21. joulukuuta 2021

Eija Laine - Kivun alla


Täällä mennyt tarttuu nykyisyyteen. Menneisyys kasvaa lävitseni kuin kloroottinen kasvi, hentona, mutta juuret vahvana. Haluan kävellä rantaan, levittää käteni ja huutaa meren selkään: "Anna tulla! Otan kaikki vastaan ja sitten jätät minut rauhaan!”

Eija Laineen Kivun alla on uskomattoman hiottu ja tasokas esikoisromaani. Kielellisesti ilmaisuvoimainen ja juoni etenee jouheasti. Ihme, ettei romaani ole kelvannut yhdenkään kustantajan valikoimiin, vaan Laine on julkaissut sen omakustanteena. Päähenkilö ja minäkertoja on lapsuudenystävänsä Candyn kanssa pihasuunnitteluyritystä Helsingissä pyörittävä, arviolta kolmikymppinen Janis. Hän on jättänyt lapsuuden kotikaupunkinsa taakseen, sillä sieltä hän ei kaipaa yhtään mitään; sieltä on vain onnettomia muistoja.

Nyt saapuu tieto, että isä Ilkka on sairaalassa saattohoitovaiheessa ja Janis ainoana lähiomaisena palaa istumaan isän kuolinvuoteen äärelle - tuon miehen, joka tuntuu täysin vieraalta. Janis yöpyy isän huoneessa telttasängyssä ja vain yhdeksi yöksi kaavailtu vierailu venyy, kun viikatemies ei vain ota saapuakseen. Janis olisi halunnut kysyä isältä, miksi tämä ei koskaan pitänyt yhteyttä, mutta isä on jo tavoittamattomissa.

Isä,
Miksi sä jätit mut? Mulla on ikävä. En jaksa edes kirjoittaa kaikesta mihin ero johti. Äiti juo nyt jatkuvasti ja täällä ramppaa tosi outoa porukkaa. Kyllä sinäkin tiedät äidin miehistä. Pakko sun on tietää, asuthan tässä samassa kaupungissa, jossa kaikki elää toistensa elämää, kuten Iiri sanoo. Miksi sä et ota mitään yhteyttä?

Janiksen mieleen vyöryy lasinen lapsuus, perheen lukuisat muutot, vanhempien avioero & kodin hajoaminen ja surkeat olosuhteet myöhemmin äidin kanssa asuessa; tämän vaihtuvat miehet ja lyhyeksi jäänyt uusi avioliitto. Isäkin oli juonut iltaisin kotona töitä tehdessään, mutta äidistä tuli tuhoon tuomittu alkoholisti, joka myöhemmin kellariloukossa asuessaan menehtyi omaan oksennukseensa.

Vanhemmista ei ollut minkäänlaiseksi tueksi kasvavalle tyttärelleen. Äidin luota hän kerran karkasikin asumaan vuokrahuoneeseen, mutta psyyke ei kaikkea koettua kestänyt. Janiksen elämässä oli oikeastaan vain kolme ihmistä, jotka kannattelivat häntä: rakas, mutta dementoituva Iiri-mummo, liilaan pukeutuva psykiatri ja sydänystävä Candy, jonka kanssa tehtiin villissä nuoruudessa älyttömiäkin irtiottoja. Mutta  lapsuuden ystävyys säilyi ja on tänä päivänä toinen toistaan arvostavaa liikekumppanuutta. Molemmille entinen kotikaupunki on kirosana.

Laineen teksti on otteessaan pitävää ja sen rujouteen kätkeytyy jotain hyvin kaunista. Isän kuolinvuoteen äärellä menneisyyden läpikäyminen on tarpeellista, jotta Janis voisi vihdoinkin jättää kaiken taakseen. Ainoana lapsena mikään ei sido häntä enää entiseen: äiti on kuollut, isä on kuollut ja Janis voi jatkaa elämäänsä ilman menneisyyden demoneja. Isän menneisyydestä tosin paljastuu, että isällä oli ennen äitiä rakastettu ja he saivat tytön, Astan. Ottaako Janis yhteyttä sisarpuoleensa, jää kirjassa auki.

Kirjan vaihtuvat aikatasot, nykyisyys ja menneisyys, limittyvät hienosti toisiinsa. Niistä piirtyy karu kuva yhden suomalaisen nuoren tytön kasvuvuosista, jotka tuntuvat aidoilta ja tosilta. Alkoholistiperheessä kasvaneen lapsen on vaikea eheytyä, jättää syyllisyys taakseen ja päästää irti. Mutta anteeksianto, oven sulkeminen menneisyydelle ja tilien tekeminen selväksi kaiken koetun kauheuden kanssa, näyttävät ainakin auttaneen Janista. Todella vakuuttava kirjallinen debyytti, sivumääräänsä suurempi kirja.

Eija Laine - Kivun alla
BoD 2021
Arvostelukappale kustantajalta - kiitos!
_______________

Kivun alla on fiktiivinen romaani, jonka aihepiiri on tekijälle tuttua. Kertojan vierailu vanhalle kotipaikkakunnalle ja isän kuolinvuoteen äärelle vetää menneisyyden vääjäämättä esille. Sieltä purkautuvat niin äidin alkoholismi kuin lapsuuden kivut ja vanhempien avioero. Eletty elämä peilautuu esiin mielen mosaiikkina, mutta lohduttomista tapahtumista huolimatta teoksessa säilyy toiveikas pohjavire. 

Eija Laine (1966) on helsinkiläistynyt kirjoittamisen ja kirjallisuuden harrastaja. Kivun alla on hänen esikoisromaaninsa. 

3 kommenttia:

 1. Kiitos kirjan kiinnostavasta esittelystä ja samalla lukuvinkistä. Tämä kiinnostaa. Ihanaa joulun aikaa sinulle Riitta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hyvä ja positiivinen kaikesta huolimatta. Hyvää joulun aikaa Anneli.

   Poista
 2. Kiitos esittelystä! Onpa tosiaan ihme, ettei kukaan ole halunnut julkaista tätä. Kuulostaa varsin vakuuttavalta.

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.