfie #2 & #3: Samettitassuinen ystävä & Alfie and George


Englantilaisen Rachel Wellsin bestseller-sarjassa Alfie-kissasta on ilmestynyt jo useita osia. Viime vuonna ilmestyi suomeksi ensimmäinen, Kissa kynnyksellä ja nyt on ilmestynyt sarjan toinen osa, Samettitassuinen ystävä. Ei ole koronaa, mutta riittävän ikävää tämä ylähengitystieinfektio on ilmankin. Kaipasin siis hyvän mielen viihdettä enemmänkin, siksi kuuntelin vielä englanniksi sarjan kolmannen osan Alfie and George.

Alfie #2 - Samettitassuinen ystävä
Alkuteos A Cat Called Alfie
Suomentanut Elina Lustig
Otava 2022
Äänikirjan lukija Annu Valonen

Sarjan ensimmäisestä osasta luimme, että komea, harmaaturkkinen Alfie jäi kodittomaksi kun hänen iäkäs omistajansa Margaret-rouva kuoli. Katukissaksi päätynyt Alfie koki kovia, mutta tutustui onneksi moniin häntä auttaviin kissoihin. Erityisen paljon häntä auttoi ystävällinen Tiikeri-niminen tyttökissa, joka vei Alfien omalle kotikadulleen Edgar Roadille. Siellä Alfie hankki itselleen useamman kodin, joissa vierailee vuorotellen asukkaittensa elämää järjestelemässä ja sulostuttamassa. Alfien kotiväkeä ovat Edgar Roadilla Claire & Jonathan ja Polly & Matt sekä hiukan etäämmällä asuva puolalainen ravintoloitsijaperhe Francesca ja Tomaz.

Nyt Edgar Roadille on muuttanut uusi, oudosti käyttäytyvä perhe, ja naapurusto ihmettelee heidän vetäytyvää käytöstään. Erityisen ikävästi Snellin perheeseen suhtautuvat ilkeän Lohi-kissan omistajat Goodwinit, jotka väittävät heidän olevan rikollisia ja yrittävät häätää heidät pois alueelta. Mutta Alfie rakastuu sydämensä täydeltä Snellien ihanaan Lumipalloon ❤︎ Kuitenkaan Alfie ei saa vastakaikua ja hän joutuu panemaan itsensä alttiiksi tosi nolosti voittaakseen tuon lumivalkoisen kissakaunottaren sydämen ja saadakseen kotikadulla aikaan sovun ja hyvän yhteishengen.

Wells asettuu upeasti kertoja-Alfien kissamaiseen mieleen ja kuvaa osuvasti kissojen elkeitä. Alfie puhuu vain kissaa, mutta ymmärtää ihmisten puhetta, lukea hän ei osaa. Ilmeisesti Lontoon esikaupungissa sijaitseva Edgar Road on rauhallinen katu, sillä kadun kissat kulkevat ulos kotiensa kissanluukuista tapaamaan toisiaan ja seuraamaan ympäristön tapahtumia. Tässä osassa kerrotaan paljon lapsista koulukiusaamista myöten, joten kirja sopii lasten kanssa luettavaksi. Sattuu näet niin, että puolalaisperheen Aleksia kiusataan koulussa, mutta kun Alfie ottaa homman hoitaakseen, pojasta tulee luokkakavereidensa suosikki - saavathan he silitellä suloista Alfieta.

Rakastunut Alfie kokee tässä osassa paljon draamaa: Lumipallo eksyy ja löytyy huonossa kunnossa ja Alfie suostuu viiksikarvankaan värähtämättä maailman häpeällisimpään juttuun - siihen että palokunta pelastaa hänet puusta! Mutta mitä ei rakastunut kollipoika tekisi valloittaakseen rakkauden kohteensa sydämen. Edgar Roadin asukkaat ovat paljosta kiitollisuudenvelassa neuvokkaalle ja hoksaavaiselle Alfielle, joka liittää sydämiä yhteen, hoitaa eripurat ja piristää alakuloiset. Samettitassuinen ystävä on hellyttävä hyvän mielen kirja ehdottomasti.

Tästä on blogannut myös Elämä on ihanaa.


Alfie #3 - Alfie and George
Avon 2016
Äänikirjan lukija Edward Killingpack

Tämä osa alkaa hurmaavalla näyllä: rakastuneet Alfie ja Lumipallo juoksentelevat niityllä metsästäen perhosia ja lekottelevat väliin kukkien keskellä. He ovat perheittensä kanssa maaseudulla lomalla ja tekevät tuttavuutta myös pelottavien lehmien kanssa. Kotiin palattua synkät pilvet alkavat kerääntyä umpirakastuneiden onnen ylle: Lumipallon perhe on muuttamassa pois Edgar Roadilta herra Snellin työpaikan vuoksi. Kun Lumipallo ja Alfie ymmärtävät tulevan eronsa, he nukkuvat kerällä kainalokkain Alfien korissa ja ihmisistäkin tuntuu pahalta.

Lumipallon lähdettyä Alfie potee sydänsuruja ja on masentunut eikä ruokakaan maita, mutta kekseliäs Claire keksii keinon, joka ärsyttää ensin, mutta auttaa pidemmän päälle. Taloon tulee kissanpentu George, jonka isäksi ja kasvattajaksi Alfie ryhtyy. Georgen vahtiminen on Alfielle rankkaa puuhaa, sillä pieni kissavintiö on aina pulassa ja keksii mitä hurjimpia juttuja.

Tässä osassa on paljon (minulle vähän liikaakin) Alfien kolmen perheen ihmissuhdedraamaa. Yhdellä on liikaa töitä, toinen jää työttömäksi ja kolmannet miettivät adoptiota. Edgar Roadilla tapahtuu myös kummia: kissat ihmettelevät lyhtypylväisiin liimattuja kadonneista kissoista kertovia julisteita. Katoamiset eivät voi olla sattumaa, koska kadonneita kissoja on niin paljon. Kuka kidnappaa alueen kissoja ja mitä heille tapahtuu?

Alfie on hellyttävä adoptioisän roolissa ja pikku George tietysti suloinen. Tukea vanhemmuuteen Alfie saa maailman parhaalta ystävältään Tiikeriltä, joka on aina rakastanut Alfieta Lumipallosta huolimatta. Alfie onnistuu selvittämään kaikkien perheittensä tunnesotkut ja onni palaa Edgar Roadille. Pidin erittäin paljon äänikirjan lukijasta, jonka miesääni sopi mainiosti Alfielle. Tässä oli myös naukumista tarinaa elävöittämässä - hurmaavan kissamaista!

6 kommenttia:

  1. Nämä kirjat ovat varmasti suloista luettavaa kaikille kissojen ystäville! Pitääpä lukea joskus, kun on kevennyksen tarvetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat herrtaisia eivätkä vaadi liikoja keskittymistä.

      Poista
  2. Alfien seikkaluista voisi kyllä joskus lukea! Hyvän mielen kirjallisuutta tarvitaan etenkin näinä aikoina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat genressään kyllä hyviä ja sujuvasti kirjoitettuja - joskus joku romanttinen hömppäkin käy, tai cosy dekkari.

      Poista
  3. Ihana valkoinen kissa. Onko teillä tommoinen ihanuus kotona?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole, meidän kissat ovat mustanruskea Silva ja punavalkoinen Selma :) Tämän valkoisen kissan etsin ilmaisesta kuvapankista, ehkä se on Alfien Lumipallon näköinen.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.