13. joulukuuta 2021

Leena Virtanen, Kristiina Markkanen - Wivi & Hanna


Kuuntelin äänikirjana tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana olleen kaksoiselämäkerran Wivi & Hanna, jonka yleisö valitsi suosikikseen. Leena Virtanen ja Kristiina Markkanen käyvät tarkasti läpi kummankin aikansa merkittävän naisen elämää; ja sitten ovat vielä monet yhteiset vuodet heidän äitiensä kuoltua, jolloin Wivi ja Hanna saivat vihdoin yhteisen kodin ja voivat matkustaa yhdessä ja kävellä Pariisin bulevardeilla käsi kädessä.

Luin alkuvuodesta Pirkko Soinisen fiktiivisen teoksen Valosta rakentuvat huoneet, joka jo kertoi paljon Wivi Lönnin (1872-1966) persoonasta, elämänvaiheista ja arkkitehdin työstä. Nyt käsillä oleva tietokirja avasi sen sijaan enemmän kauppaneuvos Hanna Parviaisen (1874-1938) sukua ja elämää. Parviaiset olivat merkittävä suku Suomen saha- ja metsäteollisuudessa, ja he saivat Säynätsalon kukoistamaan. Hanna rakennutti työväelle asuntoja, koulun ja kirkonkin, jotka Wivi suunnitteli. Olihan Hanna tuhlaavainen nainen, joka nosti yrityksestä itselleen huomattavia summia, mutta varmasti yrityksen ahdinkoon lisäsivät oman osansa yleismaailmalliset talouden suhteet ja 30-luvun lama.


Wivi ja Hanna olivat saumaton työpari ja rakastavaiset Hannan varhaiseen kuolemaan asti. Heidän aikanaan oli tavallista, että naimattomat naiset asuivat yhdessä, ehkä siksi lesbosuhde ei herättänyt sen suurempia juoruja. Virtanen ja Markkanen tutkivat Wivin ja Hannan kirjeenvaihtoa ja papereita, mutta heidän toisilleen kirjoittamiaan kirjeitä ei löytynyt. Varmasti niitä oli ollut, sillä naiset asuivat erillään vuosia.

Wivin piirtämästä Hotelli Hospitzista (nyk. Helka) naiset saivat vuonna 1928 vihdoin yhteisen kodin, jossa Wivi asui yksin kuolemaansa asti. Hieno elämäkertateos näistä uranuurtajanaisista.

Leena Virtanen, Kristiina Markkanen - Wivi & Hanna
Atena 2021
Äänikirjan lukija Karoliina Kudjoi
____________________

Markkanen ja Virtanen puhuvat kirjasta, Youtube

Arkkitehti Wivi Lönn ja kauppaneuvos Hanna Parviainen tapasivat 1911 ja vaikuttivat tiiviisti toistensa elämään Hannan kuolemaan saakka. Yhteisiin 27 vuoteen mahtuu valtavasti: arvokasta työtä, huimia matkoja, rakkauttakin. Oman aikansa vaikuttajanaisia yhdistivät taloudellinen vapaus, yhteiskunnallinen toiminta ja uupumaton työnteko. He etenivät työssään huipulle ja panivat elämän risaiseksi automatkoillaan läpi Euroopan. Naimattomina he olivat riippumattomia ja vapaita tekemään mitä halusivat – ja näin he myös tekivät.

Kristiina Markkanen on Helsingissä ja Genevessä asuva vapaa toimittaja ja kirjailija. Leena Virtanen on helsinkiläinen vapaa toimittaja ja kirjailija sekä Suomen supernaisia -kuvakirjasarjan kirjoittaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.