27. joulukuuta 2021

Anne Stern - Luces y sombras en Berlín, Hulda Gold #1


Berliiniläisen Anne Sternin kirjat ovat olleet Saksassa bestsellereitä. Hän kirjoittaa kirjoissaan vahvoista naisista 1900-luvun alkuvuosikymmenillä ja tapahtumapaikkana on kirjailijan kotikaupunki Berliini. Kirjailijan kotisivuilla on esitelty jo yhdeksän romaania. Fräulein Gold. Schatten und Licht / Luces y sombras en Berlín kertoo tomerasta ja pelottomasta 26-vuotiaasta Hulda Goldista, joka tekee pidettynä kätilönä kotikäyntejä raskaana olevien köyhien naisten koteihin. Hulda ei ole juutalainen, vaikka nimestä voisi niin päätellä.

Berliini, 1922. Yhdessä kaupungin monista slummeista asuva ensisynnyttäjä  Lilo on järkyttynyt, koska hänen naapurinsa Rita on löydetty hukkuneena kanavasta. Lehdistö väittää tapausta traagiseksi onnettomuudeksi tai itsemurhaksi, mutta ensisynnyttäjän mukaan Rita ei ollut itsetuhoinen.  Rita Schönbrunn oli jo keski-ikäinen nainen, joka oli menettänyt elämässään kaiken ja elättänyt itsensä viime vuosina prostituoituna. Hänen miehensä ja poikansa kuolivat sodan aikana Espanjan tautiin ja Rita menetti sairaanhoitajan työnsä mielisairaalassa tekemänsä virheen takia. Tapausta selvittää rikostarkastaja Karl North, jolla on oma iso traumansa ja myös Hulda ryhtyy tonkimaan tapausta omin nokkineen ja kohtaa sodanjälkeisen Berliinin varjoissa monia vaaratilanteita.

20-luvun Berliini on pimeä ja köyhä. Ihmiset näkevät nälkää ja elävät ahtaasti; katulapsia on paljon. Kansallissosialistinen aate tulee näkyviin erityisesti siinä, miten mielisairaanhoitajat ja lääkärit puhuvat potilaistaan. He väittävät, että puolet kansasta on menettänyt järkensä eivätkä lääkärit usko I maailmansodan rintamilla kauhuja kokeneiden sotilaiden posttraumaattisiin oireisiin, vaan väittävät näiden teeskentelevän.

Ajankuva kirjassa on hieno. Berliinin synkkyys ja goottisuus tulee iholle ja sen kautta ymmärtää natsiaatteen nousun. Epäoikeudenmukainen Versaillesin rauha on kostettava ja Saksa nostettava uuteen nousuun. Karl Northin ja Huldan välille kehittyy orastava rakkaus, mutta mikään sentimentaalinen naistenkirja ei ole kyseessä. Stern kirjoittaa mukaansa tempaavasti ja historiaa tuntien Berliinistä ja empaattisesti ihmisten surkeista elämänkohtaloista. Espanjankielinen äänikirja viihdytti minua mukavasti joululahjoja paketoidessa ja muita jouluvalmisteluita tehdessä. Jos Hulda Gold -sarjaa ilmestyy vielä englanniksi tai espanjaksi, luen mielelläni lisää!

Anne Stern - Luces y sombras en Berlín
Alkuteos Fräulein Gold. Schatten und Licht
Storyside 2021
Äänikirjan lukija África Luca de Tena
____________________

Hulda Gold ist Hebamme, clever, unerschrocken und im Viertel äußerst beliebt. Im berüchtigten Bülowbogen, einem der vielen Elendsviertel der Stadt, kümmert sich Hulda um eine Schwangere. Die junge Frau ist erschüttert, weil man ihre Nachbarin tot im Landwehrkanal gefunden hat. Angeblich ein tragischer Unfall. Aber wieso interessiert sich der undurchsichtige Kriminalkommissar Karl North für den Fall? Und weshalb fühlt sich Hulda von ihm so angezogen? Sie stellt Nachforschungen an und gerät dabei immer tiefer in die Abgründe einer Stadt, in der Schatten und Licht dicht beieinander liegen.

2 kommenttia:

  1. Tässäpä ihan uusi tuttavuus! Voisi lukea joskus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan käypää viihdettä ja pidin ajankuvasta. Minä en pysty saksaksi lukemaan, en tosin ole koettanutkaan.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.