31. joulukuuta 2021

Lukuvuoden 2021 yhteenveto


Taas on edetty vuoden loppuun ja on lukuvuoden yhteenvedon ja vuosikatsauksen aika. Aaltoileva koronapandemia on rasittanut henkistä kanttia ja rajoittanut menemisiä. Kesällä näytti jo niin hyvältä, kunnes tuli omikron ja uusi aalto. Mutta kesä oli aurinkoinen, kaunis ja menojen täyteinen! Tapasin ystäviä ja perhettä synttäreiden ja rippijuhlien merkeissä. Matkailin myös jonkun verran kotimaassa ja kävin useissa taidenäyttelyissä. Heinäkuun alussa meidän rakas Sissi siirtyi taivaallisille hiirimaille. Suru oli suuri. Koko syksyn odotimme syyskuun alussa syntyneitä kissanpentuja kotiin. Selma ja Silva saapuivat iloksemme juuri joulun alla. Vuosi on tarjonnut siis sekä iloa että surua. Kirkkaimpana mielessä on vapaa ja normaalin tuntuinen kesä, jonka muistoilla on menty tämä hiljentynyt loppuvuosi. Kirjat ja erityisesti äänikirjat ovat tarjonneet eskapismia todellisuudesta.


Lukuvuosi olikin bloggaushistoriassani ennätyksellinen, sillä luin tai kuuntelin peräti 193 kirjaa. Koko luettujen lista löytyy täältä. Määrä selittyy osin sillä, että tiiliskiviä oli vain muutama ja kuuntelin paljon. Äänikirjat vs. paperikirjat fifty-fifty; naiskirjailijat vs. mieskirjailijat 60/40 kuten aiempinakin vuosina. Uusi aluevaltaukseni olivat epanjankieliset äänikirjat, joita tuli kuunneltua noin 30; englanniksi kuuntelin 4 kirjaa - ja tätä määrää aion lisätä ensi vuonna. Lukemani teokset olivat pääosin romaaneja. Tietokirjoja / elämäkertoja luin 23 ja 18 trilleriä / dekkaria. Luen uutuuskirjapainotteisesti, mutta en jaksanut laskea prosentteja. Vuoden uutuuksia ehkä 90 %.

LUKUHAASTEET 2021
Helmet-haasteen sain syksyllä täyteen ja odotan mielenkiinnolla uutta. Osallistuin lisäksi neljään lukuhaasteeseen, joihin lukemani teokset löytyvät listattuina täältä.
 • Klassikkohaasteet #12 ja #13 / 2
 • Eeva Joenpelto 100 -haaste by Tuija / 2
 • Kirjoja ulapalta -haaste by Nanna / 7
 • Naistenviikko-haaste by Tuija / 5

2021 ILMESTYNEIDEN ELÄMYKSELLISIMMÄT 
Olen lukenut aivan mielettömän hyviä kirjoja vuonna 2021. Elämyksellisimpien valinta on joka vuosi aivan yhtä vaikeaa, sillä viiden joukkoon oli taaskin joka kategoriassa tungosta. Kirjoja valitessa ajattelin lukuhetken tunnelmaa. Kirjat ovat aakkosjärjestyksessä kirjailijan sukunimen mukaan, eli järjestys on satunnainen, ei paremmuusjärjestys. Aivan jokaisesta kirjasta ei ole kuvaa...

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS
Hanna Hauru - Viimeinen vuosi
Anneli Kanto - Rottien pyhimys
Rosa Liksom - Väylä
Pirkko Saisio - Passio
Terhi Törmälehto - Taavi


ULKOMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS
Vigdis Hjorth - Onko äiti kuollut
Fernanda Melchor - Hurrikaanien aika
Haruki Murakami - Vieterilintukronikka
Benedict Wells - Yksinäisyyden jälkeen
Colson Whitehead - Maanalainen rautatie


TIETOKIRJAT & ELÄMÄKERRAT
Kaisa Beltran, Johanna Erjonsalo - Kadonneet tytöt
Helen Macdonald - Iltalentoja
Suvi Ratinen - Omat huoneet
Jenni Räinä - Kulkijat

JÄNNITYS
S.J. Bennett - Windsorin solmu
Tommi Laiho - Uhanalaiset
Tuire Malmstedt - Lasitarha
Richard Osman - Torstain murhakerho
Rainio & Rautaheimo - Vainajat eivät vaikene

RUNOT
Yaseen Ghaleb - Stigma
Riika Helle-Kotka - Auringonpilkuttaja
Juha Rautio - Trad.


