1. elokuuta 2020

Heinäkuun luetut


Heinäkuu oli äänikirjojen ja tavallistakin korostuneemmin naisten. Kuuntelin 11 äänikirjaa, luin 5. Tuijata. Kulttuuripohdintoja veti jo kuudetta kertaa Naistenviikko-haastetta, johon osallistuin kuudella postauksella. Osallistuin myös kirjabloggareiden Klasikkohaasteseen Eeva Joenpellon Rouva Gladilla.  Heinäkuun listassani on vain kolme miespuolista kirjailijaa - etelä-afrikkalainen Trevor Noah, ranskalainen Jean-Paul Didierlaurent ja sveitsiläinen Robert Seethaler, mutta he olivat kaikki todella kiinnostavia kirjailijatuttavuuksia!


Victoria Hislop - Paluu ***** Bazar 2016, äänikirja 2020 #äänikirja
Kirjan parasta ja kiinnostavinta antia olivat Espanjan sisällissodasta kertovat osuudet. Hislop oli valinnut tapahtumapaikaksi oivallisesti Granadan, jossa homoseksuaaliksi tiedetty Frederico García Lorca murhattiin elokuussa 1936. Hislop kertoo, miten julma ja verinen sisällissota ja sen jälkeinen Francon diktatuuri tuhosivat yhden aivan tavallisen granadalaisen Ramírezin perheen. Politiikka tuli myös perheen poikien väliin. Ramírezin perheen ainoa tytär Mercedes oli 16-vuotias ja eli flamencolleen. Minua viehätti valtavasti tapa, jolla Hislop selitti ja kuvasi flamencoa. Hislop on tutkinut Espanjan sisällissodan kulkua tarkoin ja perustaa romaaninsa faktaan. Minusta Paluu on yksi parhaista Espanjan sisällissodasta lukemiani kirjoja. 


Trevor Noah - Laiton lapsi ***** Atena 2020  #äänikirja
Trevor Noah syntyi mustan äidin ja valkoisen isän lapsena, laissa rikolliseksi määritellystä suhteesta. Muistelmateoksessaan Laiton lapsi kansainvälisen koomikonuran luonut Noah kertoo millaista oli kasvaa jyrkän apartheidin, köyhyyden ja väkivallan keskellä Etelä-Afrikassa. Trevorin ongelma oli se, ettei hän kuulunut mihinkään apartheid-hallinnon määrittelemään roturyhmään. Hän oli identiteetiltään musta ja kasvoi mustan yksinhuoltajaäidin poikana mustien Sowetossa, mutta oli ihonväriltään liian vaalea kuuluakseen täysin heihin. Kirja on vetävä ja huippukiinnostava. Etelä-afrikkalaista raakaa ja väkivaltaista todellisuutta Noah höystää hauskoilla välähdyksillä elämästään. Käsittämätöntä, että noissa oloissa kasvanut lapsi on selviytynyt ja luonut upean kansainvälisen uran!
⠀⠀⠀⠀⠀

Tara Westover - Opintiellä ***** Tammi 2019 #äänikirja
Tara Westover kertoo lapsuudestaan seitsenlapsisen perheen nuorimpana Idahon takamailla ja oudosta opintiestään. Muistelmat on hienosti ja sykähdyttävästi kirjoitettu, mutta päällimmäiseksi tunteeksi jäi ihmetys. Ihmetys siitä, että Tara selvisi täysipäisenä ja ylipäätään hengissä lapsuudestaan ja nuoruudestaan ja onnistui lopulta väittelemään tohtoriksi. Voisin myös epäillä, onko kaikki perheen elämästä kerrottu tottakaan, mutta päätän uskoa ja siirrän ihmetykseni totuuden pohtimisesta vaikka amerikkalaisen yhteiskunnan ihmettelyyn. Opintiellä on uskomaton selviytymistarina. Onneksi Tara sai nuorena tukea veljeltään Tyleriltä, joka oli jo aiemmin irtautunut kodista ja lähtenyt opiskelemaan. Myös isän äiti ja äidin siskot rohkaisivat nuorta Taraa opintielle. Tarvittiin lahjakkuutta, sinnikkyyttä ja luja tahto kaikesta uudesta ja omista sivistyksen aukoista selviämiseen - yksinkertaisesti ihailtavaa. 

