26. marraskuuta 2020

Kjell Westö - Tritonus


Kjell Westön uusimmassa teoksessa Tritonus on paljon musiikkia, sekä klassista että populaarimusiikkia ja jazzia. Etukäteen epäilin saako musiikkiin vihkiytymätön teoksesta mitään irti. Mutta huoli oli turha, ainakin Ville Tiihosen lukemana äänikirjana Westön teksti vei ja kuuntelin mielenkiinnolla hänen asiantuntevia analysointejaan sävellyksistä ja kuvausta musiikkimaailman kulissien takaisesta armottomasta kilpailusta.

Romaanin päähenkilö on kuuttakymppiä lähestyvä maailmankuulu kapellimestari Thomas Brander, jolla on takanaan menestynyt ura ja runsaasti maallista omaisuutta. Hän ajelee Lexuksella, Liisankadulla Helsingissä on peritty arvoasunto ja lisäksi hän on rakennuttanut saaristoon pömpöösin huvilan, Casa Tritonuksen. Mutta menestyvän fasadin takana on yksinäinen ja säikky mies, jonka tähti on hiipumassa. Naisia on riittänyt maestromme elämässä, mutta viimeisin rakkausjuttu hiertää yhä. Kaunis huippuviulisti Krista on nöyryyttänyt karvaasti ja lyöttäytynyt yhteen yhden pahimman kilpailijan kanssa. Branderin aikuinen tutkijapoika on kiireinen eikä yhteydenpito isään ole pojan elämässä tärkeimmällä sijalla.

Vuosi on ollut rankka. Niin kapellimestarivierailut kuin soolokonsertit klarinetistina eivät ole tuoneet kriitikoilta ja yleisöltä kiitoksia. Kalenterissa on yhä enemmän tyhjää eikä agentti saa sovittua Branderille mieluisia esiintymisiä. Niinpä Brander viettää aikaansa saaristossa huvilallaan ja tutustuu naapuriinsa, koulukuraattorina toimivaan psykologi Reidar Lindelliin, joka kalastaa eikä matkusta kuten Brander. Miehet ovat samanikäisiä ja heillä on erilaisesta elämäntilanteesta huolimatta paljon yhteistä. Musiikki on tärkeää myös Lindellille ja hän on jo 17 vuotta johtanut perustamaansa tanssiorkesteri Rainbowta. Lindell palvoo kuolleen vaimonsa Madeleinen muistoa ja Punaisen Ristin lääkärinä maailman kriisipesäkkeissä toimiva tytär ehtii tapaamaan isäänsä vain harvoin.

Branderia ja Lindelliä yhdistää rakkaus musiikkiin, ei väliä että heidän musiikilliset intohimonsa kohdistuvat eri genreihin. He ystävystyvät ja keskustelevat, aluksi kierrellen ja kaarrellen, mutta keskustelu syvenee ja terävöityy ystävyyden edetessä. Tritonus kertoo myös verisestä kilpailusta musiikkimaailman huipulla. Aika ja nuoret, salskeat ja ahneet kapellimestarit ovat ajaneet Branderin ohi. Hän on kuin harmahtuva metronomi liehuvin frakinliepein, ja tilanteessa riittää työstämistä. 

Romaanissa Suomi elää koronanjälkeistä aikaa, mutta voidaan jo kokoontua ja lentää, joskaan ei täysin vailla huolta. Ilmastonmuutos ja sään lämpeneminen näkyvät saaristossa kuivuutena, punkkien lisääntymisenä ja lintuinfluenssan aiheuttamina lintujen joukkokuolemina. Pieni Mustasaari palaa apokalyptisin liekein ulapalla Branderin vieraineen katsellessa näkyä Casa Tritonuksen näköalaikkunasta. Syyrialaiset maahanmuuttajat aiheuttavat skismaa ja muutama nuori saaristolaispoika kannattaa äärioikeistolaisia aatteita. Branderin maailma on enemmän kaaoksessa kuin Lindellin: kaiken uraan ja Kristaan liittyvän harmin lisäksi niskassa on metoo-syytös ja sisimmässä vuosia sitten koetun terroristi-iskun aiheuttama traumaattinen pelko. 

Missä kuljimme kerran on edelleen minulle ykkönen Westön tuotannossa. Moni on sanonut, että Tritonuksessa on liikaa päälleliimattuja aineksia. Minua ei häirinnyt kuin uusnatsisympatioita hellivä Jonas. Rikinkeltaisesta taivaasta tuttu Rabellien suku putkahtaa yllättävästi myös Tritonukseen. Vaikka en tunnekaan kovin hyvin musiikkia, oli kiinnostavaa kuulla enemmän Mahlerista, Mozartista, Sibeliuksesta ja muista klassikkosäveltäjistä ja heidän musiikkinsa analysointeja. Rainbown ohjelmistossa oli sitten kevyempää ja biisi Fisherman’s Blues oli tärkeä Lindellille ja koko orkesterille. Se on skotlantilaisen The Waterboysin kappale vuodelta 1988 ja kuunneltavissa Youtubessa.

