13. elokuuta 2020

Marie Kondo - Siivouksen elämää mullistava taika & Iloa säkenöivä järjestys


Tämä postaus kertoo käytännössä omasta elämästä eikä ole varsinainen kirjabloggaus. Koronavirusaika on karsinut monia menoja, joten minulla on nyt aikaa kodille: käynnissä on kodin organisointi tai konmaritus. Useimmille meistä kertyy yksinkertaisesti liikaa tavaraa, se se ongelma on. Emme henno pistää paljonkaan pois, koska ajattelemme tarvitsevamme joskus sitä sun tätä - ehkä. Siksi koti näyttää ahtaalta ja tunkkaiselta eivätkä paikat pysy kauaa järjestyksessä siivouksen jälkeen. Tutustuin vasta nyt konmaritukseen ja luin Marie Kondon suositun kodin organisointiteoksen Siivouksen elämää mullistava taika (2015). Lainasin kirjastosta vielä kakkososan Iloa säkenöivä järjestys (2017). Jälkimmäinen antaa yksityiskohtaisemmin neuvoja eri tilojen ja tavararyhmien organisointiin ja opettaa taittelemaan vaatteet ja muut kangasesineet. 

Minä en aio taitella vaatteitani, mutta ymmärrän hyvin, että japanilaisissa pienissä asunnoissa taittelu luo tilaihmeen: yhteen vetolaatikkoon mahtuu uskomaton määrä T-paitoja ja puseroita. Kondon pääperiaate on karsi, karsi ja säästä vain iloa tuottavat esineet ja tavarat. Sitten kun kodin kaikki nippelit ja nappelit ja tavararyhmät on käyty läpi, on mietittävä niille ikioma säilytyspaikka. Kun kaikelle on määritelty säilytyspaikka, on tavara käytön jälkeen helppo palauttaa paikalleen. Kuulostaa yksinkertaiselta, eikö totta.

Kirjafriikkinä en jaa Kondon näkemystä kirjojen karsimisesta muutamaan kymmeneen enkä todellakaan pudottanut satoja kirjoja isoksi röykkiöksi lattialle! Kondohan kehottaa kasaamaan eri tavararyhmät lattialle ja poimimaan siitä tavara kerrallaan ja kuulostelemaan omia tunteita: tuottaako tämä iloa vai ei. Inspiraatiota kodin uudelleenorganisointiin toki näistä kirjoista sain, etenkin ensimmäisestä kirjasta. Toinen toisti perusperiaatteita eikä ollut niin minimalistisen sävyinen kuin ensimmäinen: Kondo antaa esimerkiksi eri huonetilojen koristeluvinkkejä päämääränä iloa tuottava koti.

MITÄ OLEN TEHNYT:
  • en laskenut jätesäkkien määrää, mutta poistettavaa kertyi peräkärryllinen
  • siirsin mausteet ja öljypullot lieden vierestä läheiseen kaappiin; eivätpä pölyty enää ja taso on tyhjempänä siistimmän näköinen
  • keskitin siivous- ja puhdistusaineet kahdesta paikasta yhteen; tuntuu tosi järkevältä!
  • usein käytettäville pienille työkaluille (ruuvareille, vasaralle, etc.) on nyt oma laatikostonsa, jonne myös mies osaa käyttämänsä tavarat palauttaa
  • kirjahyllyn järjesteleminen on edelleen kesken. Sitä ei ole meistä kumpikaan vuosiin järjestänyt ja käsillä ollut kirja on sujautettu sinne minne se on mahtunut. Omat espanjankieliset kirjat ja runokirjat ovat jo hyvin omissa ryhmissään. Seuraavaksi aion järjestää kotimaiset ja ulkomaiset romaanit omille hyllyilleen ja tietokirjat aiheittain.