AIEMPIEN VUOSIEN ELÄMYKSELLISET (kaikki genret)
Helen Macdonald - H niin kuin haukka
Håkan Nesser - La noche más oscura Barbarotti #1
Lea ja Santeri Pakkanen - Se tapahtui meille
Vanessa Springora - Suostumus


TAIDENÄYTTELYT & MUUT MUSEOT
Ett hem, Jacobssonin perheen kotimuseo, Turku
Venny Soldan-Brofeldt, Ahola / samassa postauksessa Riitta Konttisen Boheemielämä
Tove Jansson kuvataiteilijana, Didrichsen
Erkkolassa ja Aleksis Kiven kuolinmökillä. Taneli Eskolan valokuvanäyttely.
Sininen Planeetta, Kimmo Kaivanto & nykytaiteilijoita, Taide- ja museokeskus Sinkka


Kevään 2022 kirjatarjontaan olen kurkistanut täällä.
Toivotan lukijoilleni ja kanssabloggaajille toivottavasti huoletonta ja kirjarikasta uutta vuotta!

16 kommenttia:

 1. Sinä oletkin lukenut valtavasti tänä vuonna. Mahtava saavutus! Minä taas luin vähemmän kuin yleensä, ja niissä lukemissani oli paljon ohuita kirjoja. Keskittymiskykyni on ollut pitkään huono, mutta ei koronan takia, vaan muista syistä. Noista listasi kirjoista haluaisin lukea ainakin Väylän ja Lasitarhan. Toivorikasta ja kirjarikasta uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ei jaksa keskittyä lukemisiin, silloin on hyvä pitää taukoa. Minä olen paennut kirjoihin tätä tilannetta ja kuunnellut äänikirjoja mm. siivotessa. Kaikkea hyvää sinunkin vuoteesi 2022!

   Poista
 2. Mahtava määrä kirjoja! Omalla tahdillani tuohon menisi kolme vuotta. Ja kaikkea muutakin olet ehtinyt kokea. Itselläni on vielä tuo koronajarru päällä, oli itse asiassa koko kesän joten keskityin taas näihin luontoelämyksiin. Hyvää kirjavuotta 2022!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari! Kirjallisuus on mennyt aika lailla manian puolelle, mutta paljon huonompiakin harrastuksia voisi olla. Kesän vapaus pelasti tämän vuoden, nyt ei taas uskalla tehdä mitään. Toivotaan vapautta taas jossain vaiheessa ensi vuotta.

   Poista
 3. Paljon olet lukenut! Kiva on ollut seurata blogiasi, täältä saa aina hyviä vinkkejä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, on ollut mukava tutustua sinuun Anki. Hyvää uutta lukuvuotta!

   Poista
 4. Hyvää uutta vuotta 2022!

  VastaaPoista
 5. Todella paljon olet lukenut! Minä luen aika vähän uutuuksia, mutta sinun elämyksellisimmistä kirjoistasi olen kuitenkin lukenut kolme: Maanalainen rautatie, Niin kauan kuin tunnen eläväni ja Vainajat eivät vaikene. Hienoja kaikki. Passio kiinnostaa kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Passio on todella upea ja täyteläinen. Hyvää uutta vuotta Margit.

   Poista
 6. Olet ennättänyt lukea ja kuunnella monta kirjaa.
  Olen saanut sinulta monta vinkkiä. Kiitos!
  Äänikirjojen ansiosta puutarhassa vietetty kesä ei harmittanut, mutta tämä postauksesi sai hieman kateelliseksi. Kaikki nuo visiitit näyttelyihin ja museoihin. :D
  Ihanat Selma ja Silva saavat surun Sissistä lievemmäksi.
  Oikein hyvää tätä vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen, että kesällä uskalsi liikkua. Nyt on sitten viisainta pysytellä kotosalla. Oikein hyvää uutta vuotta sinulle Kirsti!

   Poista
 7. Taas sain sinulta muutaman hyvän kirjavinkin, kiitos.
  Olet kyllä melkoinen kirjahirmu!
  Koitetaan jaksaa tätä pandemiaa, eiköhän se ala pikkuhiljaa laantua. Monesta suunitellusta tapaamisesta ja matkoista on joutunut luopumaan, mutta sitten sitä siirtää vain suunnnitelmia eteenpäin ja... niin, lukee vaikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Lukee vaikka :) Onhan tämä surkuhupaisaa. Eilenkin tuli mieleen, että tämä on kuin sotatila ja ajatus karkasi omiin vanhempiin ja heidän kokemiinsa sotavuosiin. Ei tietysti voi verrata, mutta uhkaa on. Kyllä me tämäkin jaksetaan, ollaan vain varovaisia - eristäydytään ja luetaan :DD

   Poista
 8. Upea määrä ja kiitos hyvistä kirjavinkeistä! Laitoin Wellsin ja Haurun heti kirjaston varausjonoon. Minullekin Rottien pyhimys ja etenkin Taavi olivat vuoden parhaiden joukossa. Iloa uuteen lukuvuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiasiassa aivan mahdotonta valita parhaimpia kirjoja. Mutta Haurun Viimeinen vuosi oli kertakaikkisen upea <3 Luin sitten Jääkannenkin, mutta se ei tehnyt minuun samaa vaikutusta. Wellsin Yksinäisyyden jälkeen on jakanut mielipiteitä, mutta minä rakastin sen pohtivaa kerrontaa.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.