2. lokakuuta 2019

Katri Kirkkopelto - Lintu Sininen


Kirjailija ja kuvittaja Katri Kirkkopelto on kuvittanut ja uudelleen kirjoittanut tämän päivän lapsille ymmärrettävään kieliasuun Zacharias Topeliuksen rakastetun satunäytelmän Lintu Sininen. Kirjassa on aivan ihana kuvitus ja kokonaisuuten liittyy samanniminen klassisen musiikin CD. Teoksen sisältämällä levyllä sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian tulkitsevat Jonne Valtosen tätä projektia varten säveltämän Lintu Sininen -teoksen Vaasan kaupunginorkesterin solisteina.


Kuningattaren tytär Rosamunda

Lintu sinisen pohjana on vanha kansansatu, josta Topelius kirjoitti oman satunäytelmäversionsa vuonna 1859. Kurkkailin sen sanoja täältä, ja totta tosiaan, nykylapsilla olisi ymmärtämisvaikeuksia. Lastenkeskuksen sivulla Kirkkopelto sanoo, että myös huumoria piti päivittää. Topeliuksen versiossa melumestari Holofernes toikkaroi huppelissa, nyt hän pörhistelee vain itserakkauttaan. Tässä sadussa on paha ja vehkeilevä äitipuoli, kuningatar Sibylla ja hänen tyhjäpäinen tyttärensä, nakeista tykkäävä Rosamunda. Kuningatar haluaa naittaa oman tyttärensä prinssi Amundukselle, vaikka tämä on tykästynyt hänen tytärpuoleensa, hyvään prinsessa Florinnaan.

HENKILÖT
Kuningas Guido
Kuningatar Sibylla, kuninkaan toinen puoliso
Prinsessa Florinna, kuninkaan tytär 
Rosamunda, kuningattaren tytär
Prinssi Amundus
Holofernes, melumestari
Mangipani, kuningattaren hovimestari
Noita Sysis
Velho Deoletus
Veera ja Liila, hovineidot



Kuningatar Sibylla ja hänen hovimestarinsa Mangipani

Kuningattaren masinoima kihlaus prinssi Amunduksen ja Rosamundan välillä menee myttyyn. Siksipä noita Sysis noituu prinssin siniseksi linnuksi, joka ilahduttaa torniin teljettyä hyvää prinsessa Florinnaa. Lintuprinssi pääsee melkein hengestäänkin, mutta sitten hyvä voittaa pahan.

Oikeudenmukaisuus, rakkaus, rohkeus ja uskollisuus ovat teemoja, jotka puhuttelevat ajattomuudellaan myös tämän päivän lasta. Tarinan lempeä huumori ja jännittävät juonenkäänteet pitävät lukijan otteessaan. - Lastenkeskus

Kuvitus oli aivan ihana ja satu tekee välillä hyvää aikuisellekin. Uskon, että tämä kaunis kokonaisuus musiikkeineen saa lapsen mielikuvituksen liikkeelle. Hyvää on tietysti se, että loppu hyvin, kaikki hyvin. Kaunis teos lahjaksikin!


Katri Kirkkopelto (Zacharias Topelius) - Lintu Sininen
Kuvitus Katri Kirkkopelto
Sävellys Jonne Valtonen
Lastenkeskus 2019
Kirjastosta
_______________


Katri Kirkkopelto (s. 1966) on kuvataiteilija, kuvittaja ja kuvataiteen opettaja. Hän on kuvittanut oppimateriaaleja ja lastenkirjoja sekä suunnitellut kirjojen kansia ja tehnyt lehtikuvituksia.




Kirjan tekijät tavattavissa Helsingin kirjamessuilla
torstaina klo 11.30, Toukola

2 kommenttia:

  1. Kiitos Riitta.
    Tämä kirja on lumoava. Erittäin kaunis kuvitus. Vanha tarina on kirjoitettu ja kuvitettu uudelleen. Uskon, että tästä tulisi hieno animaatio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle lukuvinkistä! Kuvitus oli aivan hurmaava, ja sopisi mielettömän hyvin animaatioksi, kuten tuo lyhyt traileri osoittaa.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.