I wish I was a fisherman 
Tumblin' on the seas 
Far away from dry land 
And it's bitter memories 
Castin' out my sweet line 
With abandonment and love 
No ceiling bearin' down on me 
Save the starry sky above 
With light in my head 
With you in my arms

Tritonus on musiikkitermi, ns. paholaisen intervalli, joka oli kielletty keskiajalla. Wikipediasta voi lukea siitä lisää. Romaaniin perustuvaa Sanat ja sävelet -konserttia on kaavailtu Tampereelle, Turkuun ja Helsinkiin 29.11.-2.12. Savoy-teatteri ilmoittaa, että konsertti on siirtynyt koronatilanteen vuoksi myöhemmin esitettäväksi, muiden paikkakuntien tilanteesta en tiedä. Minusta idea on todella hieno! "Konsertissa esitettävät kappaleet tulevat olemaan yllätys, mutta voimme paljastaa, että konsertissa tullaan kuulemaan sekä kapellimestari Thomas Branderin että saaristolaiscoverbändiliideri Reidar Lindellin musiikillista maailmaa suomalaisten eturivin taiteilijoiden tulkintoina", kertoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

Hän tiesi että seuraavat neljäsataa sekuntia, ehkä vähän vähemmän tai enemmän, ei missään tapauksessa kuitenkaan paljon, maailma olisi yksin­kertainen ja kaunis, ja lisäksi myös ehjä ja ymmärrettävä.

Kjell Westö - Tritonus
Suomentanut Laura Beck
Otava 2020
Äänikirjan lukija Ville Tiihonen
______________

Tritonus-musiikkilista - Balladeja, juurimusiikkia ym.
Tritonus-musiikkilista - Klassista, kamari- ja kuoromusiikkia

Thomas Brander havahtuu keski-iän yksinäisyyteen jälleen yhden rakkaussuhteen kariuduttua. Täpärä pelastuminen terrori-iskusta ja metoo-syytös horjuttavat häntä entisestään. On saatava uusi kiintopiste. Hän rakennuttaa saaristoon huvilaa. Kolmikerroksinen betonikuutio herättää huomiota, samoin kuin miehen hopeanvärinen Lexus. Kyläläiset ovat kaukana Branderin elitistisistä piireistä, mutta vähitellen yhteyksiä syntyy. Naapuri Lindell, harrastajakitaristi, yllättää hänet ehdotuksellaan. Tummasävyinen kertomus musiikin ja ystävyyden voimasta, unettomuudesta ja pimeän pelosta.

8 kommenttia:

  1. Tämä kirja sopii varmasti hyvin äänikirjaksi, sillä pakko tunnustaa, että tämäkin jäi minulta kesken. Alussa päähenkilö vain haahuili hienossa merenrantahuvilassa... Tykkään tosissaan teoksista, joissa tapahtuu mieluusti heti eka sivulla jotain, mikä kannattelee lukemista.

    Meidän venepaikkaa vastapäätä rakennettiin viime kesänä semmoinen musta iso kuutio, rantaan noin 100m ja vielä lähemmäs rantaa tuli tavallisen kesämökin kokoinen rantasauna. Rahamiehet rakentavat rannoille, vaikka laki kieltää tavallisilta ihmisiltä 200m lähemmäs rakentamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvailemasi rantarakentaminen on omituista, hyväveliverkosto kunnan päättäjissä? Tässä oli paljon sivupolkuja, joista en niin välittänyt, mutta musiikki kannatteli. Enkä uskottelekaan, että olisin kaikki hienoukset siltä osin ymmärtänyt, silti mielenkiintoista ja Tiihosen ääni istui tarinaan hyvin.

      Poista
  2. Osa musiikkiosioista meni ohi, vaikka musiikkia rakastanikin, vaan se ei lukuiloa laimentanut. Hyvätunnelmainen, kiehtovaan musiikin ja vanhenevan ihmismielen mutkikkaaseen maailman lukijansa houkutellen kutsuva ja kauniisti kirjoitettu teos, jossa syystä tai toisesta on hiven haikeuden sävyä reunoilla. Yksi parhaimmista kuluvan vuoden kirjallisista anneista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, olen samaa mieltä. Ristiriitaisia arvioita on näkynyt, mutta kyllä Westö musiikkinsa tuntee.

      Poista
  3. Odotin tätä Westön Tritunus-romaania. Ehkä siksi, että siinä on myös juttua tästä koronasta. Sinä opetit minut lukemaan Westötä. Ennen en hänen teoksiaan lukenut. Nyt olen ymmärtänyt, että monipolvisen ja vähän sekavankin alun jälkeen kirja vie. On oltava kärsivällinen. Missä kuljimme kerran-kirja on myös minunkin suosikki. Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Marja. Branderin henkilökuva näyttää, ettei menestys tule ns. ilmaiseksi ja oli kiinnostavaa kurkistaa sinne fasadin taakse. Olisi hienoa päästä kuuntelemaan tuota Sanat ja sävelet iltaa. Helsingin Savoyhin sitä kaavaillaan nyt helmikuun lopulle, toivottavasti koronatilanne sallii.

      Poista
  4. Linkki soittolistoihin: https://otava.fi/musiikkia-romaanista-tritonus-osa-3-klassista-kamari-ja-kuoromusiikkia/
    Myös kaksi muuta soittolistaa rock, juurimusiikki ym löytyy tuolta Otavan sivustolta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos vinkistä, käynpä kurkkaamassa!

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.