22. syyskuuta 2021

Suvi Kaipainen, Annamari Saure - Äimän käkenä


Suvi Kaipainen ja Annamari Saure vievät lukijan matkalle suomen kielen kiemuroihin teoksessaan Äimän käkenä. Kirja on hauska ja sopii kertaukseksi jokaiselle kieltä käyttävälle. Etenkin kirjoitetussa tekstissä pitää olla huolellinen, sillä kielioppi- ja kirjoitusvirheet pistävät silmään. Somessa kielipoliisit nostavat älämölön etenkin yhdyssanavirheistä, joita tuntuu löytyvän monen päivityksistä ja blogiteksteistä. Myös pilkun virheellinen käyttö vaikkapa mainoksissa tuottaa tahatonta komiikkaa. Kirjassa on näistä kömmähdyksistä monia hupaisia esimerkkejä ja hauska piirroskuvitus havainnollistaa mokia.

Joko syödään mummo?
Joko syödään, mummo?


Missä voi mato onkia lapsen kanssa?
Anna lapsen olla päivä unilla!
Autolle tehtiin vuosi huoltoa.
Onko sinulla ollut pari suhdetta viime aikoina?

Kirjassa käsitellään yhdyssanojen ja pilkun käytön lisäksi monia muita suomen kielen erikoispiirteitä: sanojen muodostamista päättein, onomatopoeettisia sanoja, morfeemirakennetta, sijamuotoja, lauseenvastikkeita, pronomineja, kielen kuvallisuutta ja viittaussuhteita. Vaikka suomen kielen sanajärjestys on melko vapaa, on syytä kiinnittää huomiota viittaussuhteisiin, jottei synny koomisia mielikuvia: Viiniasiantuntijoiden maistelu voi alkaa. Ostin eilen kevättakkiin sopivan huivin, vaikka se on jo aika vanha. Kirjassa on runsaasti tehtäviä, joita ratkoessa aivonystyrät joutuvat töihin. Tehtävät ovat hyvä asia, sillä ne aktivoivat miettimään lauseita ja kielen oikeellisuutta. Näin asiat painuvat paremmin mieleen. Useimpien tehtävien vastaukset löytyvät kirjan lopusta, samoin yhteenvetona kielioppisäännöt ja taulukot. Alla oleva esimerkki kertoo, miten hieno suomen kieli on!

I wonder if I should swim around aimlessly?
Jag undrar om jag skulle simma runt omkring utan mål.
Uiskentelisinkohan?


Naapurin pihalla on kolme rapistunutta Tuijaa. 


Suomea vieraana kielenä opiskelevalle suomen kielen rakenne ja sijamuodot tuottavat varmasti paljon päänvaivaa. Uskon, että Äimän käkenä avaa myös hänelle suomen kielen saloja. Meillä suomea äidinkielenään puhuvilla on onneksi synnynnäinen kielitaju, joka kertoo miten sananvartalo muuttuu sanaa taivutettaessa, useimmiten myös tuleeko verbiin -otta, -öttä vai -oitta, -öittä -pääte. Ja onneksi on Kielitoimiston sanakirja, josta asian voi tarkistaa. Itse en ole suomen kielen ekspertti, mutta bloggaajana pyrin tietysti mahdollisimman hyvään kieliasuun ja tarkistan tarvittaessa. Luin tarkkaavaisesti, mitä päätteiden lisäämisestä lyhenteisiin ja numeroihin sanottiin. Ilmeisesti sivuutan numerotapaukset jollain kiertoilmauksella, koska ne tuntuivat oudoilta: 3:s, 3:nneksi, 3:ntena.

Kirjan monet hupaisat esimerkit huvittivat. Äimän käkenä oli hauskaa ja opettavaista luettavaa ja uskon, että kirjasta on iloa ja oppia monenlaisille kielenkäyttäjille. Itse ajattelin panna oman kappaleeni kiertoon lukiolaispojalle. Lämmin suositus!


Pojalla on iso isä. >< Pojalla on isoisä.

Suvi Kaipainen, Annamari Saure - Äimän käkenä
Graafinen suunnittelu Emmi Kyytsönen
SKS 2021
Arvostelukappale kustantajalta - kiitos!
____________________

Oletko sivutoiminen kielipoliisi, joka korjaa kirjoitusvirheet kollegan sähköpostiviestistä ja muropaketin kyljestä? Vai tuntuvatko pilkkusäännöt ja puolipisteen syvin olemus korkeamman tason matematiikalta? Äimän käkenä on iloinen ja humoristinen kieliharjoituskirja kaikille kielestä kiinnostuneille aikuisille. 

Suomi ei ole maailman vaikein kieli, mutta yhdyssanavirheet aiheuttavat usein tahatonta komiikkaa, ja huolimattomasti asetettu pilkku voi muuttaa koko lauseen merkityksen. Kirjaan kootut tehtävät keskittyvät sellaisiin kielen ilmiöihin, jotka tuottavat usein ongelmia. 

7 kommenttia:

  1. Tämä täytyisi hankkia. Kuulostaa tosi hauskalta, mutta samalla hyödyliseltä. Kiitos, kun esittelit! Pistän mieleeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä tämä on, hyödyllinen ja hauska!

      Poista
  2. Riitta K

    verrokiksi: https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/aiman-kakena/

    Siis: samaa mieltä myös noista numero-/lukumääräilmaisuista. Miten voivatkin näyttää kömpelöiltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, aivan oudolta tuntuivat. Tulenpa visiitille.

      Poista
    2. Toki on sitten Sinun syytä visitoida myös täällä toisaalla, jossa samaa kirjaa luetaan. :)
      =
      https://hikkaj.blogspot.com/2021/08/toki-on-olympialaiset.html

      Poista
  3. Ihana kirja. Minua ei haittaa kielioppivirheet, ja kirjoittelen blogissa puhekielellä. Korjailee virheitä toisinaan omista kirjoituksista, mutta en ota siitä stressiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kiva kirja. Blogi saa olla kunkin blogistin näköinen. Yritän kuitenkin oikolukea, ettei kirjoitusvirheitä jäisi.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.