25. kesäkuuta 2016

Märta Tikkanen - Vuosisadan rakkaustarina


Märta Tikkanen kirjoitti Vuosisadan rakkaustarinaa valvottuina öinä punaisessa sohvassaan vaikeana valkoisena talvena. Henrikin alkoholinkäyttö oli riistäytynyt, ristiriidat kärjistyneet ja lapset oireilivat rajusti. Kirja oli riipaisevaa luettavaa. Tikkanen kuvaa runoissaan luihin ja ytimiin menevästi alkoholistiperheen elämää. Järkyttävintä oli lukea lasten peloista.

Kirjassa on Märtan ahdistuneita ajatuksia kaiken tämän monimutkaisen sekasorron keskellä. Tuskaista pohdintaa Henrikin demonisoivasta, tukahduttavasta rakkaudesta, Märtan vapaudenkaipuusta ja Arbiksen työyhteisön merkityksestä  pakopaikkana. Voin hyvin eläytyä Märtan sudenhetkiin, jolloin seinät tuntuivat kaatuvan päälle.

Minusta nämä kirjat - Kaksi ja Vuosisadan rakkaustarina - tukivat erinomaisesti toisiaan syventäen näkemystä Tikkasten hurjasta avioliitosta. Lainaan tähän muutamia otteita Vuosisadan rakkaustarinan tuskaisista ajatuksista. Runoissa ei juuri ole välimerkkejä, huomautus siltä varalta jos ihmettelette.


Aikaisemmin / olit häijy ja pureva / vain silloin kun joit. / Nykyään olet / vielä häijympi ja purevampi / kun olet selvä. / Tulee mieleen: eihän sinun / tarvitsisi juoda / nyt kun voit olla / selvänäkin häijy. / Vaikka ehkä on hyvä / että juot / välillä / silloin joka tapauksessa sammut / joskus.

Monta vuotta / pidit minua halstarilla / puhumalla aina / itsemurhasta / kun joit.


Jos en olisi rakastanut sinua / niin suunnattomasti / ja aina uskonut / sanoihisi / että tämä oli viimeinen kerta / ehdottomasti ja peruuttamattomasti / kaikkein viimeisin kerta / kun joit / olisi ehkä ollut / helpompaa / kestää / ne kerrat jotka tulivat sitten

Me emme muuta erillemme / vaikka haluaisimme / siksi että emme vieläkään / voi muuten olla / kuin lähekkäin / Jos tämä on vihaa / Millaista sitten on rakkaus?

Kuinka pikkumaiselta / vaikuttaakaan / minun hapen ja raittiin ilman tarpeeni / verrattuna / sinun äärettömään rakkauteesi

Niin kauan kun minulla on / kuluttava virkistävä / turruttava työni / minulla on joka tapauksessa paikka / missä voin olla / ilman sinua / niin että jaksan / tulla taas kotiin / luoksesi


Aina / kun palasin luoksesi / minä palasin / koska sinun kanssasi / enkä kenenkään muun / tahdoin olla / Vasta sitten / kun uskallat uskoa / että tämä päivä / ja kaikki muut päivät / ovat minulle vapaata valintaa / - sinä tai ei sinua - / voimme me, sinä ja minä, / jatkaa elämäämme / yhdessä

Vuosisadan rakkaustarina ei ole yhtään haalistunut melkein 40 vuodessa. Suosittelen sitä luettavaksi jokaiselle, jolla on läheisenä tai ystävänä alkoholisti.
Mietteeni kirjasta Kaksi.

Kirjasta löytyy useita bloggauksia, tässä niistä kaksi: Kirjan jos toisenkin ja Luetut, lukemattomat


Århundradets kärlekssaga 1978
Vuosisadan rakkaustarina 
Suomentanut Eila Pennanen
Tammi 1978
★★★★
Kirjastosta.

4 kommenttia:

 1. Estimada Riita:
  Enhorabuena por la labor que haces, fomentando la lectura.
  Gracias.
  Un saludo.

  P.D, No he conseguido localizar el libro de que hablamos. Gracias de todas formas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gracias por visitar Manuel.
   Se puede encontrar este libro en Casa de libros con el título La historia de amor del siglo / Marta Tikkanen. Los puntos sobre a son estilo finlandés. Así dicen allí:

   En 1978 se publicó e Finlandia La historia de amor del siglo de Märta Tikkanen, que iba a convertirse en uno de los poemarios de mayor éxito de la historia de país. La historia de amor del siglo cuenta la relación de una pareja enamorada, la autora y su marido, el exitoso escritor y artista gráfico, Henrik Tikkanen, cuyo amor se ve dificultado por el alcohol. Narra los problemas cotidianos, los conflictos que el alcoholismo causa a la familia, el deterioro de lo que fue la historia de amor inicial, el apoyo, comprensión y consuelo que recibe la protagonista de otras mujeres y finalmente la toma de conciencia de su identidad como ser humano, con vida propia. Del poemario se han hecho diversas versiones escénicas en Finlandia, Suecia y otros países. En Alemania se ha representado en más de 50 teatros. Nuestra edición incluye ilustraciones realizadas por Henrik Tikkanen para el libro de su esposa, así como un prólogo de su traductor al castellano Francisco J. Uriz y un epílogo de la propia autora. 220 páginas

   Poista
 2. Riitta, tämä on kyllä hurja kirja. Märta on kertonut, että hänen kasvoilleen syljettiin työväenopiston pihassa, jossa hän toimi rehtorina kirjan julkaisun jälkeen. Ikonisen taiteilijan huonompaa puolta ei olisi saanut paljastaa.

  Täällä löytyy sinulle haaste, ole hyvä!
  http://marjatankirjat.blogspot.fi/2016/06/elakoon-essee.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurkin näin Marjatta. H Tikkasella oli melkeinpä kulttiasema kirjojensa ja piirtostensa ansiosta. Ei ihme että Märta synnytti skandaaln.

   Kiitos esseehaasteesta!

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.