16. joulukuuta 2021

Helen Macdonald - Iltalentoja & H niin kuin haukka


Yksi suosikeistani äänikirjojen lukijoiden joukossa on Karoliina Kudjoi. Hänen lukeminaan molemmat Helen Macdonaldin kirjat, H niin kuin haukka ja Iltalentoja, olivat ihastuttavaa kuunneltavaa. Sujuvaa ja kaunista tekstiä ja tavattoman paljon tietoa luonnon ihmeistä. Uusilla kuuntelu- tai lukukerroilla löytää aina varmasti paljon uutta, niin paljon tietoa esseisiin kätkeytyy. Olen onnistunut näkemään kanahaukan pari kertaa läheltä, ja on se uljas lintu. Helen Macdonald (s. 1970) on englantilainen kirjailija, kuvittaja ja historioitsija, joka asuu mökissään Suffolkissa. Hän on tutkinut muun muassa ornitologian historiaa, sosiologiaa ja filosofiaa. 

Helen Macdonald - Iltalentoja *****
Alkuteos Vesper Flights 2020
Suomentanut Helena Ruuska
Gummerus 2021
Äänikirjan lukija Karoliina Kudjoi

Minulle tervapääskyt ovat yläilmojen olentoja, luonnostaan käsittämättömiä ja siksi pikemminkin enkeleitä. Toisin kuin muut linnut, ne eivät laskeudu koskaan maahan. / Mielestäni tervapääskyt ovat yhä kaikista maapallon olennoista avaruusoliomaisimpia.

... muuttolinnut suunnistavat monien vuorovaikutteisten kompassijärjestelmien avulla. Iltalennoillaan tervapääskyt pääsevät käyttämään niitä kaikkia. Tuossa panoptisessa korkeudessa ne pystyvät näkemään yläpuoleltaan hajanaiset tähtikuviot ja kalibroimaan samalla magneettiset kompassinsa, selvittämään sijaintinsa valon polarisaatiokuvioiden mukaan, jotka ovat vahvimmillaan ja selkeimmillään hämärällä taivaalla. / Tervapääskyt lentävät niin korkealle selvittääkseen tarkkaan sijaintinsa, tietääkseen, miten toimia seuraavaksi.

Iltalentoja-teoksen esseistä kaksi jäi minulle erityisesti mieleen. Kokoelman nimiessee kertoo kovasti vaarantuneista haarapääskyistä, jotka eivät laskeudu koskaan maahan - käsittämätöntä! Ja Pilvenpiirtäjä-esseessä Macdonald käy ornitologi A. Farnsworthin kanssa tarkkailemassa muuttolintuja New Yorkissa Empire State Buildingin katolla - mikä epätodennäköinen lintujen tarkkailupaikka. 

New York sijaitsee Atlantin yli kulkevalla muuttoväylällä, reitillä, jota myöten sadat miljoonat linnut lentävät joka kevät pohjoiseen pesimäpaikoilleen ja syksyllä taas takaisin. / Laululinnut ovat hyvin pieniä. On lähes sietämättömän liikuttavaa seurata niiden matkantekoa. Ne ovat kuin tähtiä, kekäleitä, hidasta valojuovatulta. // Valon ja heijastavan lasin harhauttamina ne törmäävät esteisiin, lentävät ikkunoihin, syöksyvät kieppuen maahan. Yksistään new Yorkissa kuolee joka vuosi yli satatuhatta lintua.

KUSTANTAJAN SIVUILTA:
Iltalentoja vie sienestämään ja rengastamaan Thamesin joutsenia. Tosiasiat tunnustavan ja empaattisen ajattelijan tekstit avaavat elävien lajien kiehtovaa maailmaa ja tämän hetken tärkeimpiä aiheita: ilmastonmuutosta, lajikatoa ja sen seurauksia. Heti ilmestyttyään englanniksi Iltalentoja nousi NY Timesin bestseller-listoille, ja se valittiin Time Magazinessa kymmenen parhaan tietokirjan joukkoon vuodelta 2020.

Helen Macdonald - H niin kuin haukka *****
Alkuteos H is for hawk 2014
Suomentanut Irmeli Ruuska
Gummerus 2016
Äänikirjan kertoja Karoliina Kudjoi

Tässä teoksessa Macdonald kertoo lapsuudestaan ja unelmastaan tulla haukankasvattajaksi. Unelma eli vuosikaudet ja vihdoin nelikymppisenä Macdonald alkoi toteuttaa unelmaansa. Hän oli musertua surusta isän kuoltua ja haukankasvatus muuttui pakkomielteeksi. Hän sai ostettua kymmenviikkoisen kanahaukkanaaraan, Mabelin, ja sulkeutui sen kanssa mökkiinsä Cambridgessa. Siitä se sitten lähti.

Macdonald puhuu kirjassa myös siitä, että kanahaukat olivat kuolemassa sukupuuttoon pesimälintuina Brittein saarilla 1800-luvun lopulla elinympäristön menettämisen ja riistanvartijoiden vainon vuoksi. Uudelleenistutukset ovat saaneet kannan elpymään hitaasti, ja vuonna 2017 lintuja oli arviolta viitisensataa. Kanahaukkakantaa uhkaa edelleen elinympäristöjen häviäminen.

KUSTANTAJAN SIVUILTA:
Kirja on kuin kaleidoskooppi, surua työstävän Helen Macdonaldin ja kanahaukka Mabelin tarinaan yhdistyy historioitsijan näkemys perinteiden ja nykyaikaisten luontokäsitysten kohtaamisesta. Tämä on kirja muistoista, luonnosta ja historiasta - siitä, kuinka löytää elämä ja rakkaus uudelleen läheisen kuoleman jälkeen; rehellinen kuvaus naisen yrityksestä kesyttää villi, jalo eläin, jonka kanssa hän etsii itselleen uutta vapautumisen tunnetta. Kirjasta tuli yllättävä bestseller ja klassikko Yhdysvalloissa ja Britanniassa: kirja sai arvostettuja kirjapalkintoja ja sen oikeudet on myyty yli kahteenkymmeneen maahan Japanista Brasiliaan ja Eurooppaan.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa kiinnostavilta kirjoilta. Laitan lukulistalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä molemmissa on valtavasti luonnonsuojeluasiaa. Ajattelin joskus kuunnella otteita uudemman kerran.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.