27. helmikuuta 2019

Kooste helmikuun luetuista


Tervetuloa maaliskuu, lisääntyvä valo ja paljastuva maa! Helmikuu oli aika raskas kuukausi tappoliukkaineen ja vaihtelevine säineen, mutta nyt voi alkaa odottaa jo kevättä. Toivottavasti pienoinen (bloggaus)väsymyskin tässä hellittää... Luin helmikuussa 11 kirjaa, ja ilokseni muutaman myös espanjaksi.


ELÄMYKSELLISIN KOTIMAINEN
Laura Laakso - Mrs. Milkyway **** Aviador 2019
"Kannattaa kiinnittää ehkä tuplat tai jopa triplat turvavyöt ennen kuin lähtee Laura Laakson Mrs. Milkywayn matkaan - sen verran hurjaa ja ilmakuoppaista lento on. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Laakso höystää tarinaansa asiantuntevin ilmailutermein ja intertekstuaalisin kirjallisuusviittein. Mrs. Milkyway - Mrs. Linnunrata - Mrs. Maitotie on mielikuvituksellisinta mitä pitkään aikaan olen lukenut. En tiedä kuka tässä kelasi pelkojaan ja lapsuustraumojaan - lentoemäntänainen vai kirjallisuusguru - mutta hulvatonta ja nautittavaa teksti oli. Romaanissa puidaan paljon kirjoittamisen ja kirjailijuuden haasteita. Uskon että osa pelkojen kelaamisesta on kirjailijan omaa - vaatii rohkeutta ja todellista uskallusta laittaa itsensä likoon näin persoonallisella ja kokeilevalla tekstillä!”

Muut lukemani kotimaiset:
Marja Toivio - Lapsilta kielletty *** Arktinen Banaani 2018
Eeva Kilpi - Kootut novellit ***** Wsoy 1987

ELÄMYKSELLISIN ULKOMAINEN
Almudena Grandes - Los pacientes del doctor García ***** Tusquets 2017
"Tohtori Garcían potilaat (ei suomennettu) sijoittuu Espanjan sisällissodan aikaan ja sen jälkeisiin diktatuurin ja kylmän sodan vuosiin. Päähenkilöt ovat kaksi ystävystä: varakkaan perheen lääkäripoika Guillermo, joka varakkuudestaan huolimatta on republikaani sekä äärimmäisen kurjan lapsuuden kokenut Manuel, joka opiskelee stipendien turvin asianajajaksi ja päätyy maailmalle punaisten vakoojana soluttautuen toisen maailmansodan jälkeen Clara Staufferin verkostoon, joka auttaa natseja ja muita sotarikollisia pakoon Perónin hoiviin Argentiinaan.⠀

Grandesin teksti on vetävää ja elävillä kuvauksilla ja takaumilla ryyditettyä. Hän luo hienon faktan ja mielikuvituksen kudelman, jossa vilisee todellisia historian henkilöitä. Grandes on koulutukseltaan historioitsija ja se näkyy taitavuudessa ja asiaan perehtyneisyydessä. Tohtori Garcían potilaat on yli 700-sivuinen romaani, mutta vauhdikas ja jännittävä kuin trilleri. Loistava teos espanjaksi lukeville ja historiasta kiinnostuneille.”⠀

Muut lukemani ulkomaiset:
Luis Sepúlveda - La sombra de lo que fuimos **** Espasa 2008
Fiona Barton - Lapsi *** Bazar 2019
Luis Sepúlveda - Un viejo que leía novelas de amor **** Tusquets 1988
Lytton Strachey - Kuningatar Viktoria **** Into 2019

ELÄMYKSELLISIN RUNOKOKOELMA
Aki Salmela - Eläimen varjo *** Tammi 2019
"Aki Salmela tuntuu saaneen innoituksensa italialaiselta runoilija-filosofilta Giacomo Leopardilta (1798-1837), jonka paimentolaisen öistä laulua hän referoi. Kokoelma alkaa faabeleilla otsikolla Antropomorfisia eläimiä. Nämä 15 faabelia paljastavat kukin jotain ihmisestä ja näyttävät kuinka naurettavaa on luulotella olevansa maailman ehdoton keskus, jonka ympärillä kaikki pyörii. Osiot Yksinkertaisia asioita ja Lauseita sisältävät aforismin kaltaisia lyhyitä ajatelmia, jotka tuntuivat koleilta ja kyynisiltä, vaikka niistä herkullista itseironiaa ja rentoa huumoriakin löysin. Mutta kyllähän Salmela ihmisen pienuuden runoillaan osoittaa.”

Muut lukemani runokokoelmat:
Juha Vakkuri - Kirjeitä 15-vuotiaalle maalivahdille **** Like 2000
Eeva Kilpi, Ellen Thesleff - Laulu rakkaudesta *** Wsoy 1991


Ihanaa keväänodotusta ja hyviä lukuhetkiä maaliskuuhusi!

6 kommenttia:

 1. Hienoa huomata, miten paljon sait irti Mrs.Milkywaysta, kun minä en saanut mitään :D. Jos se on noin hemmetin hyvä, niin minun on syytä palata siihen uudelleen, jahka kerään kärsivällisyyttä lisää.
  On varmasti myös ainutlaatuista ehtiä lukemaan näin paljon ja osa vielä alkuperäiskielellä. Kiva, kun kerrot lukemistasi meille muillekin, siis minullekin, joka en itse ehdi lähellekään tuota määrää.
  Nyt nautitaan keväänodotuksesta! Lämpimiä maaliskuun päiviä sinulle, Riitta, ja paljon elämyksellisiä lukuiloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva. Kirjoja riittää joka lähtöön ja makuja on monia, kaikki ei puhuttele kaikkia. Olen vähän addikti lukemisen suhteen. Toki riippuu kirjojen paksuudesta, mutta pari kirjaa per viikko on aika normi. Hyvää maaliskuuta sinullekin!

   Poista
 2. Paljon olet lukenut. Kirjavalikoima on mielenkiintoinen, vaikkakaan yhtäkään näistä en ole lukenu. Fiona Bartonin Lapsi ja Lytton Stracheyn Kuningatar Viktoria kiinnostavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bartonin Lapsesta puuttui jännitys, hyvinhän kyllä kirjoittaa.

   Poista
 3. Tiedätkö onko tulossa suomennusta Grandesin kirjasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole tietoa, mutta en usko. Espanjalaisia kirjailijoita käännetään tosi huonosti - markkinoita heille riittää alkukielelläkin. Tsekkasin Amazonista, Grandesilta jokunen on käännetty englanniksi, mutta ei tätä. Suomeksi on vain Lulu, jota itse en ole lukenut.

   Poista

Kiitos kommentistasi - Thank you for your comment ♥ Poistan kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit. All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja. Blogger-blogina Kirja vieköön! noudattaa Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.