Kondo sanoo, että kodin perusteellinen järjestäminen vie yleensä puolisen vuotta ja että se tarvitsee tehdä vain kerran. Olen epäileväinen. Vaikka järjestely ja karsiminen ovat kesken, tuntuu jo kodikkaammalta ja avarammalta. Myös Ilana Aallon keväällä ilmestynyttä teosta Paikka kaikelle. Miten tavaratulva syntyy ja miten se padotaan **** suositan lämpimästi.


KonMari - Siivouksen elämää mullistava taika ***
Alkuteos The Life-Changing Magic of Tidying 2011
Suomentanut Päivi Rekiaro
Kansi Satu Kontinen
Bazar 2015

Turhasta roinasta eroon pääseminen vapauttaa energiaa muuhun kuin tavaroista huolehtimiseen. Samalla kun siivoat, tulet järjestäneeksi asiasi ja elämäsi. Saat lisää rohkeutta minimoida elämästä negatiivisia asioita. Kun järjestys on kerran saatu aikaan, kaaosta ei synny enää koskaan.

KonMari - Iloa säkenöivä järjestys **
Alkuteos Spark Joy 2012/2015
Suomentanut Päivi Rekiaro
Kansi Satu Kontinen
Bazar 2017

Kirja tarjoaa vastauksia moniin niihin kysymyksiin, joita lukijoilla heräsi ensimmäisen teoksen jälkeen. Ohjeet on jaettu eri kategorioihin, kuten keittiövälineet, puhdistustarvikkeet, harrastusvälineet ja kuvatallenteet. Kirja sisältää myös vaihe vaiheelta eteneviä ohjeita mm. paitojen ja sukkien laskostamiseen ja piirroksia täydellisesti järjestetyistä laatikostoista ja kaapeista. Tämä käytännöllinen opas säkenöi iloa kaikille, jotka haluavat yksinkertaisempaa elämää.


SYKSYN UUTUUS: 
KonMari – Työnilon löytämisen taika
KonMari – Työnilon löytämisen taika ohjaa tarinoiden, tutkimustulosten ja kymmenien käytännön ohjeiden avulla lukijoita järjestämään työelämänsä. Kondo ja organisaatiopsykologian asiantuntija Scott Sonenshein auttavat sinua poistamaan työpaikaltasi tarpeettomat, tehottomat ja masentavat fyysiset ja sähköiset turhakkeet. Ne eivät ainoastaan hidasta työskentelyämme vaan myös kuormittavat ja syövät motivaatiotamme. Kun kaikki tarpeeton on poissa, olemme vapaita toteuttamaan työhön liittyviä unelmiamme. Tämä kirja auttaa sinua vahvistamaan itseluottamustasi ja parantamaan menestystäsi työelämässä – sekä tietenkin säkenöimään iloa.




Haluan jakaa ilon kuvassa näkyvistä, vastikään löytämistäni HETI-tuotteista! Toistaiseksi olen kokeillut tuotteita keittiön pinnoille ja kylpyhuoneeseen. Puhdasta tulee eikä yskitä!

8 kommenttia:

  1. Oletpas ihailtavan ahkera! Alkoi jo kutkuttaa ryhtyä itsekin karsimaan kertynyttä roinaa. Olen lukenut tuon ekan kirjan ja totesin, että voin poimia sieltä ideoita, mutta joissakin asioissa Marie Kondo menee liiallisuuksiin.
    Kirjahyllyn järjestäminen on isoin urakka, mutta joskus sekin on tehtävä ja pölyt pyyhittävä näistä aarteista.
    Pitääkin kokeilla noita HETI-tuotteita. Olen ollut hyvin tyytyväinen Evcover-suihkeeseen, joka on kätevä esim. mökillä, koska suihkeen jälkeen ei tarvitse kuin kuivata suihkutettu pinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko on joskus olla ahkera Marjatta, ja nyt siihen on hyvää aikaa. Minä hävitän omaa roinaani jatkuvasti, mutta mies pitää kiinni :) Nyt hänkin on innostunut, kun huomaa miten paljon mukavampaa kotona on. Marie Kondo on nuori ja japanilainen. Emme me täällä lännessä pidä vaatteita elollisina olentoina, esimerkiksi :) Toinen kirja ei tuonut lisäselvitystä, harpoin vähän.

