25. toukokuuta 2022

Haruki Murakami - What I Talk About When I Talk About Running


Olen pitkään ollut aikeissa lukea Haruki Murakamin juoksukirjan, Mistä puhun kun puhun juoksemisesta. Vihdoin sain tartuttua toimeen ja kuunneltua kirjan englanniksi. Murakami sanoo tätä muistelmateokseksi, jonka keskiössä on juokseminen. Niinpä lukija saa kuulla paljon Murakamista henkilönä sekä hänen työstään kirjailijana. Raymond Carver on yksi Murakamin ihailemista kirjailijoista, ja Carverin perikunta antoi hänelle luvan käyttää mukaelmaa tämän kirjan nimestä What I Talk About When I Talk About Love - aivan mainio kirja muuten, suosittelen - klikkaa postaukseeni!

Tiesin Murakamin harrastavan juoksua, mutta en todellakaan tiennyt hänen intohimonsa astetta: hän on juossut vuodesta 1982 kuutena päivänä viikossa, säästä ja omasta kunnosta huolimatta ja osallistunut yli kahteenkymmeneen maratoniin ympäri maailman. Kirja ilmestyi alunperin vuonna 2008 Murakamin ollessa 59-vuotias. Monessa kohtaa teosta hän sanoo huomanneensa iän vaikutuksen: vauhti hiljenee, maratonajat pitenevät ja palautumiseen menee enemmän aikaa. Kuitenkin hän sanoo aikovansa juosta niin kauan kuin kykenee. Tänään Murakami on 73-vuotias. Olisi mielenkiintoista kuulla hänen juoksutilanteestaan nyt.

Murakami sanoo pitkänmatkanjuoksun sopivan hänelle sekä psyykkisesti että fyysisesti. Hänellä on luontaisesti matala syke ja tunti pari päivässä totaalista yksinoloa juoksemisen aikana on hänelle välttämättömyys. Juostessa hän miettii niitä näitä hajanaisesti mieleen tulevia asioita ja kuuntelee musiikkia, mutta kirjan juonia hän ei kehittele. Murakami on yksinäisyydessä viihtyvä, ollut sellainen aina eikä hänelle tuota vaikeuksia yksinäinen kirjailijantyö. Murakami meni nuorena naimisiin Yoko Murakamin kanssa (1971) ja he perustivat yhdessä jazz-klubin Tokioon. Kirjassa hän sanoo, että nuo yrittäjyyden vuodet opettivat hänet riittävän sosiaaliseksi ja kasvattivat hänet kirjailijaksi.

Ensimmäinen teos Hear the Wind Sing ilmestyi 1979 (ei suomennettu) Murakamin ollessa 30-vuotias. Pinball, 1973 (ei suomennettu) ilmestyi 1980 ja suuresti rakastamani Suuri lammasseikkailu 1982, minkä jälkeen Murakami jättäytyi kokopäiväiseksi kirjailijaksi. Silloin alkoi myös juokseminen, koska hänen piti löytää tapa pysyä fyysisesti kunnossa. Murakami on kaukana boheemista kirjailijasta, sillä hän elää erittäin terveellistä ja kurinalaista elämää tavoitteenaan pysyä kunnossa pitkälle vanhuuteen.

Tässä kirjassa päästään Murakamin mukana maailmalle: Hawaijille, Yhdysvaltoihin, Tokioon ja muualle Japaniin ja seurataan hänen valmistautumistaan vuoden 2005 New Yorkin maratonille. Minä en ole koskaan juossut, mutta kirja oli kiinnostavaa kuunneltavaa siitä huolimatta, saahan siitä paljon tietoa Murakamin persoonasta ja kirjailijuudesta. Lokakuussa ilmestyy Murakamilta novellikokoelma Ensimmäinen persoona (Tammi). Sitä odotellessa!

Bloggaukseni Murakamin teoksista:

Haruki Murakami - What I Talk About When I Talk About Running
F. W. Howes Ltd 2016
Äänikirjan lukija Ray Porter
_____________________

In 1982 Murakami began running to keep fit. Here, he reflects on his running experiences. Equal parts travelogue, training log, and reminiscence, this revealing memoir covers his preparation for the 2005 New York City Marathon. By turns funny and sobering, playful and philosophical, this is a must read for fans of this masterful writer, and for the increasing number of people who find a similar satisfaction in running.

2 kommenttia:

  1. Norwegian Wood oli ihanan surumielinen kirja. Muut lukemani ovat aika haalean vaaleita, jjoissa ei ollut juuri draamaa eikä juonikoukkuja. Kirjahyllyssä odottaa 10cm paksu Vieterilintukronikka lukemista. Ehkä joskus...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Murakami tosiaan jakaa mielipiteitä. Vieterilintukronikka on mielestäni yksi parhaista.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.