MUUT KOTIMAISET
Eeva Joenpelto - Elämän rouva, rouva Glad **** Wsoy 1982 ❤︎
Vappu Kannas - Rosa Clay *** Schildts & Söderströms 2020 #äänikirja
Tuija Lehtinen - Pensionaatti Huojuva talo *** Otava 2019, äänikirja 2020 #äänikirja

MUUT ULKOMAISET
Agatha Christie - Stylesin tapaus **** Wsoy 1970/2020 #äänikirja
Jean-Paul Didierlaurent - Lukija aamujunassa **** Tammi 2014, äänikirja 2020 #äänikirja ❤︎
Petina Gappah - Pimeydestä loistaa valo **** Tammi 2019 #äänikirja 
Petina Gappah - Muistojen kirja **** Tammi 2017
Anna Gavalda - Viiniä keittiössä **** Gummerus 2004
Anna Gavalda - Karkumatka *** Gummerus 2010
Jill Mansell - Kaikki alkoi salaisuudesta *** Bazar 2020
Emilie Pine - Tästä on vaikea puhua **** Atena 2020  #äänikirja
Robert Seethaler - Kokonainen elämä **** Aula & Co 2020 #äänikirja ❤︎
Rebecca Solnit - Miehet selittävät minulle asioita 2019 ** S&S #äänikirja


Aurinkoa ja lukuelämyksiä elokuuhusi!

8 kommenttia:

 1. Mä pystyn keskittymään äänikirjoihin mutta jotenkin kirjan lukemiseen keskittyminen ei onnistu!
  Kova suoritus sulla kuukaudessa noin paljon kirjoja!

  http://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ÄÄnikirjat ovat hyvä vaihtoehto jos ei jaksa keskittyä, voi vain antaa tarinan viedä. Vähän sama mulla.

   Poista
 2. Paljon olet taas ennättänyt lukea. Hyviä kirjoja. Muutaman näistä minäkin olen lukenut, Joenpelto, molemmat Gappahit, Noah ja Mansell. Mukavaa alkavaa elokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Anneli, toivotaan lämmintä elokuuta!

   Poista
 3. Aloitin kerran Opintiellä teoksen, mutta en päässyt alkua pitemmälle. Ehkä voisin antaa sille uuden mahdollisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minähän kuuntelin sen äänikirjana. Lukijan ääni sopi tarinaan, joten kuuntelukokemus oli hyvä.

   Poista
 4. Olet lukenut monta kiinnostavaa kirjaa! Esim. Paluu ja Laiton lapsi kiinnostavat minuakin. Itselleni tuli heinäkuussa ihan järkyttävä kirjaähky. Olenkin viime aikoina enemmän lomaillut, joten ihan hyvä että ähky tuli näin kesällä. Lähiaikoina luen ehkä aika ohuita kirjoja; pelkkä satojen sivujen kahlaamisen ajatteleminenkin väsyttää. Nyt minulla onkin menossa ihana pienoisromaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo molemmat mainitsemasi ovat todella hyviä, Paluu tosin on aika paksu. Minäkin kierrän monesti tiiliskivet. Pitää olla huippukiinnostava, että sen jaksaa. Lomailu tekee välillä hyvää. Elokuu on ehkä minullakin laiskempi lukukuu, mutta vannomatta paras.

   Poista

Kiitos kommentistasi - Thank you for your comment ♥ Poistan kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit. All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja. Blogger-blogina Kirja vieköön! noudattaa Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.