31. toukokuuta 2022

Toukokuun luetut


Toukokuun lukusaldo oli hyvä, 16 kirjaa. Mukana romaania, muistelmaa, aforismia, tietokirjaa ja fantasiaa. Onnittelen itseäni taas kerran hyvistä valinnoista, sillä yhtään kahden tähden kirjaa ei joukossa ollut (yhtä tähteä en annakaan). Nostan esiin seuraavat kolme teosta, vaikka toki olisin voinut valita muitakin. Ensi viikolla osallistun Kirsin kirjanurkan vetämään Dekkariviikkoon, jolloin dekkaripostauksia on luvassa melkein jokaiselle päivälle. Jännitystä siis luvassa hyvin monessa kirjablogissa, olehan kuulolla!

Anna-Maria Eilittä - Tämäkin hämärä katoaa ***** Atena 2022 #äänikirja
Eilittä saa mahdutettua lyhyeen muotoon paljon koskettavaa inhimillistä elämää ja elämän kipupisteitä: on sukupolvien kuilua,  huolta lapsista, salattua rakkautta, syvää ystävyyttä, sairautta ja menetyksiä, pitkää parisuhdetta. Keskiössä ovat Lapissa asuvat kahdeksankymppiset Vuokko ja Eino sekä heidän elämäntarinansa. He elävät vaatimatonta elämäänsä pärjäillen vielä kahdestaan vanhan koiransa Tuhman kanssa pienessä kotitalossaan, lapset ovat lähteneet etelään. Heidän elämänsä ystävä on auttavainen Valo, joka on hiljattain jäänyt leskeksi.

Kuuntelin kirjan äänikirjana, jossa Vuokon ja Einon hurmaava Lapin murre hiveli korvaa. Iso kiitos siis äänikirjan lukijalle Elsa Saisiolle! Kirjan lukijalle suositan herkällä kuulolla olemista, jolloin Eilittän monet koskettavat yksityiskohdat paljastuvat. Kirjaa kuunnellessa ajattelin omia edesmenneitä karjalaisia vanhempiani, sillä varmasti hekin olivat ihmeissään Helsingin kodistani ja perheeni elämäntyylistä siellä. Tämäkin hämärä katoaa oli minusta herkkä pieni helmi, tarkasti havainnoiva ja koskettava.

T. J. Klune - La casa en el mar más azul **** Planeta udio 2022  #äänikirja
Linus Baker on Maagisten nuorten huolenpito-osaston ohjekirjan pykäliä tiukasti noudattava nelikymppinen sosiaalityöntekijä, joka saa hyvin salaisen toimeksiannon: hänen on lähdettävä kuukaudeksi kaukaisella Marsyasin saarella sijaitsevaan orpokotiin, jossa asuu kuusi maagista lasta ja nuorta. He ovat niin eriskummallisia ja oletettavasti vaarallisiakin, että heidät on päätetty pitää erossa muusta yhteiskunnasta.
 
Klune luo mahtavan upean ja värikkään fantasiamaailman ja haluaa kirjallaan sohia erilaisuuden pelkoamme. Hänen luomansa maagiset hahmot ovat persoonallisuuksia joka ikinen. Ehkä eniten minua ihastutti ja huvitti antikristus Lucy. Klunen kirjan ollessa kyseessä mukana on myös queer-rakkautta: Linuksesta ja orpokodin johtajasta Arthurista tulee rakastavaiset. Linus ja Arthur rakastavat näitä lapsia ja heidän on löydettävä lasten tulevaisuudelle kestävä ja onnellinen ratkaisu - ja sen he tekevät. Olihan tämä maaginen kirja, joka piti otteessaan, täynnä värikkäitä hahmoja ja tunteisiin meneviä kohtauksia.

