3. huhtikuuta 2021

Markku Välitalo - Hiljaisilla havumailla


Hiljaisilla havumailla on biologin ja opettajana työuransa tehneen Markku Välitalon tarinallinen luontokuvakirja. Hän asuu Oulussa ja vietti lapsuutensa Oulujoen rannoilla, mutta Pohjois-Pohjanmaan tasaisuus ei riittänyt. Koillismaalta Posiolta löytyi mökkitontti kolmisenkymmentä vuotta sitten, ja siellä on Välitalon maanpäällinen paratiisi, jossa hän voi unohtaa arkielämän kiireet ja antautua täydestä sielusta koskemattoman luonnon lumoon. Luin tätä kirjaa melkein hartaudella, sillä se näyttää niin selvästi tekijänsä rakkauden Suomen luontoon, maisemaan, kasveihin ja eläimiin. Tämä upea kirja sijoittui WWF:n Vuoden luontokirja 2020 -kilpailussa kuuden finalistin joukkoon - eikä ansiotta. Voittajan valintakriteereinä ovat muun muassa teoksen soveltuminen suurelle yleisölle, luonnonsuojelusanoman edistäminen sekä teoksen monipuolisuus ja korkealaatuisuus.

Tuoksuu elokuulle. Aamu on karistanut unen rippeet silmistäni. Sumu on verhonnut järven salaperäiseksi. Tutut saaret ja niemet kurkistelevat mystisinä usvalautan takaa. Luhtasuon suunnalta kantautuu hiljaisuuden leikkaava kurjen kailotus. Täytymiset ja maailman pauhu ovat pienentyneet kauas usvan taakse. Yläpuolellani aurinko on sirottunut siniseksi korkeudeksi. Istun veneessäni airot kohotettuina enkä uskalla rikkoa hetkeä. Kellun kahden taivaan välissä ja olen saanut kaiken.

Kirja esittelee Posion seudun ainutlaatuista luontoa eri vuodenaikoina ja upeita valokuviaan Välitalo höystää lyyrisillä teksteillä, mutta myös kuvauksella luontokuvaajan joskus koomisestakin arjesta. Oli hauskaa lukea, miten antaumuksellisesti luontokuvaaja toimii saadakseen sen ainutlaatuisen ja kadehdittavan otoksen. Metsämyyrän kuvaa metsästäessään Välitalo varustautui esimerkiksi patjoin ja makasi rähmällään tuntitolkulla - ja tuloksena olikin joukko hellyttäviä kuvia! Voin vain kuvitella, miten hankala kuvien valintaprosessi on ollut. Kolmenkymmenen vuoden aikana on kertynyt varmasti kymmeniätuhansia kuvia mistä valita.

Metsäpäiväni on maitohappoa reisilihaksissa, repun viilekkeiden painoa hartioilla, paidan kastumista ja jalkojen hiertymistä. Se on kyykistelyä ja konttaamista luonnon suurten pikkuihmeiden äärellä. Se on hetki täydellistä elämää. Nautin häpeilemättä yksinolosta, kulkemisen vapaudesta ja oikeasta hiljaisuudesta. Metsä on kuntosalini ja mieleni eheyttäjä.


Välitalo on tehnyt itse myös kirjansa taiton, joka on minusta hyvin onnistunut. Kirja on kaunis kuin koru ja taitto ilmava ja rauhallinen.  Pidin siitä, että mukana on sekä laajempia maisemia että makrokuvia. Sekin oli lukijaa huomioonottavaa, että lopussa on makrokuville selitykset eli kasvien nimet. Näin luontoa tuntematon etelän asujakin oppii, miltä näyttää sielikki tai riekonmarja. Koillismaalla olen itse käynyt ohiajaen vain talvella, mutta ajanut kesällä perheen kanssa Kainuun korpiteitä. Muistan ikuisesti sen, miten loputon ja autio oli pikitie, ja tien molemmin puolin havumetsien peittämät vaarat - vaikuttavaa. Kirjan nimi Hiljaisilla havumailla on onnistunut ja sisältöä erinomaisesti kuvaava. Ei noissa Välitalon maisemissa ihmisen aiheuttamaa ääntä juuri kuulu, vain sade ripsii, tuuli suhisee ja linnut sirkuttavat.

