18. helmikuuta 2019

Marja Toivio - Lapsilta kielletty


Asianajajana pitkään toimineen Marja Toivion viidennessä romaanissa Lapsilta kielletty tutustutaan netin vaaroihin ja kahteen ns. hyväosaiseen ja hyvin toimeentulevaan helsinkiläiseen perheeseen. Kaikki näyttää ulospäin olevan erinomaisesti, mutta silti avioparien suhteissa on pahaa kitkaa. Toisen parin teini-ikäinen tytär irrottelee vähemmän järkevällä tavalla ja miehiä vie ökyily kaveriporukassa, viina ja seksi.

Taija ja Tommi ovat kolmevitoset pienten tytärten vanhemmat. Vaimo on jättänyt toimittajan työnsä ja ryhtynyt kotiäidiksi, eihän heidän perheensä muuten toimisi. Mies on Kokoomuksen ensimmäisen kauden kansanedustaja, joka on lumoutunut urastaan ja sen tuomista menoista. Hän elää edelleen kuin sinkku, vaikka perheenisä onkin. Naissuhteita on ollut koko nelivuotisen avioliiton ajan ja naiset ovat koko ajan käyneet nuoremmiksi. Salainen, kaverien seksikokemusten ja -kuvien jakoon perustettu FB-ryhmä ei riitä, vaan yhtenä syksyisenä viinanhuuruisena iltana tulee eksyttyä porukassa arveluttavalle chattisivustolle, jolla heitetään provosoivaa seksiläppää alaikäisten teinityttöjen kanssa.

Mirja ja Paavo ovat rikosasianajajia, joilla on yhteinen asianajotoimisto. Miehellä on edellisestä liitostaan täysi-ikäinen poika, yhteinen tytär Essi on neljätoista. Molemmat ovat päälle viiskymppisiä, nainen edelleen hoikka ja tyylikäs, mutta miehellä on vatsakumpu ja combover-kampaus. Säpinä makuuhuoneesta on kadonnut vuosia sitten, miehellä on vieraita naisia ja vaimo tarvitsee joka ilta rauhoittavia voidakseen nukkua. Herran taiteenkeräily vie perheeltä Kruununhaan arvoasunnon ja merenrantahuvilan, sillä useimmat taidehankinnat ovat osoittautuneet väärennöksiksi ja pikavipit ovat ulosotossa.

Molemmat miehet ovat henkilöhahmoina kuvottavia, mutta pahinta on, että heidän kaltaisiaan narsisteja ja munallaan ajattelevia on varmasti oikeastikin olemassa. Toivio kirjoittaa oman asianajokokemuksensa pohjalta  asiantuntevaa ja ajassa kiinni olevaa tekstiä. Parisuhdekuvauksen ohella lukija perehdytetään heränneestä seksuaalisuudestaan hurmioituneiden nuorten tyttöjen harkitsemattomaan nettikäyttäytymiseen. Kun siiderihiprakassa innostutaan chattailemaan pikkutuhmia ja vähentämään vaatetta webbikameran edessä, voi päätyä jonkun pedofiilin ja pervertikon kiristämäksi: tyttöä painostetaan tapaamisiin tai paljastamaan lisää pintaa uhkaamalla, että kaikki päätyy muuten eri somekanaviin. Ja kyllä, tätä tapahtuu Suomessakin!

Tämän päivän nuoret ovat fiksuja ja itseensä luottavia, mutta joskus arvostelukyky voi notkahtaa ja seuraukset olla kovia. Netti on hyvä ja netti on paha,  ilman sitä nykyihmiseltä puuttuu jotain olennaista. Nuorten seksisuhteita ja -kokeiluja ei mikään voi estää eikä ole ollenkaan suoraviivaista sanoa kenen on aloite ja onko kyse lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Jos tyttö on 14 ja poika 19, onko kyseessä aina rikos? Lapsilta kielletty antaa paljon ajattelemisen aihetta. Kaikesta hyvästä huolimatta teos jäi hiukan etäälle. Johtuiko tämä ehkä sittenkin turhan övereiksi viedyistä mieshahmoista vai pienoisista rouvalitmäisistä piirteistä, joista en jaksa innostua? Esimerkiksi Taijan ja Tommin suhde kääntyi makuuni liian siirappiseksi ja naiiviksi. Itse olen hyvin skeptinen ’parannuksen’ tehneen Tommin seksiaddiktion suhteen, mutta toki ihmiset voivat muuttua.

