5. huhtikuuta 2016

Audrey Magee - Sopimus

Irlantilainen Audrey Magee on viisikymppinen toimittaja ja kolmen lapsen äiti. Toiseen maailmansotaan ja Natsi-Saksaan sijoittuva Sopimus on hänen loistavasti menestynyt esikoisteoksensa. Tässä linkki kirjailijan haastatteluun.

Sopimus alkaa yllättävästi. Peter Faber taistelee natsien itärintamalla, Katharina Spinell asuu Berliinissä. Samalla kellonlyömällä pappi vihkii heidät avioliittoon satojen kilometrien päässä toisistaan, he eivät ole koskaan tavanneet. Peter halusi naimisiin, koska sai naimalomaa ja tauon uuvuttavasta sotimisesta; Katharina turvatakseen itselleen sotilaan leskeneläkkeen aviomiehen mahdollisesti kaatuessa, ja myös saadakseen etäisyyttä hermoilleen käyvään äitiinsä. Ei ollut puolisoitten ensi tapaaminen romantiikalla silattu: Peter saapui Berliiniin täitä kuhisevana. Mutta kemiat kohtasivat ja rakkaus syttyi.

Katharinan isä toimii Puolueelle tärkeän Herr Weinartin oikeana kätenä häätäen mm. juutalaisia pois kodeistaan. Ennen Peterin paluuta rintamalle myös hän osallistuu näihin yöllisiin puuhiin. Puolueelle uskollisina Spinellit saavat monia etuja: juutalaisilta riistetyn upean asunnon, koruja, juhlia ja yllin kyllin ruokaa muun Berliinin näkiessä nälkää. Führerin leipurin suklaakakkua, ostereita, katkarapuja... On vain kylmästi suljettava silmät juutalaisten kohtalolta, eivätkä Spinellit heihin ajatustaan uhraakaan.

Katharina elää yltäkylläisyydessä, kun taas Peter joutuu takaisin epäinhimillisiin oloihin itärintamalle. Saksan 6. armeija suuntaa Stalingradiin Venäjää valloittamaan. Magee kuvaa kauhuja ja verta kaihtamatta, miten hirvittävissä oloissa saksalaiset sotilaat Venäjän pakkasissa taistelivat. Liian pieni miesvahvuus, armoton pakkanen, mustiksi sieniksi paleltuneet varpaat ja sormet, ruokaa ei ollut, vahvistuksia ei tullut, toverit haavoittuivat ja kuolivat vierellä. Koko surkeus päättyi 300.000 saksalaissotilaan motitukseen, nälkäsaartoon ja murskatappioon Stalingradissa. Osa antautuneista päätyi pakkotyöleireille Siperiaan.

En innostunut teoksesta alkuun ollenkaan. Se vaikutti halvahkolta ja kliseiseltä rakkausromaanilta. Mutta sitten Mageen teksti alkoi viedä ja syvetä. Vastakkainasettelu - Katharinan ylellinen elämä natsipiireissä vs Peterin epäinhimilliset koettelemukset jalkaväkimiehenä etulinjassa - heitti silmille sodan koko mielettömyyden. Natsiupseerit turvassa Berliinissä, tykinruokana alempiarvoiset. Opportunismi oli huipussaan.

Stalingradin taistelun antautuneista ei sopinut puhua. He olivat pettäneet Führerinsä ja isänmaansa, heillä ei ollut rohkeutta. Kuollut oli sankari, antautunut ei. Berliinin pommitusten jäljiltä kaupunki oli raunioina, pommisuojissa värjötettiin yö yön perään. Ruoka loppui, kaikki elollinen syötiin sodan loppuvaiheessa niin Berliinissä kuin itärintamalla.

Tekstin edetessä sota tuli iholle. Sopimuksesta muodostui vavisuttava puheenvuoro sodan ja fanaattisten ideologioiden mielettömyydestä ja vastenmielisyydestä. Voittajat toimivat Berliinissäkin kuten voittajat ovat aina toimineet: raiskaamalla naiset horjutetaan vihollista syvimmin. Katharina odotti miestään palaavaksi vuosikaudet, mutta hänen rakkautensa sysättiin loppupeleissä säälimättömästi katuojaan. Surullinen loppu, surullisia tavallisten ihmisten kohtaloita suurvaltapolitiikan ja suuruuskuvitelmien pyörteissä.

Kirjan ovat lukeneet mm. Kirjakaapin kummitus, Lumiomena, Mari A...

Audrey Magee
The Undertaking 2013
Sopimus
Suomentanut Heli Naski
Atena 2015
★★★★
Kirjastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.