17. lokakuuta 2016

Tuula-Liina Varis - Huvila

Huvila vie lähimenneisyyteemme 1920-luvun lopulta sota-ajan kautta 50-luvun alkuun. Tapahtumat sijoittuvat Turkuun ja lähiympäristöön. Päähenkilöiden kanssa elämme 30-luvun suuren pörssiromahduksen, jolla oli vaikutuksensa Suomessakin. Elämme kiihkeitten kansallisuusaatteitten nousun, Mussolinin Italian, Francon Espanjan ja etenkin Hitlerin Saksan tapahtumissa. Talvisota, jatkosota, sitten hävinneen rauha kipuiluineen. Päähenkilöt vanhenivat, maailma muuttui, rauhan palattua kukaan ei ollut entisensä.

Nuori varakkaan perheen tytär Raakel on elänyt erittäin suojattua elämää. Tämän päivän näkövinkkelistä on jopa vaikea uskoa todeksi kaikkia kahlitsevia sääntöjä, joita nuorelle naiselle  tuolloin asetettiin. Sitten Raakelin perhe saa kutsun komean ja kuuluisan taiteilija Aksel Korkeakorven näyttelyn avajaisiin. Mies lumoaa kokemattoman Raakelin, häitä vietetään lyhyen seurustelun jälkeen ja nuoripari muuttaa taiteilijan syrjäiselle hulppealle huvilalle Korpivillaan.

Aksel on mies, joka ihannoi fasismia ja erityisesti Saksan kansallissosialismia. Hän piipahtelee tuon tuostakin Helsingissä salaisissa poliittisissa kokouksissa, joista nuori vaimo ei tiedä mitään. Syntyy tytär Leea. Ja sitten Aksel esittää lauantaisaunan hämärässä järkyttävän kysymyksen: Raakel, onko sinun äitisi juutalainen? Raakelin vastaus muuttaa heidän elämänsä, sillä seuraavana aamuna Aksel poistuu huvilasta eikä tule takaisin. Hän matkustaa Saksaan Führerin sisäpiireihin tärkeään virkaan ja hylkää vaimonsa ja pienen tyttärensä Korpivillaan. Lähettää sentään kuukausittain rahaa, jonka saannin ehtona on ehdoton yhteydenpidon välttäminen.

Variksen tarina vei minua. Se oli kaikessa surullisuudessaan rehellisen tuntuinen kuvaus ihmiskohtaloista kansallisaatteiden ja sodan jaloissa. Nuori, tulevaisuudenuskoa täynnä oleva Raakel yritti aluksi niin kovin, palvoi miestään, tuki ja ymmärsi. Hylätyksi tuleminen söi hänen elämänhalunsa vähä kerrassaan. Tytär Leea kasvoi ilman isää masentuneen äidin hoteissa. Onneksi oli Selma, naapurista piiaksi tullut toimen ihminen, joka piti langat käsissään ja loi Leealle kodin.

Sodan loputtua paljastuu Akselin Saksan elämästä vielä viimeinen isku, joka murtaa Raakelin tyystin. Ajatuksia herättävä ja rajun karu tarina, elävää ajankuvaa Suomesta ja Euroopasta kaikkine kiihkeine ja kammottavine aatteineen. Variksen teksti oli todentuntuista, hallittua ja kaunista. Hieno kirja, pidin ja viihdyin.

Tuula-Liina Varis
Huvila
Wsoy 2016
✮✮✮✮
Kirjastosta

4 kommenttia:

  1. Tämä on ollut kiikun kaakun, että luenko vai en. Tykkään kyllä Variksen kirjoista. Ihana sukunimi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolmen naisen surulliset kohtalot plus hyvää ajankuvaa. Minua kiinnosti.

      Poista
  2. Tuula-Liina Varis vakuutti minut jälleen kerran. Pidin tarinasta. Huvila pakottaa lukijan ajattelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli todella hyvä kirja. Natsismi (ja toki muukin) meni luihin ja ytimiin.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.