EDIT
Tämän päivän Iltalehdestä löytyy aika pöyristyttävä juttu ja monta linkkiä aiheesta. Toimittajat tekeytyivät teinitytöiksi ja kirjautuivat yhteen nuorten suosimaan viestipalveluun. ’Ryönää’ alkoi nopeasti tulvia vanhemmilta miehiltä tyttöjen iästä välittämättä. Luin juttuja mm. groomingista, mitä vanhempien tulisi tietää, miten toimia; Väestöliitolla on ohjeita yms. Onhan tämä järkyttävä ilmiö eikä yksikään vanhempi saa piiloutua oman tietämättömyytensä taakse.

Marja Toivio - Lapsilta kielletty
Arktinen Banaani 2018
***
Lukukappale kirjailijalta - kiitän
_______________

Helmet-haaste: 1 (ihmiskasvot), 25 (uusi kirjailija), 35 (kirjassa on yrittäjä), 37 (pienkustantamon julkaisu)

Marja Toivion tuotanto:
Suljettu ovi (Minerva 2008)
Lastani et tapaa (Arktinen Banaani 2013)
Lain yläpuolella (Arktinen Banaani 2014)
Kuka lasta varjelee (Arktinen Banaani 2016)
Lapsilta kielletty (Arktinen Banaani 2018)

6 kommenttia:

  1. Jo kirjan aihe on sellainen, että haasteellista on siitä saada uskottavaa ja myös, niin kuin minä aina toivon, elämyksellistä lukukokemusta. Ehkä tämä monia kiinnostaa ajankohtaisuutensa vuoksi, mutta minulta jää lukematta, varsinkin kun kerroit omat kokemuksesi tästä, Riitta. Taideväärennöksiä ... pettäviä aviomiehiä ...siirappia ... ja yksipuolista mieskuvaa ... ei kuulosta houkuttelevalta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä oli paljon asiantuntevaa ja painavaa asiaa erityisesti nuorten tyttöjen osalta, ja Toivion teksti juoksee hyvin. Minua vähän hämmensivät nämä avioliittokuvaukset. Voivatko naiset olla noin sinisilmäisiä? Ehkä kirjailija veti tarkoituksella mieskuvat överiksi? Mutta onneksi molemmat suunnittelivat eroa noista rentuistaan :) Taaskaan en voi enempää kertoa kuin jo olen kertonut!

      Poista
  2. Ajattelin ensin, että kirjan luettuani voisin (ehkä) antaa sen luettavaksi lähipiirin fiksuille ja itseensä luottaville nuorille, joiden arvostelukyky voi pettää, etenkin porukassa. Mutta tämä ei taida ollakaan sellainen kirja, jonka "jättäisin" nuoren näkyville. Vaikka kirjan nimi voisi toimia huokuttimena lukemiselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että tämä on enemmän suunnattu nuorten vanhemmille. Sillä en usko, että nuoria nuo avioliittokuvaukset kiinnostavat. Vaikka minä en vaativana lukijana niin innostunutkaan, jollekin muulle voi olla hyväkin lukukokemus.

      Poista
  3. Marjan kirjat ovat kyllä todella hyviä ja hän saa hyvin syvyyttä juuri esimerkiksi asianajaja taustastaan. Tätä kirjaa en ole lukenutkaan aikaisemmin, joten pitää ehdottomasti ottaa seuraavaksi lukuun. Kiitos kivasta suosituksesta ja alustuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän aihe oli hyvä ja tärkeä. Minua ärsyttivät vaan nuo määrätyt överiksi viedyt naisten sinisilmäisyydet :)

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.