      Tykästyin näihin Heti-suihkeisiin, puhdistavat hyvin eivätkä käy henkeen. Kokeilin jollain entisellä suihkeella välillä ja jopa yskitti. Kiitos Ecover-vinkistä myös, en ole kokeillut. Olin kuin liisa ihmemaassa pesuainehyllyn edessä taannoin - mieletön määrä tuotteita.

      Mukavaa elokuuta, lämpöä luvassa taas ainakin vähäksi aikaa!

      Poista
  2. Minä tykkään järjestyksestä, mutta järjestyksen pitäminen on vaikeaa. Vihdoin ja viimein saimme vinttikerroksen (varasto) järjestykseen ja hyllyt seinille. Kaaos helpotti.
    Mies on lahjakas saamaan pahan siivon aikaiseksi. Onneksi en hermostu helposti.

    Kirjoja olen yrittänyt aina välillä järjestellä. Onnistun siinä toisinaan. Kirjat ovat rakkauteni, samoin puutarha ja molemmat vaativat hoitoa, mutta puutarha villiintyy välillä. Eilen huomasin mm. villiviinin kasvavan pensasaidan välissä. Jostakin se on siihen tullut ja saa kasvaakin, sillä aina toisinaan kasvit kelpaavat jollekin toiselle kasvattajalle. Sitä odotellessa iloitsen villiviinistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on myös tämä samainen 'miesongelma', mutta toivon että hänkin kehittyy... Minä olen vaihtanut kasveja todella paljon erilaisissa kasvienvaihtotapahtumissa. Käytännössä kaikki perinneperennani on toisilta puutarhaharrastajilta vaihdettu. On mukava kun kasveilla on historia, plus rahaakin on säästynyt.

      Ihanaa elokuuta Mai.

      Poista
  3. Meillä on käytössä Yleispesuaine tuolata merkiltä. Tehokas on. Etikka on hyvä ja luonnollinen puhdistusaine.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä vasta löysin nämä tuotteet, todella hyvin puhdistavat!

      Poista
  4. Siinä sitä riittää tekemistä, kun karsii tavaroita. Itsellä oli sama urakka kolme-neljä vuotta sitten, silloin lähti esim. nelisensataa kirjaa kierrätyskeskukseen! Joitain kirjoja jätin ja nyt olen katsellut niitä ja ihmetellyt, miksi en laittanut niitäkin kiertoon.
    Niin sitä ihminen muuttuu, en olisi koskaan voinut kuvitellakaan luopuvani yhdestäkään kirjasta!

    Vaan mukavaa, kun ei ole liikaa tavaraa ja kaappeihin mahtuu myös ilmaa.

    Tuo HETI-tuoteperhe ei ole tuttu, sen sijaan etikkaa olen käyttänyt melkein aina, ihan sellaisenaan lorautan sitä esim. pyykkikoneeseen huuhteluaineeksi. Pyykkien kuivuessa lievähkö etikan tuoksu katoaa. Etikka pitää myös pesukoneen puhtaana.
    Hajustettuja pesu- ym. aineita en juurikaan käytä, aivastuttavat liikaa.

    Työn iloa jatkossakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työtä riittää Susu, tiedät tapaus Jaakon :) Mutta jo muutaman päivän urakka näkyy lisääntyneenä viihtyisyytenä. Plus on parempi hengittää, kun liiat piilottelevat pölypallerot on poistettu.

      Tehokasta on etikka. Joskus olen avannut lavuaaria: muistaiseksi siihen kaadettiin ruokasoodaa ja etikkaa päälle. Syntyy runsaasti vaahtoa, mikä puhdistaa ja avaa.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.