10. joulukuuta 2021

Runosvengi - Untranslated Nature - Kääntämätön luonto


Kun Eeva oli Eeva ja Aatami oli Aatami, syntiä oli vain omenan ottaminen puusta.
- Farzaneh Hatami Landi

Runoantologia Untranslated Nature - Kääntämätön Luonto on Runosvengin ensimmäinen kirjan muotoon painettu julkaisu, johon on koottu kollektiivin viisikon (Anttila-Halinen, Forss, Helle-Kotka, Kotamäki, Sainio) runojen lisäksi heidän työpajoissaan tai muissa tilaisuuksissaan ahkerasti käyneiden runoilijoiden tekstejä. Tämä runoantologia julkaistaan osana yhteistyötä englantilaisen runoilija Andy Willoughbyn kanssa, joka ohjasi runotyöpajoja Helsingissä vuonna 2019.

Antologian kautta Runosvengi tuo esille runojen käännöstyön merkityksen. Tiedämme, että runoja ei voida aina kääntää onnistuneesti syntaktisten, tyylillisten ja kulttuuristen mallien erojen vuoksi, mutta monimuotoisuutemme on myös luonteemme. Käännöstyö on aina tulkintaa niin kuin elämäkin, ihmisluonto ja koko luonto kokonaisuudessaan jatkuvana runouden inspiraation lähteenä.

Olipa tämä mielenkiintoinen runoantologia, jonka yhteisenä nimittäjänä on eri taustaisten suomalaisten runoilijoiden luontokokemus. Antologia ei ole aivan kauttaaltaan kaksikielinen, sillä jotkut runot ovat vain englanniksi. Runojen yhteydessä mainitaan kääntäjä ja lopussa on kaikkien runoilijoiden CV:t Monet runoista ovat pitkiä ja dramaattisia, mutta löysin myös paljon huumoria ja pilkahtelevaa iloa. Runoista löytyy monenlaista tematiikkaa. Ne puhuvat korona-ajasta, muoviroskan valtaamista valtameristä ja siitä, miten pieni ihminen on tässä maailmankaikkeudessa. Runot puhuvat vuodenaikojen kierrosta, talvesta ja lumesta, kesästä, puutarhasta ja jopa viheliäisestä kurtturuususta! Runot puhuvat metsästä ja avohakkuista, Aatamista ja Eevasta ja Havis Amandasta.

Varis lentää Helsingin yllä
talvisen auringonlaskun
huippuhetkellä

Pilvet hekumoivat punaisina
Itämeri flirttailee
hetken syvän purppurana

Ohimoideni kuurasta
huolimatta
haluan silti kaiken.
- Helsingin yllä, Andy Willoughby
...

... solumme soljuvat kuin siivillä
maailmojen virroissa -
kaikki elämä kantaa jotakin,
tulee kannetuksi,
siirtää sirittävän säännön suunnan
ja lehden läpi kynttilä väpättää tasaista sanatonta mantraa:

pala
palaa
palauta
salaa -

rakennun unista,
niistäkin jotka unohdan
- DNA-uni, ote, Kasper Salonen

Luin runoja sekä suomeksi että englanniksi. Halutessaan voi vertailla tulkintaa. Untranslated Nature on todella monipuolinen ja hieno runoantologia, joka tuo suomenkieliselle runonlukijalle maahanmuuttajataustaisten suomalaisten runoilijoiden näkemyksiä. Antologian englanninkielinen nimi vihjaa myös runouden kääntämisen vaikeuteen. Suositan lämpimästi ja tämä antologia olisi mielestäni myös hieno joululahja vaikkapa kirjoittavalle nuorelle, koska siinä voi paneutua myös englanninkieliseen ilmaisuun ja tulkintoihin. Bloggaukseen valitsin muutaman minua puhutelleen runositaatin, toki paljon muutakin siteeraamisen arvoista olisi ollut.

Ikkuna lennähti auki
ja siinä hän oli. Suloisena,
tuulen pieksemänä, pörröisenä,
hengästyneenä,
hän repi takkisi auki,
viskasi hatun päästäsi,
ja työnsi sormensa
hiuksiisi. Kevät.
- Diliana Stoyanova

Kohtu vai kaatopaikka?
Muovijätteet kelluvat
laineilla muistolaattoina.
Ei päästä pois alkumerestä,
lapsivedestä.
Kaatopaikkana
Atlantin jätepyörre.
Pullopostin kuskeina merivirrat.
Me tukehdumme.
- Loppusijoitus, Riika Helle-Kotka

Runosvengi - Untranslated Nature - Kääntämätön luonto
  • Toim. Zoila Forss ja Andy Willoughby
  • Runoilijat: Ursula Anttila-Halinen, O. R. Helle-Kotka, Pirjo Kotamäki, Leena Sainio, Zoila Forss, Andy Willoughby, Kasper Salonen, Lauri Vanhala, Diliana Stoyanova, Shashank Mane, Diana Mistera, Leena Kellosalo, Ye Yint Thet Zwe, Anna Paula Herrera, Farzaneh Hatami Landi, Msblackrose, Mohamed Sleiman Labat, Yaseen Ghaleb. 
  • Kutsutut kääntäjät: Teemu Halinen, Kalle Niinikangas, Meri Tirroniemi, Ye Yint Tin Aung Moe.
  • Rosetta Versos 2021
  • Arvostelukapple kustantajalta - kiitos!

Antologiaa voi tilata täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.