30. joulukuuta 2021

Joulukuun luetut


Vuosi vaihtuu huomenna ja 2021 saa kyllä kernaasti mennäkin unholaan; toivotaan parempaa vuotta 2022 ja ennen kaikkea sitä, että tämä elämää haittaava pandemia saadaan jonkinlaiseen hallintaan. Mutta kirjavuosi 2021 oli loistava! Koko vuoden luetuista ja kuunnelluista tulee tarkempaa yhteenvetoa lähipäivinä, mutta nyt katsaus joulukuun kirjoihin. Sain blogattua peräti 24 kirjasta, joista osan olin tosin lukenut jo aiemmin ja ne päätyivät lyhyisiin miniarvioihin. Elämyksellisimmiksi valitsin nämä kolme:

Helen Macdonald - Iltalentoja ***** Gummerus 2021 #äänikirja
Yksi suosikeistani äänikirjojen lukijoiden joukossa on Karoliina Kudjoi. Hänen lukeminaan molemmat Helen Macdonaldin kirjat, H niin kuin haukka ja Iltalentoja, olivat ihastuttavaa kuunneltavaa. Sujuvaa ja kaunista tekstiä ja tavattoman paljon tietoa luonnon ihmeistä. Uusilla kuuntelu- tai lukukerroilla löytää aina varmasti paljon uutta, niin paljon tietoa esseisiin kätkeytyy. 

Iltalentoja-teoksen esseistä kaksi jäi minulle erityisesti mieleen. Kokoelman nimiessee kertoo kovasti vaarantuneista haarapääskyistä, jotka eivät laskeudu koskaan maahan - käsittämätöntä! Ja Pilvenpiirtäjä-esseessä Macdonald käy ornitologi A. Farnsworthin kanssa tarkkailemassa muuttolintuja New Yorkissa Empire State Buildingin katolla. 

New York sijaitsee Atlantin yli kulkevalla muuttoväylällä, reitillä, jota myöten sadat miljoonat linnut lentävät joka kevät pohjoiseen pesimäpaikoilleen ja syksyllä taas takaisin. / Laululinnut ovat hyvin pieniä. On lähes sietämättömän liikuttavaa seurata niiden matkantekoa. Ne ovat kuin tähtiä, kekäleitä, hidasta valojuovatulta. // Valon ja heijastavan lasin harhauttamina ne törmäävät esteisiin, lentävät ikkunoihin, syöksyvät kieppuen maahan. Yksistään new Yorkissa kuolee joka vuosi yli satatuhatta lintua.

Haruki Murakami - Vieterilintukronikka ***** Tammi 2021
Haruki Murakamin Vieterilintukronikka ilmestyi alunperin Japanissa kolmessa osassa vuosina 1994-95. Minäkertoja on yksinäinen ja yksikseen viihtyvä kolmekymppinen Toru Okada, jonka salarymanin arki mullistuu hänen jätettyään työnsä lakifirmassa. Toimittajana ja kuvittajana työskentelevä vaimo Kumiko on hyväpalkkainen, joten miehen työttömyys ei juuri tunnu parin arjessa.

Torun elämään alkaa ilmaantua outoja ihmisiä ja käsittämättömiä tapahtumia. Ensin katoaa Kumikon rakas kissa, ja kohta Kumikokin. Läheiseltä kujalta kissaa etsiessään Toru ystävystyy nuoren teinitytön Mein kanssa. Jännitystä lisää kujan päässä oleva autiotalo, jonka kaikkien asukkaiden elämä on päättynyt traagisesti. Autiotalon pihalla on lintupatsas ja syvä kuivunut kaivo, josta muodostuu teokseen yksi tärkeä elementti. Ja ympäristön puista kuuluu griiii, griiii, kun vieterilinnut virittävät maailman vietereitä.

Romaani alkaa melko ’tavallisena’, mutta pian ilmaantuu murakamimaisen surrealistisia käänteitä. Pelastaakseen rakastamansa naisen pois rinnakkaismaailmasta Torun on mietiskeltävä kaivon pohjalla, kuljettava seinien läpi ja taivallettava klaustrofobisissa pimeissä käytävissä. Kansigraafikko Jussi Kaakinen on kuvannut kanteen vieterilinnun ja pesäpallomailan, jolla on tärkeä rooli teoksessa. Mikä mielikuvitus Murakamilla onkaan!