Ritva Kylli - Suomen ruokahistoria. Suolalihasta sushiin **** Gaudeamus 2021
Suomen ruokahistoria selvittää mitä Suomessa on syöty keskiajalta 1900-luvun lopulle. Kirja on oikeastaan faktatietoa pursuava käsikirja ansiokkaine lähdeluetteloineen, joten Kylli on tehnyt valtavan työn. Olen monestikin miettinyt, miten ihmeessä esi-isämme ovat säilyneet hengissä hatarissa maapohjaisissa mökeissään lumiset pakkastalvet ja miten he ovat selvinneet niukalla ravinnollaan. Ei todellakaan mietitty ruoan terveellistä koostumusta tai vitamiineja, yritettiin vain pysyä hengissä. Ei ollut ruokaympyröitä eikä lautasmalleja, jotka tulivat käyttöön vasta 1950-luvun alussa. Varhaisina aikoina ravinnosta 90 % oli  ruista ja ohraa puuroina, velleinä ja leipänä, lisäksi suolattua lihaa ja kuivattua kalaa. 
 
Kylli sitoo Suomen ruokahistorian mielenkiintoisesti ympäröivän maailman tapahtumiin. Tätä kuvaavat mm. kirjan alaotsikot: Tropiikki saapuu Pohjolaan, Ruoan teollinen vallankumous, Keittiöiden sähköinen vallankumous, Broileri ja jauheliha - uudet kansallisruoat & Suomalaiset, syömäpuikot ja sushi. Kirjassa on paljon elävöittävää kuvitusta ja se on runsaudensarvi, jonka kiinnostava tietomäärä on valtava.

MUUT KOTIMAISET
Ann-Luise Bertell - Ikävän jälkeen **** Tammi 2022  ❤︎
Eeva Kilpi - Elämää kaikki päivät **** Wsoy 2022 ❤︎
Ulla-Maija Paavilainen - Jukka Rintala. Elämänviiva **** Otava 2022
Anneli Vehkoo - Se kesä Pariisissa *** Otava 2022 #äänikirja  ❤︎

MUUT ULKOMAISET
Viola Ardone - Lasten juna **** Aula & Co 2022  ❤︎
Laura Baldini - Uuden ajan opettaja *** Bazar 2022 #äänikirja
Liane Moriarty - Omena ei kauas putoa *** Wsoy 2022 #äänikirja
Kate Morton - Hylätty puutarha **** Otava 2021 #äänikirja
Haruki Murakami - What I Talk About When I Talk About Running **** F. W. Howes Ltd 2016 #äänikirja  ❤︎
Julien Sandrel - Unelmien lista *** Tammi 2021 #äänikirja
Julien Sandrel - Toinen elämäni *** Tammi 2022 #äänikirja
Elizabeth Strout - Voi William! **** Tammi 2022  ❤︎
Christina Wahldén - Älä puhu kuolleista **** Minerva 2022 #äänikirja

 
Toukokuun kukkapuut ovat melkein kukkineet puutarhassani, kohta on syreenien aika.
Toivotan sinulle kesäkuuhun hienoja lukuelämyksiä ja kauniita, aurinkoisia päiviä.

5 kommenttia:

  1. Omena ei kauas putoa ja Älä puhu kuolleista olivat meille yhteisiä kirjoja tässä kuussa. Hyviä molemmat! Tuo Tämäkin hämärä katoaa kuulostaa todella kiinnostavalta. Täytyypä pitää se mielessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon että pitäisit tuosta Eilittän kirjasta. Minua se kosketti.

      Poista
  2. Sielä on kukinta hieman eellä. Täällä tuomet vasta ruenneet kukkimaan. Muissa on just ja just nuput.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirsikat ja luumut kukkivat vain lyhyen aikaa. Meillä on yksi vanha omenapuu, nupulla nyt. Kaikki likoaa sateessa ja tuulessa - sitä on kesä 😂

      Poista
  3. Onneksi sataa vettä, sillä täällä on ollut todella kuiva kevät. Meidän pihassa kukkii kaksi kirsikkapuuta, kolme morsiusangervoa ja alppiruusu.

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.