Pitkä ja pimeä marraskuu jää onneksi taakse. Tänä vuonna joulun odotus on hyvin erilaista: kaikki mukavat joulunalusajan tapahtumat on peruutettu ja on pysyteltävä erossa rakkaista. Mutta koen itseni onnekkaaksi, koska en asu yksin. Marraskuussa luin tai kuuntelin 12 kirjaa, muutaman enemmän kuin edeltävinä kuukausina. Elämyksellisimpiin kuuluivat Finlandia-voittaja Margarita sekä Nainen joka rakasti hyönteisiä; käännöskirjallisuudesta Tuhon lapset.
Romaani vie lukijan heti aluksi miettimään koralliriuttojen uhanalaisuutta. Päähenkilön Marian esikuvana on todellinen Maria Sibylla Merian 1600-luvulta, intohimoinen ja etevä hyönteistutkija, joka sai koko ikänsä taistella naisen olemattomia mahdollisuuksia vastaan. Maria ei alistunut naiselle määrättyyn rooliin, vaan uhmasi itse Jumalaa, aviomiestään ja kaikkia aikansa sovinnaisuuskäsityksiä. Ei alistu Ahavakaan mihinkään totuttuihin raameihin, vaan antaa Marian elää lupia kyselemättä 370 vuotta. Kiehtova teos ja teemoiltaan huippukiinnostava - maailmankuvan muuttuminen, naisen asema kautta historian ja poikkeuksellisen ihmisen / naisen elämänpolku. ⠀⠀
Anni Kytömäki - Margarita ***** Gummerus 2020 #äänikirja
Margarita on vahva ja vaikuttava romaani, myös juoneltaan taitavasti punottu; runsas ja monipolvinen, kuten kirjailijan aiemmatkin teokset. Romaanissa kurkistetaan sota-aikaan, mutta pääosin tapahtumat sijoittuvat 50-luvulle. Yksi kertojaääni kuuluu erittäin uhanalaiselle jokihelmisimpukalle, joka rauhoitettiin Suomessa vuonna 1955. Kytömäen luontokuvauksen lumoavuutta ei voi liikaa ylistää. Ja ah mitä rakastelukohtauksia! Tähän päivään Margaritan liittää ajankohtaisesti 1950-luvun alun polioepidemia. Tarina sai miettimään ihmisen osaa mitättömänä universumin höytyvänä ja miettimään myös sotiamme ja Suomen sodanjälkeisiä vuosia. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Pierre Lemaitre - Tuhon lapset ***** Minerva 2020
Komea päätösosa sotien väliseen aikaan sijoittuvalle trilogialle. Lemaitren on aiempaa viihteellisempi, sillä etenkin kirjan loppuosaan hän sijoittaa kosolti farssimaisia ja humoristisia piirteitä. Eletään kevättä ja kesää 1940. Ranskassa uskottiin että Maginot-linja oli voittamaton eivätkä natsit pystyisi sitä koskaan murtamaan. Mutta toisin kävi ja kahdeksan miljoonaa ihmistä pakeni etelämmäs sekavana karavaanina. Tähän epätoivoiseen ihmismassaan liittyvät tarinan edetessä kirjan keskeiset henkilöt, joiden elämät ja kohtalot kietoutuvat jännittävästi yhteen. Désiré Migault on kirjan kameleonttimaisin henkilö: nuori, komea ja vakuuttava huijari, jka tekee säihkyvimmän uransa puolustusministeriön tähtitiedottajana suoltaen ilmoille perättömiä valeuutisia pitääkseen kansan mielialan rauhallisena ja rohkeana.
MUUT KOTIMAISET
Janne Sarja - Läpimurtoteos *** Siltala 2020 #äänikirja
Anniina Tarasova - Kuoleman kulissit **** Gummerus 2020 #äänikirja
Anne Vuori-Kemilä - Mustaa jäätä **** Karisto 2020 #äänikirja
Kjell Westö - Tritonus **** Otava 2020 #äänikirja ❤︎
Janne Sarja - Läpimurtoteos *** Siltala 2020 #äänikirja
Anniina Tarasova - Kuoleman kulissit **** Gummerus 2020 #äänikirja
Anne Vuori-Kemilä - Mustaa jäätä **** Karisto 2020 #äänikirja
Kjell Westö - Tritonus **** Otava 2020 #äänikirja ❤︎
MUUT ULKOMAISET
Lucia Berlin, Jeff Berlin - Kotiinpaluu *** Aula & Co 2020 #äänikirja
Elena Ferrante - Aikuisten valheellinen elämä *** Wsoy 2020
Lucia Berlin, Jeff Berlin - Kotiinpaluu *** Aula & Co 2020 #äänikirja
Elena Ferrante - Aikuisten valheellinen elämä *** Wsoy 2020
Valeria Luiselli - Kadonneiden lasten arkisto **** Gummerus 2020
Pysykää terveinä.
Rauhallista ensimmäistä adventtisunnuntaita ja hyvää joulun odotusta
VastaaPoistaGreat post love to see the post
VastaaPoistafatty liver
Nyt ei osunut näistä esittelemistäsi kuin yksi yhteinen luettu eli Kytömäen Margarita. Ahavan kirjan saan pian tyttäreltäni. 370 vuotta! huikeaa!
VastaaPoistaIhanaa joulualusaikaa myös teille! Muistakaa huilata!
Olisin niin mielelläni nähnyt Ahavan teoksen Finlandia-ehdokkaana. Se on hieno kirja. Tänään jo joulun tuntua kun satelee lunta. Huilataan, huilataan :)
Poistai am following your blog please click advertisement on my blog.
VastaaPoista