14. joulukuuta 2021

Akwaeke Emezi - Makeaa vettä


Luin keväällä nigerialaisen Akwaeke Emezin toisen romaanin Vivek Ojin kuolema, ja minusta se oli häikäisevä ja dramaattinen. Nyt on saatu suomeksi myös Emezin esikoinen Makeaa vettä, joka on osin omaelämäkerrallinen. Romaani kertoo nigerialaistytöstä nimeltä Ada, joka on vastaus vanhempiensa rukouksiin. Mutta ilo lapsesta ei kauaa kestä, sillä Adasta kehittyy kiukutteleva ja oikutteleva lapsi. Hän on kuin riivattu ja ihmiset uskovat tytön olevan ogbanje Igbo-kulttuurin uskomusten mukaan. Ogbanjet ovat pahoja henkiä, henkilapsia, jotka syntyvät yhä uudelleen samoille vanhemmille ja tekevät heidän elämänsä helvetiksi. Useimmat ogbanjet kuolevat jo lapsina, mutta Ada selviytyy aikuisuuteen ja kamppailee jatkuvasti itsetuhoa vastaan.

Divine spirits born to human mothers, ogbanje are liminal deities in constant transit. In order to rejoin the spirit world, they die over and over again, deliberately leaving their human families bereft.

Adan vanhemmat olivat asuneet Britanniassa, mutta lääkäri-isä Saul menetti työnsä virkavirheen vuoksi. Elämä Nigeriassa ei ota sujuakseen ja sairaanhoitajaäiti Saachi lähtee töihin Saudi-Arabiaan, joten jo Adan lapsuus on sirpaleinen. 16-vuotiaana Ada muuttaa opiskelemaan Yhdysvaltoihin, jossa hänen ogbanje-minuutensa pirstaloivat häntä entistä pahemmin. Erityisen ilkeä on naispuolinen minuus Asughara, jolle Ada ’uhraa’ viiltelemällä itseään käsivarsista ja reisistä.

Asughara on myös hyvin seksuaalinen minuus ja Adan elämään ilmaantuu poikaystävä toisensa jälkeen. Asugharan käskyttämänä meno on aika villiä ja hän panee Adan myös näännyttämään itseään nälkään. Jossain vaiheessa kuvioon astuu myös lempeämpi maskuliininen minuus, Pyhä Vincent. Ada tapaa näitä minuuksiaan mielensä marmorihuoneessa.

Makea vettä oli minulle hyvin häkellyttävä kuuntelukokemus enkä varmasti kaikkea ymmärtänyt. Mutta maagisen hyvinhän Emezi kirjoittaa! Kirja on kahminut voittoja ja palkintoehdokkuuksia. Emezi puhuu itsestään me-sanalla, sanoo olevansa seksuaaliselta suuntautumiseltaan ei-binäärinen ja kiistelee maannaisensa Chimamanda Ngozi Adichien kanssa mediassa transsukupuolisuudesta.

Emezin tuotanto:
Freshwater: A Novel, 2018
Pet, 2019
The Death of Vivek Oji, 2020
Dear Senthuran: A Black Spirit Memoir, 2021
Bitter, 2022
Content Warning: Everything, 2022
You Made a Fool of Death with Your Beauty, 2022

Tiina Laitila Kälvemarkin hienossa teoksessa H2O puhutaan myös sivupersoonista.

Akwaeke Emezi - Makeaa ve
Alkuteos Freshwater 2018
Suomentanut Satu Karhulahti ???
Kansi Ulla Donner
Kosmos 2021
Äänikirjan lukija Amira Khalifa
____________________

Kommentteja kirjasta Literary Hub

Akwaeke Emezin ylistetty esikoisromaani on synkkä ja koskettava kasvukertomus sekä kuvaus erityislaatuisesta tavasta kokea todellisuus. Adasta kasvaa ailahteleva ja särkynyt lapsi. Kun Ada varttuu ja muuttaa Yhdysvaltoihin opiskelemaan, hänen sisällään elävät erilaiset minuudet saavat enemmän valtaa. 

Akwaeke Emezi (s. 1987) on nigerialaistaustainen kirjailija ja videotaiteilija, joka asuu nykyään Yhdysvalloissa. Emezi on ehtinyt menestyksekkään kirjailijanuransa aikana kahmia tunnustuksia, palkintoja ja ehdokkuuksia.

6 kommenttia:

 1. Emezin on massasta edukseen poikkeava kirjailija! Vivek Ojin kuolema oli todella häikäisevä lukukokemus täynnä etsimistä, löytämistä ja kadottamista, vierauden tunnetta, pinttyneitä perimätapoja ja ajattelumalleja, vierasta kulttuuria...  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vivek Ojin kuolema oli häikäisevä. Tässä Igbojen uskomukset tuntuivat tietysti vierailta. Mieleeni tuli Tiina Laitila Kälvemarkin teos H2O, jossa hän kertoo nuoren tytön sivupersoonista. Ehkä Adan sisäiset jumaluudet olivat tavallaan myös sellaisia?

   Poista
 2. Vaikuttaa hyvin kiinnostavalta! Afrikkalaista kirjallisuutta ei tule liiaksi luettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emezi on loistava kirjoittaja, vaikka uskomukset ja kulttuuri ovat suomalaiselle lukijalle vieraita.

   Poista
 3. Onneksi afrikkalaista kirjallisuutta käännetään nykyisin. Tämä vaikuttaa kiinnostavalta.
  Minun on varmaan ladattava tämä tekstiversiona. Kun on vieras aihepiiri, on helpompi tarvittaessa palata jo luettuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja olisi tosiaankin tuntunut selkeämmältä luettuna.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.