Pirkko Saisio - Passio ***** Siltala 2021 #äänikirja
Pirkko Saision loistelias Passio alkaa 1400-luvun lopun Firenzestä, jossa dominikaanimunkki Girolamo Savonarola saarnaa tapain turmelusta vastaan ja järjestää turhuuksien rovioita. Sieltä alkaa ruhtinatar Vasarin korun matka muotoaan muuttaen halki Euroopan vuosisatojen. Korun mielikuvituksellista matkaa eri haltijoiden hyppysissä oli mahtavaa seurata ja Saision värikkääseen kerrontaan riemastuttavaa upota. Korun haltijoilla on oman aikansa koskettavia ja traagisia kohtaloita, jotka Saisio yhdistää toisiinsa upeasti. Passio tutustuttaa köyhien ja tavallisten ihmisten kohtaloihin. Heissä on hyviä ja pahoja, ahneita ja anteliaita, kaikki oman aikansa ja julman kohtalonsa armoilla. Ihmisiä ajaa rakkaus ja tunteet, ahneus ja synnintunto, maineen- ja vallanhimo. Eri uskontojen, juutalaisuuden, islamin ja ortodoksikirkon, mutta erityisesti roomalaiskatolisen kirkon valta on suuri. Tekemällä lahjoituksia kirkolle ja luostareille, saa syntinsä anteeksi.

Parasta on antaa mennä ja nauttia Saision upeasta ja rehevästä kerronnasta. Sekä huumorista ja ironiasta! Jokainen seitsemästä episodista on hieno kokonaisuus ja muodostaa jatkumon edelliseen tarinaan. Solovetsk-episodista saisi mainion ja ironisen näytelmän. Romaanilla on minusta potentiaalia menestyä myös Euroopan käännöskirjamarkkinoilla, onhan se niin kansainvälinen. Olin Passion edessä myyty. 

MUUT KOTIMAISET
Hanna Brotherus - Ainoa kotini *** Wsoy 2021 #äänikirja
Riika Helle-Kotka - Auringonpilkuttaja **** Rosetta Versos 2021 ❤︎
Vuokko Ilola, Aila Ruoho - Usko, toivo ja raskaus **** Atena 2014 änikirja
Eija Laine - Kivun alla **** BoD 2021
Tiina Miettinen - Piikojen valtakunta **** Atena 2015 #äänikirja
Runosvengi - Untranslated Nature - Kääntämätön luonto **** Rosetta Versos 2021 ❤︎
Niklas Salmi - Ihon siniset joet juoksevat keltaiseen metsään *** Enostone 2021
Minttumaria Ukkonen - Tilkkutäkkitaivas ** BoD 2021
Leena Virtanen, Kristiina Markkanen - Wivi & Hanna **** Atena 2021 #äänikirja

MUUT ULKOMAISET
Joanna Bolouri - Paras aika vuodesta **** Wsoy 2021 #äänikirja
Julie Caplin - The Cosy Cottage in Ireland **** Harper Collins 2021 #äänikirja
Jenny Colgan - The Christmas Bookshop *** Harper Collins 2021 #äänikirja
Akwaeke Emezi - Makeaa vettä **** Kosmos 2021 #äänikirja
Helen Macdonald - H niin kuin haukka ***** Gummerus 2016 #äänikirja ❤︎
Katherine May - Invernando **** Saga Egmont 2021 #äänikirja
Fernanda Melchor - Hurrikaanien aika **** Aula & Co 2021 #äänikirja ❤︎
Sarah Morgan - The Christmas Escape *** Harper Collins 2021 #äänikirja
Håkan Nesser - La noche más oscura, Barbarotti #1***** Planeta audio 2021 #äänikirja ❤︎
Dani Redd - The Arctic Curry Club **** Harper Collins 2021 #äänikirja
Anne Stern - Luces y sombras en Berlín, Hulda Gold #1 **** Storyside 2021 #äänikirja
Rachel Wells - Alfie. Kissa kynnyksellä **** Otava 2021 #äänikirja


Kaikkea hyvää uudelle vuodelle ja hienoja lukuelämtyksiä.
Niitä riittää, kuten kevään 2022 uutuuskirjalistaukseni osoittaa.

6 kommenttia:

 1. Lukuvuoden tarjonta oli runsas, josta kiintoisia teoksia nostit esiin yllä!

  Lupaava on myös kevätkauden tarjonta, runsaudenpulaa ja valinnanvaikeutta leijuu hienoisesti ilmassa, mutta mielenkiintoista sukeltaa sen sekaan.

  Siispä kaikin puolin kelvollista alkavaa vuotta 2022, pitäköön se sisällään monia rattoisia lukutuokioita Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjat tarjoavat eskapismia koronatilanteesta, ’hulluksihan’ sitä tulisi, jos ei olisi kirjoja! Aivan mahdottoman hieno kirjakevät taas tulossa, kaikkea ei millään tietysti ehdi.

   Upeita lukuelämyksiä sinulle Takkutukka ja tervettä ja tarmokasta uutta vuotta!

   Poista
 2. Hienoja nostoja, jotka kiinnostavat itseänikin! Varsinkin tuon Passion tahtoisin lukea mahdollisimman pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Passio on taitavaa & rehevää kerrontaa ja jouheaa juonen kuljetusta. Yksi tämän vuoden parhaista.

   Poista
 3. Hyviä kirjoja olet lukenut. Olen lukenut noista vain Brotheruksen ja Melchoren, mutta monikin kiinnostaa. Hyvää Uutta Vuotta sinulle Riitta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli. Jatketaan kirjojen parissa ensi vuonnakin!

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.