19. joulukuuta 2021

Feel Goodia - Alfie. Kissa kynnyksellä & Paras aika vuodesta


Joanna Bolouri - Paras aika vuodesta ****
Alkuteos The Most Wonderful Time of the Year 2016
Suomentanut Riina Vuokko
Wsoy 2021
Äänikirjan lukija Kati Tamminen

Joka joulu pitää lukea tai kuunnella ainakin yksi joulukirja. Tänä vuonna se oli Johanna Bolourin Paras aika vuodesta. Päähenkilö on Emily, 38-vuotias lontoolainen opettaja, jota äiti ja suku yrittävät naittaa alituiseen. Emily asuu kimppakämpässä kahden hyvän ystävänsä kanssa ja on tyytyväinen elämäänsä periaatteessa, mutta ikävää on se, että seinänaapuri Evan soittaa öisin musiikkia kovalla rakastellessaan alati vaihtuvien naistensa kanssa. Mutta nyt Emilyllä on salainen miesystävä Richard, joka pitäisi viedä jouluna näytille vanhempien luo Skotlantiin.

Joulun alla selviää, että Richard onkin naimisissa ja kahden lapsen isä. Hädissään Emily värvää itseään kymmenen vuotta nuoremman, ärsyttävän Evanin feikkipoikaystäväkseen. Skotlantiin lähdetään hienolla vuokra-autolla ja seuraa kaikenlaisia kommelluksia, tottakai. Kotona Skotlannissa joulua juhlitaan totien ja pelien voimalla kokonaiset neljä päivää. Vähempi olisi loukkaus perheen joulutraditioita kohtaan. Joulupäivien aikana Emilyn sydän alkaa sykähdellä Evanille, mutta sitten, voi kauhistus - ketku Robertkin ilmantuu paikalle!

Bolouri kirjoittaa hauskaa ja viihdyttävää komediaa Emilyn perheen kosteasta ja riehakkaasta joulunvietosta. Menihän juhlinta vähän överiksi, mutta otin huumorin kannalta Emilyn kommellukset vinksahtaneessa perheessään. Ehdottomasti hyvän mielen joulukirja.

Joanna Bolouri on romanttisia komedioita kirjoittava brittikirjailija, jonka kirjailijaura alkoi 30-vuotiaana. Voitettuaan BBC:n käsikirjoituskilpailun hän siirtyi myyntityöstä käsikirjoittajien ja stand-up-koomikkojen tiimiin. Bolouri on kirjoittanut kuuden romanttisen komedian lisäksi artikkeleita ja kritiikkejä eri julkaisuihin. Hän asuu Glasgow’ssa tyttärensä kanssa. 

______________________________________________Rachel Wells - Alfie. Kissa kynnyksellä ****
Alkuteos Alfie the Doorstep Cat 2014
Suomentanut Elina Lustig
Otava 2021
Äänikirjan lukija Meri Nenonen

Kun Alfie-kissan iäkäs omistaja kuolee, Alfie päättää itse etsiä itselleen uuden kodin. Pian se toteaa, että olisi tuhlausta olla vain yhden kodin kissa, kun voi tarjota seuraa ja saada vastineeksi herkkuja useammassa taloudessa vuorotellen. Samalla se tulee auttaneeksi yksinäisiä ja onnettomia naapuruksia myös ihmisseuran hankkimisessa.

Alfie. Kissa kynnyksellä on brittiläisen Rachel Wellsin esikoisromaani, joka aloittaa Alfiesta kertovan hyvän mielen kirjasarjan. Sarjassa on ilmestynyt jo yhteensä seitsemän osaa ja toivottavasti niitä suomennetaan lisää, sillä kirja on hurmaava! Tarinaa kertoo kollipojan näkökulmasta itse Alfie, joka päätyy katukissaksi iäkkään omistajarouvan kuoltua. Elämä kadulla on aivan toista kuin lellityn lemmikin elämä, mutta Alfie on neuvokas ja ystävystyy häntä auttavien katukissojen kanssa.

Uusi koti on löydettävä ja Alfie löytääkin itselleen pari kotia, joissa hän vierailee vuorotellen. Alfie huomaa, että uusien kotien isäntä ja emäntä ovat yksinäisiä ja Alfie auttaakin heitä neuvokkaasti löytämään toisensa, kuten kunnon amor konsanaan. Tämä oli todella hyvän mielen kirja ja varmasti jokaisen kissojen ystävän toivelahja.

Rachel Wells asuu Devonissa, Englannissa poikansa ja kissansa kanssa. Hän on rakastanut lapsesta asti kissoja ja kirjoittamista, ja Alfie-kirjasarjan luojana hän on päässyt yhdistämään intohimonsa. Lukijoiden rakastama lämpöisen humoristinen Alfie-sarja on jo seitsenosainen.

______________________________________________

2 kommenttia:

  1. Tuo Alfie kiinnostaa, olen kissaihminen. :) Hyvän mielen kirjoja tulee luettua tosi harvoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään näitä juuri lue kuin joulun alla. Alfie oli tosi symppis.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.