1. helmikuuta 2019

Kylmän tammikuun lukuhuiput




Kahdenkympin pakkanen, ihana valo ja sininen taivas näyttivät, että Suomen talvi voi olla kaunis täällä etelässäkin. Vastapainoksi saatiin toki myös harmaita lumisateisia päiviä, jolloin en voinut välttyä ajatukselta, että kohta hautaudun lumeen. Noina huikean kylminä pakkaspäivinä mietin sitä, miten esi-isämme selvisivät hatarissa turvemökeissään? Ollaan me sitkeää kansaa.

Joulukuussa en saanut luettua juuri mitään, nyt taas lukuinto palasi. Luin kolme tämän vuoden uutuutta, muut kymmenen olivat vanhempaa vuosikertaa. Ilokseni sain vihdoin luettua viisitoista vuotta hyllyssä odottaneen Bulgakovin! Taas on äärimmäisen vaikea valita elämyksellisintä kärkikolmikkoa, mutta tehtävä se on, olenhan niin päättänyt.


ELÄMYKSELLISIN KOTIMAINEN
Heikki Kännö - Mehiläistie **** Sammakko 2017

Mehiläistie on trillerin, scifin ja tietokirjan kombo, joka rönsyilee taiteen, taidehistorian, mystiikan ja natsien maailmoissa. Se kiertyy villinä performanssina innoittajansa Joseph Beuysin (1921-1986) elämän ja taiteen ympärille. Kännö punoo tyylilleen uskollisena aivan hulvattoman ja mielikuvituksellisen tarinan joidenkin todellisten henkilöiden ympärille. Asiaa tuntematon lukija ei voi tietää mikä kerrotusta on faktaa, mikä fiktiota. Kännön villi performanssi oli minulle paikoin liian teoreettista ja yksityiskohtaista luettavaa, mutta enimmäkseen riemastuttava ja hauskoin kääntein ryyditetty lukukokemus.

Nämä kaksi vahvaa kotimaista uutuutta luin myös:
Katja Kärki - Jumalan huone ***** Bazar 2019
Johanna Laitila - Lilium regale **** Gummerus 2019

Hieno 90-luvun laman ja mutkikkaiden ihmissuhteiden kuvaus:
Pirjo Toivanen - Pyhä paha perhe **** Stresa 2017


ELÄMYKSELLISIN ULKOMAINEN
Anilda Ibrahimi - Punainen morsian ***** Tammi 2010

Punainen morsian on Italiassa asuvan Anilda Ibrahimin (s. 1972) esikoisromaani, ja hän kirjoittaa italiaksi. Teos on lumoava kuin satu tai kuin albanialaisten kansantarujen ikiaikainen balladi, vaikka kertookin hyvin traagisista kohtaloista. Albaniassa perinteisesti morsian on pukeutunut punaiseen, huntua myöten - siitä kirjan nimi. Ibrahimi kertoo Albanian perinteistä ja naisten elämästä maassa, jossa naiset ovat joutuneet aina suvun kunnian traagisiksi maksumiehiksi.

Luin kesällä Ibrahimin upean teoksen Ajan riekaleita. Punainen morsian on aivan yhtä kiehtova ja hieno kuvaus menneestä elämästä pienessä Albanian vuoristokylässä. Suvun ja perheen yhteys on luja, uskotaan varmuuden vuoksi sekä Allahiin että Jumalaan, mutta haetaan apua myös derviššeiltä, ennustetaan kahvinporoista ja vainajille kerrotaan suvun tuoreimmat uutiset. Monen sukupolven naisten kohtalot limittyvät maan ja maanosan poliittisiin mullistuksiin.

Tämä klassikko vihdoin selätetty!
Mihail Bulgakov - Saatana saapuu Moskovaan ***** Wsoy 2002
Colm Tóibín - Brooklyn **** Tammi 2011

Pari dekkariakin  tuli luettua:
Fred Vargas - Pystyyn kuolleet **** Gummerus 2019
Lina Bengtsdotter - Francesca *** Forum 2018


ELÄMYKSELLISIN RUNOKIRJA
Veera Antsalo - Imago **** Teos 2018

Juoni on kaaoksen mestari, 
mutta kaaos on yllättävän hyvä järjestämään 
- kun sille antaa mahdollisuuden. 

Omppu on julkaissut iloksemme kokeellisen kirjallisuuden haasteen. Kukin voi määritellä kokeellisuuden omalla tavallaan. Itse määrittelin leikkimielisesti näin: Uutta kirjallisuutta, josta en ymmärrä juuri mitään. Veera Antsalon Imago istuu mielestäni hyvin tähän luokitteluun, sillä en tiedä mikä on runokokoelman tarkoite tai mihin Antsalo pyrkii. Mutta sen tiedän, että kokoelma on vangitseva ja taianomainen. Sana imago tarkoittaa myös täysikasvuista perhosta. Se ei minulle lukiessa avautunut, mutta selittää hyvin runojen miljoonat surisevat hyönteiset.

