1. huhtikuuta 2021

Marianna Kurtto - Seitsemäs piste


Joskus aamulla on silti kaunista, sellainen hetki, kun mies astuu keittiöstä tupaan ja isompi tyttö leikkii matolla miehen puusta veistämillä palikoilla. Palikoissa on kirjaimia, alkuja mille tahansa, ja vaimo istuu keinutuolissa sylissään kymmenen pisteen vauva.

Marianna Kurton uutuusteos Seitsemäs piste on tähän mennessä vuoden haasteellisin teos, joka jäi ensi kuuntelulla kesken. Kun kirjaston varaus saapui, luin tekstiä ja kuuntelin äänikirjaa samalla. Pääsin aavistuksen paremmin arvoituksellisen romaanin sisään. Kurtto kätkee vaikeasti hahmottuvia yhteyksiä upeasti soljuvaan ilmaisuun ja niitä joutuu kaivelemaan, sillä tarina leijailee kuin uni tai höyhen, ja siitä on hankala saada otetta.

Tarina kertoo toisiinsa rakastuneista miehestä ja naisesta, jotka perustavat onnellisen luottavaisina perheen. Asutaan maalla metsän ja joen välissä, syntyy isosisko ja pikkusisko. Unelmat muuttuvat arjeksi: vaimo louskuttaa kangaspuitaan, mies katsoo televisiosta urheilua ja siskokset potkivat toisensa mustelmille. Pikkusisko on valovoimainen ja ulospäinsuuntautuneena varastaa kaiken huomion, värittömämpi isosisko jää ulkopuolelle, ei tule nähdyksi. Ei kohdata toinen toistaan ja niin aika kuluu. 

Toisilleen kateelliset siskot pääsevät aikuisina kaupungissa vihdoin eroon toisistaan ja pikkusisko tietää mitä tahtoo: hän janoaa menestystä! Niinpä hän nai rikkaan miehen ja perheen kotina on komea nelikerroksinen arvotalo meren rannalla - mutta onni ei asu siellä. Parin lapsi, tytön näköinen ja vaaleanpunaista rakastava poika, tunkee sushiriisiä korviinsa välttyäkseen kuulemasta vanhempiensa riitoja. Isosisko taasen ei tunnu löytävän paikkaansa elämässä. Hän asuu täytetyn linnun kanssa, kuluttaa aikaansa baariporukoissa ja haikailee nuorena tapaamansa vakosamettihousuisen boheemin perään, joka osti flyygelin vaikka ei osannut soittaa.

Seitsenpistepirkko (Coccinella septempunctata) on yksin pieni ja vaaraton otus. Hyötyeläimenä se syö mm. kirvoja ja sen uskotaan tuovan onnea. Kaikkihan siihen myötämielisesti suhtautuvat, mutta miljoonapäisenä parvena Maahan hyökätessään se on vaarallinen sekä ihmisille että rakenteille. Sillat romahtavat ja ihmisiä haavoittuu ja kuolee. Oliko näiden pienten punaisten pommittajien apokalyptinen hyökkäys X:n aivopesemän kuolleen äidin Taivaasta masinoima? Minä ymmärsin niin. Kosto ihmiskunnalle siitä, että kohtelemme luontoa ja maapalloa niin huonosti ja opetus siitä, että touhotamme omiamme emmekä aidosti kohtaa edes lähimpiämme, taustallla äidin palava halu saattaa tyttärensä yhteen. 

Olen valmis tietyssä määrin ponnistelemaan ymmärtääkseni lukemaani, mutta hyvin paljon tässä teoksessa jäi minulle selittymättömäksi. Löysin kritiikkiä materialistista ja kulutuskeskeistä yhteiskuntaa kohtaan, jossa rahaa ja omaisuutta palvotaan ja pidetään tärkeämpänä kuin lämpimiä ja aitoja suhteita läheisiin. Isä ja äiti katuivat kuoltuaan sitä, että touhottivat omia tyhjänpäiväisiä juttujaan eivätkä ymmärtäneet miten kallisarvoisia olivat toisilleen ja tyttärilleen, miten nopeasti aika kuluu.  Seitsemäs piste on kielellisesti rikas ja Kurton runoilijantausta kuuluu, mutta kyllä minä hämmentyneeksi jäin. Pidin valtavasti kirjailijan edellisestä teoksesta Tristania, mutta tämä sulkeutui eikä päästänyt sisään toivomallani tavalla. 

Marianna Kurtto - Seitsemäs piste
Wsoy 2021
Äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
_______________

Leppäkerttujen pilvi täyttää taivaan verenpunaisella, ja pian hyönteisiä on kadut ja kodit täynnä. Yllättävä luonnonilmiö sekoittaa kokonaisen maan ja sysää sen tuhon partaalle. Seitsemännessä pisteessä seurataan perhettä, jonka erilleen ajautuneet jäsenet yrittävät selvitä leppäkerttusateen aiheuttamasta katastrofista kukin tavallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.