Kati Luoma on nelikymppinen oululainen yhteiskuntatieteiden maisteri ja tradenomi, joka aiemmin työskenteli toimittajana ja sisällöntuottajana. Hänen esikoisteoksensa Brooklynin märkä lumi perustuu kirjailijan oman yhdeksänkymppisen Helena-mummin värikkäille tarinoille, joita Luoma nauhoitti heidän tapaamisissaan. Kirjassa mummin nimi on Anna ja teoksen toinen tarinalinja kertoo siis hänen elämästään 1900-luvun alkuvuosista nykypäivään. Kirjan mummiaan kuunteleva tyttärentytär on nimeltään Emma, Aavan ja Topiaksen äiti, Juhan vaimo. Emma tekee pätkätöitä Oulun seudun paikallislehdessä. Häntä ei vakinaisteta ja muutenkin toimittajan työmahdollisuudet ovat olemattomat. Niinpä Emma päätyy työttömäksi, jota 90-luvun laman läpikäynyt isä eivätkä kaikki ystävätkään katso ymmärtävästi. Tuskaillessaan työpaikkahakemusten ja hylkyjen kanssa, Emma päättää yrittää kirjoittaa kirjan mumminsa elämästä. Teoksella on paljon yhtymäkohtia kirjailijan omaan elämään, mutta Luoma sanoo sen olevan fiktiota.
Anna-mummin osuudet vievät hänen lapsuuteensa ’rikkaan Mäkisen’ kulmataloon Oulussa, jossa viereisessä asunnossa asuvat myös Annan tädit Anni, Aino, Ida ja Esther sekä eno Hjalmar. Anna on tavattoman reipas pikkutyttö, joka hakee juopporemmeihin eksyvää isäänsä kaupungilta ja ymmärtää mielenterveydeltään haurasta äitiä. 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa Amerikan siirtolaisuus oli suurta eri puolilta Pohjanmaata. Tädeistä myös Aino ja Ida olivat käväisseet Amerikoissa, mutta palanneet velvollisuudentuntoisina kotiin hoitamaan pahaan nivelreumaan sairastunutta siskoaan Estheriä. Näistä Amerikan ajoista juontaa kirjan nimikin ja lopussa selviää Ida-tätiin liittyvä salaisuus - joskin kirjailija jättää langanpäitä irrallisiksi lukijan omia johtopäätöksiä varten.
Anna oli sodan aikana teini-ikäinen ja tutustui Oulussa komennuksella oleviin nuoriin saksalaissotilaisiin, koki pommitukset ja pommisuojat sekä sodanjälkeiset puutteen ja valvontakomission ajat. Luoma kertoo kauniisti Annan rakastumisesta Johannekseen ja heidän pitkästä avioliitostaan ja nelilapsisesta perheestään. Kirjanpitäjänä työskennelleet puolisot löysivät toisistaan elämänmittaisen kumppanuuden.
Kirjan nykytasossa haasteita Emman elämään tuovat pätkätyö ja työttömyys. Emma selaa Työvoimatoimiston ja lehtien työpaikkailmoituksia ja laajentaa reviiriään, mutta lukuisat hakemukset ovat yhtä tyhjän kanssa. Hän häpeilee kovasti työttömyyttään, jaksaa toivoa pitkään, mutta toivokin loppuu aikanaan. Emma jämähtää kotiin, ei vaihda edes yöpukua pois eikä aina jaksa huolehtia ruuastakaan. Samaan aikaan myös puolison työpaikalla ovat käynnissä YT-neuvottelut, joten paineita perheessä riittää. Herkkä viisivuotias Aava aistii jännitteet ja pelkää iltaisin pimeää ja mörköjä. Emma tuskailee tekstiensä kanssa, ei usko kykyihinsä, mutta eräs rakkaaksi käyvä kirjoitusopas luo uskoa siihen, että kyllä tästä jotain vielä tulee.