Runoissa on kulmia, näkökulmia ja käännöksiä - aina oikealle, oikealle ja oikealle; usein tipahdetaan kuvailun ulkopuolelle. On kohinaa ja kvintesenssiä; on lasia ja heinää ja peilejä. On kaiteita, portaita ja hiekkaa. Myös tektonisia, ornitologisia ja botaanisia syitä; on periytyvää huimausta, film noiria ja neorealismia. Ja viisi miljardia vuotta vanha aurinko loistaa kaiken yllä. Kaikki on Suurta Mysteeriä ja maailmankaikkeus laajenee - tai jotain sinne päin!

Teos on Runeberg-palkintoehdokas 2019. Raati totesi näin:
"Raatiin teki vaikutuksen, miten teos vie lukijan kuvailun ulkopuolelle. Veera Antsalo onnistuu virittämään runoelmaan äänimaailman, josta syntyy niin houkutteleva ja viekoittelevan vino tila–aika-avaruus, että kuvien vilistäessä lukija halukkaasti lähtee matkaan kauas kuvailun tuolle puolen.”

Muut lukemani runokirjat:
Heli Laaksonen - Pulu uis, Raparperisyrän, Vissinki-laulut **** Sammakko 2015
Aila Meriluoto - Tämä täyteys, tämä paino *** Wsoy 2011
Kohtaamisia - Edith Södergran ja Helene Schjerfbeck, toim. Karri Kokko **** Wsoy 1982


Uuutuuskirjojen varauksia alkaa saapua helmikuussa kirjastosta - jännittävää.

Aurinkoista helmikuuta ja antoisia lukuhetkiä sinulle hyvä lukijani!
- riitta

9 kommenttia:

  1. Tuota esivanhempiemme selviämistä Suomen oloissa minäkin olen miettinyt.
    Toivasen Pyhä paha perhe, Toibin Brooklyn, Bulkakovin Saatana saapuu Moskovaan ja Ibrahimin Punainen morsian, olen lukenut. Joskus näemmä tulee melkein bingo.
    Hyvää helmikuuta Riitta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein bingo :) Bloggaajien kuukausikoosteista löytää lukuvinkkejä... Hyvä helmikuuta Kirsti.

      Poista
  2. Mahtavaa, että pidit Ibrahimin kirjoista noin paljon, niin minäkin.
    Ajattele, että ennen vanhaan talvet olivat vielä kylmempiä.

    Mukavaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin kouluni Imatralla ja koulumatka oli tosi kylmä 2 - 2,5 km suuntaansa. Silloin ei ollut busseja. Eläköitynyt isä vei paimmilla pakkasilla, mutta kaunistahan silloin oli.

      Ibrahimin teokset viehättivät minua tosi paljon. Kaunista viikonloppua Mai.

      Poista
  3. Itselläni on nyt lukujumi joten askartelen vaihteeksi,kun luen en askartele. Hyviä kirjoja on paljon,listani kasvaa,ehkä en kerkiä koskaan lukemaan kaikkia mutta on ainakin mistä valita. Kiitos taas esittelysitä ja oikein antoisaa helmikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jumit tulee ja menee, niin se on täälläkin. Ja sitäpaitsi vaihtelu virkistää! Mukavaa viikonloppua.

      Poista
  4. Olen lukenut näistä kauan sitten Saatana saapuu Moskovaan, Brooklynin ja Meriluodon runokirjan ja uudempina Heli Laaksosen runokirjat, Ibrahimin Punaisen morsiamen ja nyt viimeksi Lilium regalen.

    On kyllä kunnon talvi. Tekee mieli ottaa lumikuvia, kun puissakin on niin kaunis lumikuorrutus. On myös hauskan näköistä, kun jotkut paikat hautautuvat lumeen. Meidän lähellä on leikkikenttä, joka lumen alle jääneenä muistuttaa jotain aavemaailmaa ja kävelylenkkini varrella on useampi pyramidia muistuttava lumiauran kokoama vuori. Peräkkäisinä nämä pyramidit ovat kuin Alpit.

    Mukavaa viikkonloppua, Riitta!

    VastaaPoista
  5. Paljon samoja ollaan luettu Marjatta. Tammikuu on tosiaan näyttänyt kauniit, joskin raskaat puolensa. Lumitöitä on ollut paljon. Hyväähän se kunnolle tekee ja ulkoilu on kivaa. Poikkeuksellisen paljon on lunta Uudellamaalla. Keväisin joskus ajattelee, että lumi sulaa vasta juhannukseksi, mutta kyllä aurinko ja lämpö saavat ihmeitä aikaan. Hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
  6. Riitta,
    Helsinki is so different from what I saw in September. What stunning winter photos.
    Have a nice weekend
    Warm hugs
    Maria
    Divagar Sobre Tudo um Pouco

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.