Takanamme on pitkä ja rankka talvi. Moni asia on muuttunut, mutta keväinen ja kesäinen luonto odottaa meitä. Luonnossa voimme samota, tuntea rauhaa ja tyyneyttä eivätkä mitkään liikkumisrajoitukset ole esteinä. Kiitän kirjailijaa, että sain tutustua tähän upeaan teokseen ja kurkistaa hänen sielunmaisemaansa. Itse en omasta kappaleestani halua luopua, mutta minusta Hiljaisilla havumailla on mitä oivallisin lahjakirja sekä luonnosta että valokuvauksesta kiinnostuneelle.

Aamu nousee korkeammalle, hymyilee lämpenevin sätein. Ilma tuoksuu koivun lehdiltä, pihkan ja varpujen nektarilta. Mäntyjen kätköissä, silmien ulottumattomissa, järripeippo ryystää soinnutonta iloaan. Hömötiainen tiitittää lähellä nelisanaista säettään juuri ja juuri kuuloalueeni rajoilla. Kesä helisee sisälläni.

Markku Välitalo - Hiljaisilla havumailla
Kuvat ja taitto Markku Välitalo
Omakustanne 2020
Kirja saatu kirjailijalta - kiitos!
_______________
Tarinallinen luontokuvateos on kunnianosoitus Suomen ja Posion ainutlaatuiselle, alkuperäiselle luonnolle. Kirjan pääosassa on moni-ilmeinen, mieltä rauhoittava luonto ja siellä seikkaileva elämänihmettelijä. Teksti ja kuvat kuljettavat lukijaa syvälle luonnon sisimpään huomaamaan elinympäristöjen monimuotoisuuden tärkeyden. Kirjassa tekstillä on yhtä suuri merkitys kuin kuvillakin. Sinne tänne tekstiin on lisätty ripaus biologista ja maantieteellistä faktaa ja toisaalta tarinointia värittää itseironinen huumori.

Kirjaa voi tilata: markku.valitalo@gmail.com (30 € + postituskulut 5 €)

Olen toiminut biologian ja maantiedon lehtorina Iin lukiossa ja yläkoulussa yli 33 vuotta. Eläkkeelle jäin vuoden -17 alussa. Opetettavat aineeni olivat: biologia, maantiede, luonnonvaraoppi ja valokuvaus.
Osallistun mielelläni mitä erilaisimpiin kuvakilpailuhin. Menestyminen niissä on tuonut varmuutta omaan tekemiseen. Olen mm. saavuttanut Fotolehden Årets Fotografi -tittelin ja voittanut Austria Super Circuit -kilpailussa vesiaiheisen ykköspalkinnon. Kameralehden kilpailuja olen voittanut useitakin. Viimeisimpänä tuli Eisa Maestro Photo -kisan Suomen osakilpailun voitto (2018). Suomen Vuoden luontokuvakilpailuissa olen saanut neljä kunniamainintaa. Kuvaesityksiä olen pitänyt Polku ry:n kuvailloissa ja luontokuvatapahtumissa Oulussa sekä Suomen luonnonkuvaajien syys- ja talvipäivillä.

Kirjan esittelyvideo Youtubessa.

8 kommenttia:

  1. Upeasti esittelit tämän upean teoksen. Tuo suokuva ruskansävyineen on yksi lempikuvistani teoksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talviset lumikuvatkin olivat upeita, mutta en niitä nyt enää jaksanut :) Kertakaikkiaan upea teos.

      Poista
  2. No jopas, vaikuttaa kaikin puolin kirjalta juuri minulle! Tekstilainausten perusteella tämä on kirja, johon minäkin upottautuisin hartaudella. Luonto ja erityisesti yhä edelleen Suomen luonto on minulle se rakkain ja kotoisin. Haluan ehdottomnasti kirjan omakseni. Täytyypä seuraavalla suomireissulla se hankkia. Tänne en uskalla mitään tilailla, koska en luota postiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti pidät tästä Elegia. Kuvat ovat aivan mahtavia, mukana eri vuodenajat ja niiden lisäksi makrokuvia kasveista. Tykkäsin mahdottomasti metsämyyrieän kuvista :) Välitalon rakkaus luontoon ja huoli sen puolesta välittyy hienosti.

      Poista
  3. Upea teos. Kiitos esittelystä Riitta.
    Tämän ostan. Joitakin meidän lapsia varmasti myös kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on upea, luonnonrakastajan toivekirja.

      Poista
  4. Minäkin pidin tästä paljon. Hieno lukukokemus ja vei mukanaan luonnon helmaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upet kuvat ja sympaattinen teksti. Kaunis kirja kaiken kaikkiaan. Mukavaa kesää Suketus!

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.