Anna-mummin elämäntarina tuo esiin 1900-luvun alun kaupunkiasumisen ja varmasti Oulua tuntevalle tutuista paikoista lukeminen on kiinnostavaa. Minä mietin 1900-luvun alun olematonta sosiaaliturvaa: siskojen ja veljen piti luopua omasta elämästään, koska vakavasti sairasta ja liikuntakykynsä menettävää sisarta oli hoidettava kotona. Sota-ajan nuorten työvelvoitteet nousivat esiin, samoin puute tuolloin ja vielä kauan sodan jälkeenkin. Eräs kirjan henkilöistä sairastuu myös Alzheimerin tautiin ja nämä osuudet Luoma kuvasi herkkyydellä, ymmärtävästi ja kauniisti.
Luoman teksti on elävää ja erittäin sujuvaa. Huumoria ei kirjassa paljon ole, mutta minua huvitti suuresti nuoren Annan tokaisut epämääräiselle mieshyypiölle, joka tuppautui hänen ja Maria siskon seuraan uimarannalla! Emman osuudessa huvittavin kohtaus tapahtui pisteliään Tarjan hienoissa hääjuhlissa, kun keskustelu kävi kiivaana työttömyydestä ja laiskoista työttömistä. Emma teki ympärillä olevien tarkkaillessa hienon manööverin ja totesi: Terveisiä sirkuksesta!
Luoman teksti on hallittua, virheetöntä ja asiallista. Brooklynin märkä lumi on meidän lähihistoriaamme hyvin valaiseva teos; ja tietenkin kunnianosoitus kirjailijan Helena-mummille. Kirjan tunnelma on lämmin ja ymmärtävä, monia teemojakin löytyy. Jokaisella sukupolvella on elämässään omat haasteensa ja yksilö vastaa niihin omasta persoonallisuudestaan käsin. Nämä kaksi saman suvun eri sukupolven naista suhtautuivat haasteisiinsa hyvin eri tavoin. Anna oli jo lapsena hyvin reipas ja sanavalmis, Emma taas vetäytyvä ja ristiriitoja kaihtava. Minusta on hienoa, että Luoma on tallentanut mumminsa tarinat ja entisen Oulun elämänmenon. Lopuksi totean vielä, että Brooklynin märkä lumi on edustava kirja: kaunis kovakantinen teos, jossa on vieläpä kirjanmerkkinauha! Kaikenkaikkiaan laadukas esikoisteos. Mietin pitkään kolmen ja neljän tähden välillä. Luin teosta fyysisesti väsyneenä, mikä tietenkään ei ollut kirjan vika, mutta vähensi lukuelämystäni.
Kati Luoma - Brooklynin märkä lumiKansi Toni Luoma
BOD 2020
Kustantajalta
_______________
Kati Luoman haastattelu Mun Oulu verkkosivulla, josta myös kirjailijan kuva & Rauhan Tervehdyksen verkkosivulla
Kirjan tarinasta: Anna ja Emma ovat mummi ja tyttärentytär, luonteiltaan toistensa vastakohdat. 84-vuotias Anna on rohkea ja sanavalmis, 33-vuotias toimittaja Emma taas konflikteja välttelevä itsensä pohdiskelija. Työelämästä syrjään joutuva Emma alkaa kerätä talteen tuonpuoleiseen kaipaavan mumminsa lennokkaita tarinoita menneisyydestään. Tapaamisten jatkuessa hän huomaa, että jutut eivät jääkään muutamaan hauskaan sattumukseen. Omassa elämässään Emma joutuu työttömyyden pitkittyessä yhä ahtaammalle, ja uusia haasteita kaipaava aviomies, pelokas tytär sekä hankala isä vaativat kaikki häneltä osansa. Epävarman kirjoittajan mielessä alkaa siintää kirja, jonka rivejä hahmoteltiin jo kauan ennen hänen syntymäänsä. Kuka on oikeutettu kirjoittamaan ja kenen tarinasta lopulta on kysymys?
Tämä vaikuttaa todella kiinnostavalta. Kiitos kirjan esittelystä.
VastaaPoistaIsoäitejä kannattaisi jututtaa enemmänkin, että autenttiset muistot säilyisivät.
PoistaIsoisoäitinä mummojen ja pappojen muistelmat yleensä nappaavat.
VastaaPoistaKiitos!