8. maaliskuuta 2022

Alba de Céspedes - Kielletty päiväkirja


Elena Ferranten esikuvaksi sanottu Alba de Céspedes tuli aikoinaan tunnetuksi Italian feministisen liikkeen pioneerina. Kielletty päiväkirja on de Céspedesin kansainvälisesti tunnetuin teos. Se kertoo perheenäidistä, joka kirjoittaa puolen vuoden ajan salaista päiväkirjaa ja havahtuu sen kautta huomaamaan oman elämänsä pettymyksiä ja ristiriitoja. 

Naistenpäivän kirjaksi sopii hyvin italialaisen Alba de Céspedesin jo 50-luvulla ilmestynyt Kielletty päiväkirja, joka kuvaa italialaista perhe-elämää ja naisen kapeaa asemaa sodanjälkeisinä vuosina. Italia oli köyhä ja naiset elivät sovinnaisuussääntöjen puristuksessa, avioeroa ei tunnettu. Kirjan päähenkilö on 43-vuotias Valeria, joka on ollut naimisissa Michelensä kanssa yli kaksikymmentä vuotta. Puoliso on huonosti ansaitseva pankkitoimihenkilö ja lapset Mirella ja Riccardo opiskelevat jo yliopistossa lakia. Kun lapset kasvoivat, Valeria meni töihin ansaitakseen eikä hänellä sen jälkeen ole ollut juurikaan yhteistä kotiäiteinä pysytelleiden, hienostelevien ystävättäriensä kanssa. Elämä on puuduttavaa arkea, mutta sitähän se on kaikilla. Vai onko?

Janoan lämpöä, tunnen olevani aivan jäässä. Päivä alkaa jo sarastaa ja ikkunasta virtaa aamun ensimmäistä kylmää valoa. Olen vastahakoinen aloittamaan aivan uudenlaista elämää, vaikka tämänhetkinen harmaa yksinäisyys saakin minut tuntemaan, että minulla on kiire. Vuodet muodostuvat päivistä, jotka seuraavat toisiaan nopeina kuin silmänräpäykset, ja minä haluaisin vielä ehtiä olla onnellinen. Tähän vihkoon on koko muille uhrattu elämäni tiivistetty aivan käsin kosketeltavaan muotoon, näihin sivuihin, jotka tiheä käsialani on täyttänyt.

Valeria on ollut päällisin puolin tyytyväinen elämäänsä, kunnes ostaa itselleen mustan vihon ja alkaa kirjoittaa päiväkirjaa. Hän säikähtää omia raadollisia tunteitaan ja kapinoivaa mieltään, siksi päiväkirja on piilotettava visusti perheeltä. Se onkin piilossa milloin missäkin, esim. likapyykkikorissa. Valeria odottaa kiihkeästi yötä, jolloin muu perhe nukkuu ja hän pääsee päiväkirjansa pariin. Hän on ollut perhettään passaava italialainen mamma, mutta nyt elämä tuntuu tylsältä  ja ankealta, Valeria haluaa jotain enemmän. Hän huomaa, että suhde puolisoon on ajat sitten väljähtynyt eikä heillä ole juuri mitään muuta yhteistä kuin lapset, jotka aiheuttavat äidilleen paljon huolta.

Tytär Mirella on seurustellut salaa häntä neljätoista vuotta vanhemman, naimisissa olevan asianajajan kanssa. Valeria kauhistuu tyttärensä maineen takia ja tapaa tämän miehen tarkoituksena lopettaa suhde, vaan kuinka käykään. Riccardokin aiheuttaa äidilleen huolta. Poika suunnittelee lähtevänsä Argentiinaan, jossa on paremmat työmahdollisuudet. Pojasta on aivan selvää, että raskaana oleva tyttöystävä voi jäädä pariksi vuodeksi lapsuuskotiin odottamaan häntä!

Entä puoliso sitten. Michele on jo vuosia kutsunut Valeriaa ärsyttävästi mammaksi. Perheelle avautuu mahdollisuus parantaa toimeentuloaan, sillä Michele on kirjoittanut elokuvakäsikirjoituksen, jota tarjoaa Valerian ystävättärelle, tyylikkäälle elokuvatuottajalle Claralle. Michele alkaa viihtyä Claran kanssa, Valeria jää yksin ja kuvittelee kaikenlaista. Hänen sydämensä alkaa sykkiä korrektille, naimisissa olevalle pomolle Guidolle, jonka kanssa hän tekee lauantaisin töitä kaksistaan ja tapaa salaa kahviloissa.

Kielletty päiväkirja piti koukuttavasti otteessaan ja vei upeasti 50-luvun italialaisen perheenäidin tuntoihin. Oli niin paljon sellaista, mikä ei ollut sopivaa tai sallittua. Oli asioita, joita ei saanut edes ajatella, mutta Valeria ajattelee ja säikähtää itseään ja ’rohkeita’ ajatuksiaan. Minusta tämä oli kerrassaan loistava romaani, vaikka kertoikin hyvin arkisista asioista.

Leena Lumin bloggaus kirjasta.

Alba de Céspedes - Kielletty päiväkirja
Alkuteos Quaderno Proibito 1952
Suomentanut Anna Louhivuori
Otava 1956 / 2022
Äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen
_____________________

Italialais-kuubalainen Alba de Céspedes (1911–1997) oli journalisti ja italialaisen feministisen liikkeen pioeeri, joka tarkasteli tuotannossaan naisen asemaa ja toimijuutta, ja hänen hahmoilleen oli tyypillistä oman toimintansa kriittinen tarkastelu. Uudelleen löydetty italialainen kulttiromaani naisen salaisista ajatuksista on sekä aikansa kuva että häkellyttävän ajankohtainen. Kirjatessaan arkisia havaintojaan ylös Valeriasta tuntuu kuin hän näkisi perheensä ja itsensä ensimmäistä kertaa todella. Itsestäänselvästä tulee ristiriitaista, pienestä suurta ja mullistavaa.

5 kommenttia:

  1. Kiinnostava lukuvinkki Italiasta, kiitos tästä! Sopii tosiaan loistavasti näin naistenpäivänä. Niin, hyvää naistenpäivää sinulle! Tämän kirjan voisin lukea, kun kovin vähän olen italialaista kirjallisuutta lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli minusta hienosti kirjoitettu ja otteessaan pitävä. Hyvää naistenpäivää!

      Poista
  2. Kiinnostava kirja minustakin. Hieno kansikuva ja koukuttava kirjan nimi.

    VastaaPoista
  3. Tosi hyvä lukukokemus!
    Kirsi Vee

    VastaaPoista
  4. Tykkäsin lukea, kirja ei oikeestaan vanhentunut, monella tollai, ajattelin Virginia Woolfin Omaa huonetta:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2022/05/forbjuden-dagbok-av-alba-de-cespedes.html

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.