4. toukokuuta 2022

Liane Moriarty - Omena ei kauas putoa


Tennisvanhemmat ovat oma lajinsa.

Sidneyssä asuva Liane Moriarty on kansainvälinen bestselleristi ja Omena ei kauas putoa on hänen kahdeksas suomennettu teoksensa. Itse olen lukenut Moriartyltä aiemmin vain Tavalliset pikku pihajuhlat enkä siitä kovin innostunut. Maailmantilanteen takia kaipaan tänä keväänä kuitenkin enemmän viihdettä, joten päätin ottaa tämän tiiliskiven kuunteluun - yli viisisataa sivua ja 17 tuntia kuunneltavaa!

Minua kiinnostaa ATP-tennis ja seuraan kisoja ja rankingejä, joten se että kirja pyörii tenniksen ympärillä oli tervetullut juttu. Keskiössä on Delaneyn tennisperhe, jonka elämää tennis on värittänyt aina. Seitsemänkymppinen Joy Becker (ei sukua Borikselle!) oli ennen avioitumistaan lupaava tennistähti, joka siirtyi valmentamiseen avioiduttuaan Stan Delaneyn kanssa. He perustivat oman tennisakatemian, jossa kaikki neljä omaa lastakin harjoittelivat ja tähtäsivät huipulle. Akatemian kovin pelaaja oli Harry Hadard, joka Delaneyltä lähdettyään voitti mm. Wimbledonin ja US Openin kaksinpelimestaruudet. 

Nyt seitsemänkymppiset Joy ja Stan ovat myyneet yrityksensä ja yrittävät totutella eläkeläisen elämään, joka kiihkeitten yritys- ja valmennusvuosien jälkeen on äärettömän tylsää. Eräänä iltana heidän ovelleen ilmestyy hento ja laiha Savannah, joka sanoo paenneensa väkivaltaista poikaystäväänsä. Delaneyt ottavat parikymppisen tytön suojelukseensa ja luokseen asumaan ja etenkin Joysta on ihanaa kun Savannah vapauttaa hänet ruuanlaitosta. Neljän nuoren tennispelaajan perheessä se olikin ollut vuosikaudet uuvuttavaa.

Aikuiset, jo tahoillaan asuvat, lapset Amy, Troy, Logan ja Brooke suhtautuvat epäilevästi tyttöön ja ryhtyvät urkkimaan tästä tietoja. He tuntevat mustasukkaisuutta, sillä äiti tuntuu kehuvan Savannahia enemmän kuin heitä, ostaa tälle koruja ja vaatteitakin. Seuraa iso kriisi, jonka seurauksena Savannah muuttaa pois, mutta sitten yhtenä kauniina päivänä äiti Joy katoaa jäljettömiin. Joyn puhelinkin löytyy sängyn alta eikä äidin sekopäinen tekstiviesti selvennä yhtikäs mitään. Lopulta tehdään katoamisilmoitus ja poliisi alkaa tutkia asiaa.

Romaani on siis muhkea ja sivuilla ehtii tapahtua vaikka mitä eikä perhe siloisen kuorensa alla ole aivan ongelmaton. Sisaruksilla on kaikenlaista sanottavaa toisistaan ja Joyn ja Stanin välilläkin on ristiriitoja. Naapurin valvontakamera näyttää Stanin kantavan talosta isoa pakettia, Joyn ruumista mitä ilmeisimmin, ja hänestä tulee vaimonsa murhassa pääepäilty. 

Moriarty kuvaa perheenjäsenten välisiä suhteita todella herkullisesti ja huumorilla. Erityisesti mieleeni jäi isänpäiväjuhlat Delaneyn kodissa, jolloin raa’at totuudet lentelivät. Sisarusten välillä kyti pinnan alla kaikkea sekä menneestä että nykyisyydestä juontuvaa. Kukaan heistä ei onnistunut parisuhteissaan ja Joy haikaili turhaan lapsenlapsia. Omena ei kauas putoa oli viihdyttävä tennismaailmaan sijoittuva romaani. Sen iso miinuspuoli minulle oli sen pituus, sillä keskittymiseni herpautui tuon tuostakin lukemattomien sivujuonien parissa ja sinnikkyyttä todella tarvittiin.

Liane Moriarty - Omena ei kauas putoa
Alkuteos Apples Never Fall
Suomentanut Helene Bützow
Wsoy 2022
Äänikirjan lukija Sanna Majuri
_____________________

Liane Moriarty (s. 1966) on Australian menestyneimpiä kirjailijoita, jonka huippusuosittuja teoksia on myyty maailmanlaajuisesti yli 20 miljoonaa kappaletta. Moriarty on mustan huumorin ja terävän itseironian taituri, joka osaa käsitellä vakavia aiheita kepeällä otteella: kirjoja lukiessa virtaavat sekä nauru että kyyneleet. Hyvä aviomies nousi Moriartyn läpimurtoteokseksi ja Big Little Lies -tv-sarja sinkautti hänet kansainvälisesti tunnetuksi kirjailijaksi. Omena ei kauas putoa on Moriartyn kahdeksas suomennettu romaani. Liane Moriarty asuu Sydneyssä miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.